Vedum viftet med kjeks og vitaminbjørner i protest mot sukkeravgiften. Fikk refs av stortingspresidenten
Trygve Slagsvold Vedum (Sp) viste sin motstand mot sukkeravgiften i Stortingets spørretime.
Trygve Slagsvold Vedum på talerstolen med vitaminbjørner og kjeks.
Skjermgrabb fra Stortingets nett-TV
helge@lomedia.no
Vedum kunne ikke med sin villeste fantasi forstille seg hvordan Frp, partiet som er skapt for lavere skatter og avgifter, kan være med på et forlik som sender regningen for budsjettenigheten over til norske forbrukere.
– Hadde jeg påstått at FrP ville gjøre noe liknende, ville jeg blitt beskyldt fort svartmaling, hevdet han fra talerstolen i Stortinget.
– Hva er logikken? Hvorfor ønsker Frp å bruke sin makt til å svekke norsk næringsmiddelindustri, varehandel og forbrukere? spurte Vedum.
– Ikke bare økes avgiften med fire prosent, eller åtte prosent. Den økes med 83 prosent, poengterte han.
Før forbrukerminister Solveig Horne (Frp) svarte, ga stortingspresident Olemic Thommessen (H) Vedum en mild irettesettelse og bemerket at «rekvisitter» ikke hører hjemme i stortingssalen.
• Disse yrkene får trene i arbeidstiden
Bruke argumenter
Senterpartiet kommer til å fortsette kampen mot sukkeravgiften.
– Det vil vi først og fremst gjøre gjennom argumenter. Det er jo en så rar avgift, også. Vitaminbjørner er et veldig bra og sunt produkt som er sukkerfritt, men som får 83 prosent økt avgift. Mens sjokoladekjeks får null prosent mer avgift, med masse sukker. Det er ingen helsepolitisk effekt i dette. I tillegg gir det negative konsekvenser for norsk varehandel og næringsmiddelindustri, en av de to næringene som sysselsetter flest folk. Da må vi tørre å tenke hva konsekvensen blir, mener Vedum.
• Freia frykter nedbemanning når regjeringen øker avgiftene på sjokolade
Ikke innretningen
Forbrukerminister Solveig Horne viste i sitt svar til finansministeren for detaljer rundt sukkeravgiftens innretning, men la for egen del til at det er et politisk ønske å styre forbruket bort fra usunne produkter.
– Jeg er opptatt av at forbrukerne skal ha et sunt kosthold og velge gode og sunne varer, svarte hun og viste til at det er et ledd i et budsjettforlik mellom regjeringen og de to samarbeidspartiene.
Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik kalte avgiftsøkningen et målrettet angrep på Lerum, Freia og Nidar og mange andre arbeidsplasser i Norge.
– Det er de samlede rammebetingelsene som har betydning for vekst og arbeidsplasser. Her har regjeringen levert, svarte finansminister Siv Jensen.
Må betale dyrt
En delegasjon fra LO-forbundet NNN og tillitsvalgte fra flere produsenter møtte opp til onsdagens spørretime på Stortinget.
Hovedtillitsvalgt på Freia, Gøran Nyberg, føler næringen hans nærmestt må betale for den borgerliige enigheten.
– Det er en sørgelig og trist avgjørelse som kan gi store konsekvenser. Med dagens produksjonsnivå innebærer det 360 millioner kroner mer i avgift bare for oss. Vi frykter at det ikke gir mindre salg av søtsaker, men at mye av vår produksjon erstattes av grensehandel og netthandel. Vi selger 80 til 90 prosent av våre produkter i det norske markedet. En konsekvens kan bli at mer produksjon flyttes utenlands, sier han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Gøran Nyberg er hovedtillitsvalgt på Freia.
Helge Rønning Birkelund
Svartmaling
Trygve Slagsvold Vedum og NNN-lederen fortsatte tordentalene utenfor Stortinget.
– Det er helt uforståelig at man kan gjøre dette over natta. Vi er bekymret for norske arbeidsplasser. Næringsmiddelindustrien er undervurdert. Det er 50 000 som jobber i denne industrien, sier Trygve Slagsvold Vedum.
– Det er vi helt enige om, skyter forbundsleder i NNN, Jan-Egil Pedersen inn.
– Alle tar dere som en selvfølge. Det snakkes alltid om konkurranseutsatte næringer. Da glemmer man at dere også har et konkurranseforhold i stadig større grad, mener Sp-lederen.
– Større og større. Store deler av næringen er i en stor grad konkurranseutsatt, mener Pedersen.
• LO-medlemmene sviktet Arbeiderpartiet ved valget
• Det norske sosialdemokratiet er i krise, mener Martin Kolberg
NNN-leder Jan Egil Pedersen (t.h.) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Jan-Erik Østlie