NNN-tillitsvalgte om abortspørsmålet:
Tillitsvalgte Tonje og Ann Kristin kan ikke fatte at Erna Solberg bruker abortsaken som forhandlingskort
– En ting er for eksempel å kaste inn litt kontantstøtte i regjeringsforhandlinger. Men abortloven er ikke noe å forhandle om. Dette er etikk, verdier og selvbestemmelse over egen kropp.
Tonje Kåsene (fra venstre), Ann Kristin Kvaløsund og SV-nedstleder Kirsti Bergstø er alle like oppbrakt over abortutspillet til statsministeren.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
– Det er rett og slett banalt at jeg må stå her i dag og snakke om abort. Dette har vi jobbet for i veldig mange år, også brukes det plutselig som en vippesak til bruk i regjeringsforhandlinger, sier Tonje Kåsene fra Nidar-fabrikken i Trondheim.
Hun fikk ordet først i den politiske debatten på temauken til Norsk Næringsmiddelarbeiderforbund (NNN). Forbundets fremste tillitsvalgte er samlet en uke til ende på Sørmarka for å diskutere og fremme politikk.
• Kvinnebevegelsen varsler demonstrasjoner mot endringer i abortloven
– Ikke noe å forhandle om
Det var ikke mulig å komme utenom abortspørsmålet i debatten, etter at statsminister Erna Solberg åpnet for å reversere paragraf 2c i abortloven da det ble klart at det blir regjeringsforhandlinger med KrF.
– En ting er for eksempel å kaste inn litt kontantstøtte i regjeringsforhandlinger. Men abortloven er ikke noe å forhandle om. Dette er etikk, verdier og selvbestemmelse over egen kropp. Hvem som skal bestemme. Det er kvinnen og ingen andre. Dessverre er det blitt en diskusjon om diskriminering av folk med Downs, om minoritetsgrupper og homofili, sier Kåsene.
Hun er selv lesbisk og ble rett og slett forbannet og trist da helseminister Bent Høie skrev at han som homofil forstår hvorfor mennesker med Downs syndrom opplever dagens abortlov som diskriminerende.
– Det han gjør er å flytte saken over på noe helt irrelevant. Om man er homofil eller har Downs har ingen ting med dette å gjøre. Jeg har heller ikke noe homo-gen og er ingen minoritet, mener Tonje.
– Formålet med loven er å gi kvinner nødvendig informasjon og oppfølging for å bli godt satt i stand til å ta dette valget selv. Dersom Høyre går med på endringen, må det stå at formålet med abortloven faktisk var regjeringsmakt, sier Tonje Kåsene.
Hun får full støtte av Ann Kristin Kvaløsund.
– Denne kampen har vi kjempet før og det håpet jeg var siste gang. Dette er ikke til å tro. Det handler om at kvinner skal få bestemme over sin egen kropp. Det handler verken om tvilling-aborter eller Downs syndrom eller forskjellssamfunnet, mener hun.
– Det handler kun om én ting: Det er retten til hvem som skal bestemme, poengterer hun.
– Jeg trodde Erna hadde lært da hun presset gjennom reservasjonsretten for legene. Det største 8. mars-toget på mange, mange år burde lært henne at dette er en viktig sak for kvinner i Norge, sier Kvaløsund.
Skyld og skam
Nestleder Kirsti Bergstø i SV satt i politikerpanelet og var like forbannet som de to NNN-kvinnene over abortutspillene.
– Det som foregår nå er en voldsom påføring av skyld og skam overfor kvinner som står overfor vanskelige valg, sier Kirsti Bergstø til FriFagbevegelse.
– Spørsmålet om kvinner skal kunne bestemme over egen kropp er grunnleggende for et likestilt samfunn. Derfor mobiliseres det nå til store demonstrasjoner og markeringer for å forsvare retten til sjølbestemt abort, legger SV-nestlederen til.
Forbundsleder i Norsk Næringsmiddelarbeiderforbund (NNN), Jan Egil Pedersen er ikke overrasket at dette ble en viktig sak på møtet.
– Dette er en veldig viktig sak som engasjerer også våre medlemmer, sier Pedersen til FriFagbevegelse.
Men det var langt fra bare abort som engasjerte. Sukkeravgiften, pensjon fra første kone, tillitsvalgtes arbeidsforhold var også hyppig framme blant teamene som opptar de tillitsvalgte i forbundet.