Seniordager
Tine-ansatte er forbanna: Ledelsen kutter i fridager for de eldste
Meierikonsernet Tine svinger sparekniven på ny. Men de vil ikke si hvor mye de sparer på å fjerne seniordagene.
Halvparten av seniordagene forsvant fra 1. januar i år, og fra og med 2025 er hele ordningen rett og slett borte.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
Uforståelig. Sånn oppsummerer Lars Olav Iversen, hovedtillitsvalgt for NNN på Tine Verdal, grepet som konsernledelsen har tatt.
Fram til nå har seniorene hatt mulighet til å ta ut ekstra fridager – såkalte seniordager.
Antall dager varierer ut fra alder, med en opptrappingsplanen fra fem dager til de yngste seniorene og opp til 20 dager for de eldste.
Tiltakene kom på plass rundt 2010, da Tine skulle satse på god seniorpolitikk, forteller Iversen til NNN-arbeideren.
Lars Olav Iversen, klubbleder Tine Verdal, forstår ikke hvorfor Tine plutselig må fjerne alle seniordagene.
Erlend Angelo
Men nå er ordningen besluttet fjernet. Halvparten av dagene forsvant fra 1. januar i år, og fra og med 2025 er hele ordningen rett og slett borte.
Iversen savner dialog i forkant av avgjørelsen – og ikke minst ser han ikke helt logikken.
– Vi trenger seniortiltak for dem som arbeider i produksjonen. Sånne som meg, som sitter på kontor hele dagen, vi trenger ikke tiltakene. Men industriarbeiderne trenger dem. Så hvorfor ikke la dem beholde det? Har ikke Tine lenger ambisjoner om å få seniorene til å stå lenge i arbeid? spør Iversen.
Kraftige reaksjoner
Iversen er langt fra den eneste i Tine-konsernet som har reagert. På bedriftens intranett har det blitt diskutert mye.
Klubbleder Erling Moe på Tretten-anlegget har uttalt seg kritisk i lokalavisa i Gudbrandsdalen:
– Det er smålig å ta denne goden fra de som har jobba i Tine i 30–40 år, og som sjøl vil jobbe lenger. Dette er folk og kompetanse som Tine trenger. Da bør vi heller legge til rette for dem, sier Erling Moe til avisa Gudbrandsdølen Dagningen.
Tine-konsernet sier på sin det samme som da de nylig besluttet å legge ned to store anlegg: De må kutte kostnader (les mer om Tines argumenter nederst i saken).
Det argumentet tror ikke Wenche Digervold ved Kristiansand-anlegget noe på.
– De spyr jo ut penger på andre området. Jeg har ikke tillit til at dette er sparing, sier Digervold til NNN-arbeideren.
Wenche Digervold, Tine Kristiansand.
Håvard Sæbø
– Vi har hatt mange goder i Tine, men nå ser de tydeligvis på alt som går an. Og det går mest utover oss på gulvet. Og istedenfor drøftinger med tillitsvalgte har de nå tatt dette helt ut av det blå og tredd det ned over hodet på oss, sier en tydelig frustrert klubbleder.
Hun har selv jobbet i Tine i 32 år, noe hun merker på helsa.
– Det er en tung jobb, om det nå er på lager, i produksjon eller som sjåfør. De som jobber i industridelen, og ikke på kontor, burde fått beholde dette.
Lokal mini-demonstrasjon
I Oslo demonstrerte klubbleder Mikael «Peps» Persson med å levere tilbake julegaven de fikk fra bedriften.
– Jeg vil heller ha tilbake seniordagene, enn det osteskrinet. Tine har blitt veldig opptatt av alt som kan måles og spares i absolutte tall. Men dette var dårlig timing og dårlig gjort, sier Persson.
– Hvis du regner om de to ukene i penger, så er det jo noen som mister en halv månedslønn. Jeg tror toppdirektørene hadde reagert kraftig om de hadde måtte gi fra seg det samme.
Lang dags ferd mot rask beslutning
Seniordagene ble diskutert i innledende samtaler gjennom høsten, forteller hovedverneombud Cecilie Sødal til NNN-arbeideren.
Men beslutningen om å fjerne seniortiltaket kom likevel brått på. Bare dagen etter den offisielle drøftinga, kom beskjeden om seniordagene fjernes fra 2025 og halveres allerede i 2024.
– Vi skjønner at bedriften ønsker å spare penger. Vi mener likevel at Tine kunne gjennomført ordninga med å styre uttaket på en bedre måte, uten særlig bruk av vikarer. Det er et lederansvar å påse at uttaket er tilpasset drift., sier hun til NNN-arbeideren.
Med mindre vikarbruk ville ordningen blitt billigere å gjennomføre for meierikonsernet.
Hovedverneombudet ønsker tiltak
Hovedverneombudet forventer nå at Tine kommer tilbake med andre seniortiltak. Hvis ikke frykter hun at aldersgruppen vil få høyere sykefravær.
– Vi verneombudene mener Tine ikke var klar til å fjerne seniordagene helt. Ja, det var kanskje riktig å gå ned noe, men vi må vi må få på plass flere tiltak for å ivareta seniorpolitikken vi har vedtatt i bedriften. Målet er at den reelle pensjonsalderen ikke skal synke, sier Sødal.
Som har fått mange reaksjoner fra kollegaer.
– Vi ansatte i Tine har hatt en enorm stolthet. Det er flere som sier at stoltheten nå rives mer og mer bort.
Tine: – Et betydelig beløp
Tine vil ikke si hvor mye de sparer på å fjerne seniordagene, men skriver i en e-post til NNN-arbeideren at det er snakk om et betydelig beløp.
Kommunikasjonsdirektør Ingrid Wilberg Arnesen påpeker at Tine i dag står i en helt annen konkurransesituasjon enn for 15 år siden, og at Tine må gjøre løpende tilpasninger for rå sikre konkurransekraft.
«Det gjelder også våre personalordninger. Vi har også gjort en kartlegging av andre sammenlignbare bedrifter, som viser at de heller ikke har seniordager. Det samme gjelder for våre datterselskaper, Diplom- Is og Fjordland» skriver Arnesen.
Vil jobbe for andre tiltak
Hun er ikke enig at Tine står igjen uten seniortiltak når seniordagene fjernes, og nevner helsekontroll og medarbeidersamtaler.
Og det kan komme mer, svarer Arnesen på direkte spørsmål om det kommer flere tiltak:
«Vi ønsker å jobbe for andre tiltak fremover og vil kontakte senter for seniorpolitikk for videre råd.»
Og videre:
«Vi ønsker et aldersmangfold blant våre ansatte og målet med vår seniorpolitikk er fortsatt å oppmuntre eldre arbeidstakere til å fortsette sin karriere lengst mulig frem mot 70 år. Derfor vil vi selvsagt jobbe videre med seniorpolitikken som en del av vår personalpolitikk, men da uten seniordager.» skriver Arnesen.