Dagpengeordning
SV reagerer på regjeringens dagpengekutt i fiskeindustrien: – Ingen skam å snu
Ap og Sp var imot kuttene i dagpengeordningen for fiskeindustrien. To år senere forsvarer de kuttene til Solberg-regjeringen. Det forstår SV fint lite av.
Ap og Sp var imot kuttene i dagpengeordningen for fiskeindustrien, to år senere forsvarer de kuttene til Solberg-regjeringen. Illustrasjonsfoto.
Øyvind Aukrust
erlend@lomedia.no
– Her er det ingen skam å snu, sier Kirsti Bergstø, fungerende partileder i SV.
Og det er nettopp det hun anbefaler dagens regjering å gjøre i saken om dagpengeordningen til ansatte innenfor fiskeindustrien. Tidligere hadde disse 52 uker der man kunne være permittert og få dagpenger – dobbelt så mye som arbeidstakere flest.
Dette kuttet Høyre og FrP-regjeringen ned til 26, altså på nivå med resten av arbeidslivet. Tillitsvalgte i fiskeindustrien advarte om effektene, og nå opplever de første i industrien at de er permittert uten å få dagpenger.
Les mer om det her: Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
Forstår ikke regjeringen
Da kuttene ble innført av Frp og Høyre var både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV imot kuttene. Nå, to år senere, forsvarer Ap og Sp-regjeringen kuttene.
Det forstår SV-nestleder Bergstø fint lite av. Besparelsene er lave – beregnet til fire millioner kroner på det meste i året. SV foreslo penger til reversering av kuttene i sitt alternative budsjett.
Kirsti Bergstø, fungerende partileder i SV, mener dagens regjering må snu i saken om dagpenger for ansatte i fiskeindustrien.
André Kjernsli
– Vi sto skulder ved skulder om dette i 2019/2020. Arbeiderpartiet og Senterpartiet trodde jo tydeligvis ikke på begrunnelsene til høyresiden da de ville gjennomføre dette. Jeg har vanskelig med å forstå hva som har endret seg på så kort tid.
– Begrunnelsene har jo nå vist seg å ikke stemme. Ordningen må stemme overens med virkeligheten i arbeidslivet. Vi må finne løsninger som sikrer faste ansettelser og trygge jobber, sier Bergstø.
– Vi må ha et regelverk som sikrer de ansatte økonomisk. Det motsatte vil være uthuling av ordna forhold og kompetanse, og det kan gi en økning i midlertidige arbeidsplasser, sier Bergstø til NNN-arbeideren.
«Svært stramt arbeidsmarked»
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen argumenterer med at næringa har endret seg, og nevner særlig oppdrettsnæringa. Men for dem som jobber med sesongbasert villfisk er hverdagen en helt annen.
Her varierer fisket – og dermed også mengden arbeid til dem som bearbeider fisken i industrien – av mange faktorer som kvoter, salgspriser, sesonger, internasjonale handelsavtaler, vær og vind. Forhold de ansatte rår fint lite over.
NNN-arbeideren har flere ganger spurt arbeidsdepartementet hvilke faglige råd som gjør at nå forsvarer kuttene til Høyre og FrP. De vil ikke svare konkret, men sier at begrunnelsene for endringene i 2020 var at næringen er «mindre sårbar».
I tillegg minner statssekretær Maria Walberg om at «det norske arbeidsmarkedet er svært stramt. Ledigheten er rekordlav og mange næringer opplever mangel på arbeidskraft. I en slik situasjon er det uheldig at arbeidstakere blir gående uvirksomme i svært lang tid. Det gjelder også om de kommer fra fiskerisektoren», skriver Walberg i en epost til NNN-arbeideren.
SV-politiker Bergstø mener regjeringen bør lytte til de tillitsvalgte og arbeidsfolk heller enn å forsvare kuttene til Høyre og FrP.
– Jeg håper inderlig de velger å høre på dem med sløyehanskene på. Det er forskjell på å låse inne arbeidskraft og låse ut arbeidsfolk. Endringer som gjør at folk blir stående uten arbeid eller uten inntekt, det er å låse dem ute av arbeid og trygge rammer, sier Bergstø.
Tvinges til midlertidighet
Statssekretær Walberg mener dagens permitteringsregelverk er godt nok for ansatte i fiskeindustrien.
«Regjeringen ønsker en heltidskultur i hele arbeidslivet og arbeider for å øke andelen hele faste stillinger. Det utelukkes likevel ikke at det kan være behov for både midlertidige ansettelser og sesongarbeid. Men bruk av permitteringer skal uansett være knyttet til uforutsette forhold og ikke til normale sesongvariasjoner», skriver Walberg.
Endre Sekse er konserntillitsvalgt i Pelagia, og er mildt sagt skuffet over argumentasjonen til Ap-statsråden.
– Dette betyr at innleid arbeidskraft erstatter fast ansatte. Til og med FrP har innsett galskapen med dette og snudd, og da bør jaggu en Arbeiderparti-statsråd innse det heller enn å videreføre høyrepolitikk, tordner Sekse.
I det nye regelverket ligger det inne en unntaksbestemmelse som kan øke ukeantallet på dagpenger, men Sekse mener den er for snever.
– Den er ikke verdt papiret den er skrevet på, dagens ordning er ikke god nok! Det vi trenger er politisk styring som tvinger bedriftene til helårlige arbeidsplasser. Istedenfor straffer de de ansatte, som tvinger over i midlertidighet.
Frp: Vil kjempe videre
På spørsmålet om SV vil ta kampen for ordninga i jobben med statsbudsjettet i høst, svarer Bergstø dette:
– Først håper jeg regjeringa velger å lytte til næringa og tillitsvalgte før den tid. Nå har regjeringen valget mellom å stå for Høyre/FrP sine endringer, eller å stå for den politikken de fremmet før valget. Hvis ikke, vil vi ta det videre opp i arbeidet utover høsten, sier Bergstø.
FrP, som selv sto for kuttene i statsbudsjettet for 2020, løftet saken inn på Stortinget før sommeren med et skriftlig spørsmål til arbeidsminister Mjøs Persen.
Svaret fra statsråden var ikke tilfredsstillende, opplyser Dagfinn Olsen til NNN-arbeideren, og lover å stille oppfølgingsspørsmål. «Hvis vi ikke får tilfredsstillende svar eller regjeringen ikke agerer, vil vi vurdere å fremme egne forslag om dette» skriver Olsen i en epost til NNN-arbeideren via rådgiver Julia Brännström Nordtug.
Mye lest: Wildricht vil jobbe fulltid. Zara svarer med å lyse ut 45 deltidsstillinger