Lønnsoppgjøret 2022
Tøffe krav fra bryggeribransjen: Stor fare for streik fra torsdag av
Meklinga i lønnsoppgjøret for bryggeri- og mineralvannbransjen er i gang. Og i år spås streikefaren å være ekstra stor.
Allerede torsdag, altså på Kristi himmelfartsdag, kan streiken være et faktum for knappe 900 organiserte i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund).
Colourbox
erlend@lomedia.no
Allerede torsdag, altså på Kristi himmelfartsdag, kan streiken være et faktum for knappe 900 organiserte i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund).
Streikeuttaket er fordelt på 33 bedrifter, der de største er Ringnes, Coca-Cola, Hansa Borg, Mack og Voss Production.
Meklinga startet klokka 10 onsdag. Fristen er midnatt, men det forventes tøffe forhandlinger til langt på natt.
Vil ha gå sakte-rettighet
Selve lønnsdelen av oppgjøret, altså økninga i timelønn og andre satser, er ikke forventet å bli den største nøtta når partene møtes hos Riksmekleren i Grensen i Oslo.
Derimot er det klart vanskeligste kravet trolig de tillitsvalgtes ønske om å få rett til å «dagse». Det mer tariff-tekniske begrepet er temporeduksjon, og betyr at man kan sette ned arbeidstempoet hvis man ikke blir enige i de lokale forhandlingene.
Les også: Veteranen tror på en løsning – men «lærlingen» spår streik
Her finnes det flere modeller, der den mest kjente kanskje er fra Verkstedoverenskomsten til Fellesforbundet. Der kan man velge å jobbe med 45 prosent ytelse mot 45 prosent lønn hvis de lokale lønnsforhandligene ebber ut i uenighet.
Slike ordninger har NHO generelt vært svært negative til å innføre. NNN håper imidlertid at de møter en løsningsvillig motpart i NHO Mat og Drikke.
– Vi forventer at arbeidsgiverne skal være kreative og komme med gode forslag til løsning. Hvis ikke, så blir det trolig streik, sier Jarle Wilhelmsen, nestleder og tariffansvarlig i NNN, til NNN-arbeideren.
Lei av lønnsdiktat
Bakgrunnen for kravet er at mange tillitsvalgte, både i og utenfor bryggeribransjen, mener de ikke får gjennomført reelle lokale lønnsforhandlinger ute på bedriftene. Altfor ofte har man de siste årene blitt møtt med at «ramma er oppnådd», er budskapet fra flere tillitsvalgte før dette lønnsoppgjøret. Ramma er altså det Fellesforbundet og Norsk Industri blir enige når de forhandler først i oppgjøret.
Les mer om dette her: Hvordan kan fire kroner ekstra i timen bli til 3,7 prosent?
– Altfor lenge har vi brukt for mye energi til å få ledelsen ute på de lokale bedriftene til å forstå at vi ønsker reelle forhandlinger, og ikke lønnsdiktat. De fire kriteriene for lokale lønnsforhandlinger er det som skal brukes, og da er frontfagsrammen verken bunn eller topp, sier Wilhelmsen.
De fire kriteriene ved lokale forhandlinger er bedriftens økonomi, produktivitet, fremtidsutsikter og konkurranseevne.
– Vi må finne en ordning som gjør at de lokale forhandlingene ikke blir diktat, verken fra den ene eller den andre siden. Samtidig ønsker vi et ris bak speilet, så forhandlingene blir tatt på alvor, sier Wilhelmsen.
Helgelønn og styrepapirer
Et annet viktig krav er full overtidsbetaling hele dagen på lørdager. I dag betales det 50 prosent ekstra fram til 12, før 100 prosent overtidsbetaling slår inn deretter.
I tillegg krever de ansatte at skal ha tilgang på styrepapirer på norsk når de møter i konsernstyrer, der dokumentene ofte kun er tilgjengelig på engelsk.
På toppen av dette skal man også bli enige om sentrale lønnstillegg.
Frist for meklinga er midnatt onsdag.
– Det blir krevende forhandlinger, men vi håper å lande det på en god måte. Da må begge parter bidra, sier Wilhelmsen.