JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Også NNN setter lønna øverst i årets lønnsoppgjør: – Økt kjøpekraft er høyt prioritert

Forbundsleder Anne Berit Hansen og NNN ønsker forbundsvist tariffoppgjør i år. Forhandlinger om ny AFP må vente.
NNN-forbundsleder Anne Berit Aker Hansen ønsker også å utsette forhandlingene om ny AFP: – Vi ønsker forbundsvise forhandlinger i årets tariffoppgjør, sier forbundslederen.

NNN-forbundsleder Anne Berit Aker Hansen ønsker også å utsette forhandlingene om ny AFP: – Vi ønsker forbundsvise forhandlinger i årets tariffoppgjør, sier forbundslederen.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Årets lønnsoppgjør vil handle om lønn, og ikke pensjon.

Det er etter alle solemerker fasiten når LOs representantskap 22. februar møtes til å vedta oppgjørsform i årets tariffoppgjør (lønnsoppgjør). Der skal de bestemme: Skal forbundene forhandle hver for seg, altså forbundsvist, der alle tariffavtaler sies opp og forhandles på nytt med arbeidsgiverorganisasjonene? Eller skal man gå for et samordna oppgjør, der LO møter NHO til forhandlinger? Sistnevnte er trolig nødvendig om man skal få til endringer på tidligpensjonen AFP.

Men, nå har både Handel og Kontor, Fellesforbundet og også NNN besluttet at de ønsker et forbundsvist oppgjør. Og da blir nok sånn.

I FRONT: Årets lønnsoppgjør blir etter all sannsynlighet forbundsvist. Det betyr at Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og Jørn Eggum i Fellesforbundet går i front under årets oppgjør – som i 2020. – Nå er det arbeidsfolks tur til å få sin del av kaka, sier Eggum. ↔

I FRONT: Årets lønnsoppgjør blir etter all sannsynlighet forbundsvist. Det betyr at Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og Jørn Eggum i Fellesforbundet går i front under årets oppgjør – som i 2020. – Nå er det arbeidsfolks tur til å få sin del av kaka, sier Eggum. ↔

Håvard Sæbø

– Økt kjøpekraft er høyt prioritert i dette oppgjøret. I tillegg har vi også viktige krav som berører den enkelte tariffavtale. Derfor ønsker vi et forbundsvist oppgjør. Det betyr ikke at våre medlemmer ikke er opptatt av AFP, men det gjenstår nok noe arbeid før vi kan gå til forhandlingsbordet for å få på plass en ny AFP-ordning, sier forbundsleder i NNN, Anne Berit Aker Hansen, til NNN-arbeideren.

Lønna først

NNN har fått inn 621 forslag fra våre klubber og fagforeninger i forkant av årets tariffoppgjør. Nylig var drøyt 100 tillitsvalgte samlet på store tariffsamling, som arrangeres i forkant av hvert hovedoppgjør annethvert år.

Gjengangeren blant medlemmene og de tillitsvalgte er at økt kjøpekraft er viktigst – i tillegg til ulike forbedringer på de ulike tariffavtalene forbundet har.

I forbundets tariffpolitiske uttalelse (ekstern lenke) vises det til at medlemmene fikk en nedgang i kjøpekraft i fjor, grunnet høyere prisstigning enn lønnsveksten.

«Samlet sett er det rom for reallønnsøkning i årets tariffoppgjør. NNN krever at våre medlemmer får en større og mer rettmessig andel av verdiskapingen i virksomhetene» skriver blant annet forbundet i sin uttalelse.

AFP må vente

Dermed vil tidligpensjonen AFP neppe bli trukket inn i årets lønnsoppgjør. Problemene med avtalefestet pensjon (AFP), blant annet at mange eldre arbeidstakere ufrivillig faller ut av ordningen helt på tampen av yrkeslivet, må dermed trolig bli en del av lønnsoppgjøret i 2024.

– Vi ønsker en ny AFP-ordning, men her gjenstår det en del arbeid før vi kan gå til forhandlingsbordet, sier forbundsleder Aker Hansen.

Arbeidet med en ny og utvidet AFP-ordning startet for alvor med tariffoppgjøret i 2018, da LO og NHO ble enige om å utrede en ny avtale, med mål om å sikre at flere får tilgang til AFP.

– Vi gjennomførte to år med utredning, og det vi oppdaget var at det var mye mer komplisert enn det vi trodde på forhånd, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun gjestet NNNs landsmøte sist november.

Men det er fortsatt store uenigheter om hvordan den nye AFP-modellen skal se ut – og ikke minst hvordan den skal finansieres. Men å få gjennomført det med dagens stortingsflertall er trolig en stor fordel, all den tid flere av partiene på venstresiden sier de er villig til å se på forbedringer av AFP-en – altså stille med mer penger inn i ordningen.

Handel og Kontor har krevd at ny AFP må forhandles i denne stortingsperioden.

Endelig vedtak for LOs krav, inkludert hva slags oppgjørsform man ønsker seg, fattes på LOs representantskap 22. februar.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse