Norsk Dyremat AS øker produksjonen:
Nanny og Wannee merker at det har blitt flere hundeeiere under pandemien. Nå må bedriften oppbemanne
Norturaeide Norsk Dyremat AS har gode dager under pandemien. Flere hundeeiere er antagelig en viktig årsak.
GOD STEMNING: Nanny Konstanse Landmark og Wannee Supharee trives hos Norsk Dyremat.
Jan-Erik Østlie
Det er ikke bare vi mennesker som må ha tilgang til mat under en viruspandemi. Det må dyrene også. For eksempel vårt kjære kjæledyr hunden. Da er det fint at vi har Norsk Dyremat AS på Jæren og Nordmøre
NNN er mer enn forsikringsordninger
32 år gamle Tommy Bolstad kom til Norsk Dyremat AS på Sirevåg september 2018. Da tenkte han ikke så mye på å fagorganisere seg, han visste ikke så mye om hva Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund var for noe. Han kom også fra en annen bedrift og bransje der fagorganisering ikke var så vanlig.
– Jeg ville se det hele litt an, sier han.
ENGASJERT: Aleksander Alvestad Yrke var ikke vond å be når vi ba ham forklare hvordan produksjonen foregår.
Jan-Erik Østlie
Men verden er i endring, han meldte seg etter hvert inn i NNN, har en stund fungert som varamedlem i klubbstyret – og i januar i år ble han klubbleder. De er 11-12 NNN-ere ved Norsk Dyremat, og klubblederen ser gjerne at de blir flere.
– Ledelsen her er jo veldig positive til at vi fagorganiserer oss, forteller Bolstad.
NNN har sitt eget klubbkontor på bedriften. Klubblederen gleder seg til å begynne vervearbeid.
– Og jeg har tenkt å argumentere med at du får mye mer enn gode forsikringsordninger om du melder deg inn i NNN, sier han som nå etterspør mer kursing i rollen som tillitsvalgt. Han er kjent med forbundets grunnkurs. De vil han gjerne delta på.
Restemat
Hva produserer så Norsk Dyremat AS, avdeling Sirevåg – ei bygd som kanskje er mest kjent for sin rekeproduksjon? Jo, stort sett hermetisk hundemat. Selskapet, som er heleid av Nortura, har en avdeling på Frei i nærheten av Kristiansund også. Denne er litt mindre, og her lager de stort sett tørrmat til hunder. Av hermetikken eksporteres 95 prosent, det aller meste til Tyskland. Når det gjelder tørrmaten, er det norske markedet størst.
Råstoffet til hermetikken kommer fra restmat av ulikt slag. Det kan for eksempel være lever og lunge fra ulike dyr. Også fra fisk.
– Vi bruker alt på dyra, men må sjølsagt vurdere kvaliteten. Og det må se ok ut, sier Bolstad.
Ingen konkurrenter
Råvarene får de enten fersk eller fryst. Fra lokale slakterier. Og sjøl om de altså er en Nortura-bedrift, får de også råvarer fra konkurrenten Fatland. Når det gjelder å produsere hermetisk hundemat, har de ingen konkurrenter i Norge som driver likt som dem. Avdelingen på Sirevåg er voksende og teller nå om lag 40 ansatte, inkludert innleide og vaskehjelp. Bedriften har en skiftordning, og det jobbes fra klokka 06.00 til 19.30 fem dager i uka.
Går så det suser
Under koronapandemien har de økt produksjonen kraftig. Bolstad tror at folk kanskje i lengre tid har hamstret hundemat, men at det nok også har blitt flere hundeeiere i denne perioden. Hunden kan som kjent være menneskets beste venn – ikke minst i ei ensom tid.
– Alle ansatte her er sjølsagt glade for produksjonsøkningen. Og det har også ført til en bemanningsøkning, sier klubblederen.
Bolstad mener imidlertid at det nok ikke er så mange i Sirevåg som kjenner til at de eksisterer. Det tar han med fatning og et stort smil.
– Uansett er vi veldig stolte over hva vi har fått til i et utpreget reke- og fiskemiljø. Nye bygg har vi også fått reist. Og kjøpt opp tomt til nye produksjonslokaler. Så dette ser lyst ut, det er god vekst hele veien, også økonomisk, forteller han.
KLUBBLEDEREN: Tommy Bolstad kan også fortelle oss hvordan hundematen blir til.
Jan-Erik Østlie
God på renslighet
Det aller meste av næringsmiddelindustrien i Norge har i lang tid nå vært helt nedstengt for besøk av andre enn de helt nødvendige. Ikke bare produksjonen har vært skjermet for utenforstående, men også noen steder kontorbyggene. Bolstad forteller at hos Norsk Dyremat AS er de veldig nøye på ikke å få smitte inn i fabrikken. De har gode rutiner – ikke minst når det gjelder renslighet. Dette gjelder også sjåførene. Pandemien har ført til en del flere spritstasjoner. Og de har fått opp mer og tydeligere merking om å holde nødvendig avstand.
– Men dere slapp inn NNN-Arbeideren i produksjonslokalene!
– Ja, det gjorde vi. Men vi tar strenge forholdsregler før vi slipper folk inn, det er liten smitte i Hå kommune som vi tilhører og vi produserer jo heller ikke menneskemat, sier Tommy Bolstad.
Vi bruker alt på dyra, men må sjølsagt vurdere kvaliteten.
Tommy Bolstad, klubbleder Norsk Dyremat
Ledelsen her er jo veldig positive til at vi fagorganiserer oss.
Tommy Bolstad, klubbleder Norsk Dyremat