Også alkoholvaner til unge folk, samt inaktivitet og dårlig kosthold, kan ha bidratt til at 80 prosent flere unge i dag enn for 30 år siden får kreft. Illustrasjonsfoto.
Eivind Senneset / NTB
Dramatisk økning i antall unge som får kreft
Nesten 80 prosent flere unge får kreft i dag, sammenlignet med i 1990. Kreftforeningen ber politikerne ta aktive grep.
Økningen skyldes trolig dårlig kosthold, fedme, alkoholkonsum, røyking og inaktivitet, ifølge forskere fra universitet i Edinburgh i Skottland og Zhejiang-universitetet i Kina.
De anslår at andelen personer under 50 år som får kreft, har økt med 79,1 prosent fra 1990 til 2019. Også andelen personer i samme gruppe som dør, har økt med 27,7 prosent.
– Vi ser den samme tendensen i Norge, og det bekymrer oss, sier generalsekretær Ingrid Stensvold Ross i Kreftforeningen til NTB.
Hun peker på flere konkrete grep som politikerne og samfunnet kan ta, for å få bukt med problemet.
Kan øke mer mot 2030
I studien som ble publisert i fagtidsskriftet for kreftmedisin, BMJ Oncology, har de skotske og kinesiske forskerne analysert data for 29 krefttyper fra 204 land mellom 1990 og 2019.
De så på nye tilfeller, dødsfall, helsekonsekvenser og risikofaktorer hos personer i alderen 14 til 49 år. I 2019 fikk 3,26 millioner personer i den alderen kreftdiagnose.
Det er absolutt flest som får brystkreft, der forekomsten globalt er på 13,7 per 100.000 personer. Kreftformen som har vokst hyppigst, er nesekreft, mens forekomsten av leverkreft i snitt har falt med 2,9 prosent per år.
På bakgrunn av dataene forskerne så langt har analysert, anslår de en økning på ytterligere 31 prosent av unge som får kreft innen 2030.
Mye lest: Caroline (28) gikk flere år på cellegift. Nå som hun søker jobb, får det store konsekvenser
Mer kreft i utviklede land
Jo mer utviklet landet er, desto høyere er sannsynligheten for at personer under 50 år får kreft, ifølge forskerne. Det kan også bety at utviklede land har bedre helsevesener og derfor oppdager kreften tidligere.
Eksperter som ikke har tatt del i studien, sier at den langsomme økningen i antall dødsfall sannsynligvis henger sammen med bedre behandlingstilbud, og at kreften oppdages tidligere, skriver nyhetsbyrået AFP.
Dorothy Bennett, forsker ved University of London, påpeker at verdens befolkning økte med rundt 46 prosent mellom 1990 og 2019. Hun sier at befolkningsveksten antakeligvis forklarer noe av økningen.
Flere forebyggingstiltak
Reklameforbud mot usunne produkter og solarium, kutt i avgifter på sunn mat som frukt og grønt, mer vaksinasjon mot HPV-viruset og screening, få ned tobakksbruken samt legge til rette for aktivitet i folks hverdag, er blant grepene Kreftforeningen foreslår.
– Det er viktig å understreke at det ikke finnes noen garanti mot å få kreft, men det er mye vi kan gjøre for å redusere hvor mange som rammes, sier Stensvold Ross.
Hun påpeker at levevaner er årsaken til at én av tre får kreft. I Norge i dag er det rundt 3600 personer under 50 år som får kreft hvert år, og cirka 400 som dør.
Selv om stadig flere unge får kreft, er det mange flere som overlever på grunn av god behandling, og at kreften oppdages tidlig, ifølge Stensvold Ross.
– Forebygging fungerer
I et perfekt Norge der ingen røyker, alle trente og spiste sunt og var forsiktige med sollys, kunne antallet personer i Norge som får kreft, falt med 13.000 tilfeller.
Det viser en rapport som Kreftregisteret har utarbeidet på oppdrag fra Kreftforeningen, som kom tidligere i år.
– Denne rapporten viser i hvert fall at forebygging fungerer. Vi ønsker oss politikere som satser på nettopp forebygging, sier Stensvold Ross.
Utreder en rekke tiltak
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener at politikerne allerede gjør mye for å forebygge kreft. Hun viser blant annet til reklameforbud for alkohol og tobakk, og påpeker at det også finnes særskilte tiltak for unge.
– Fra januar 2023 ble det innført HPV-test også for aldersgruppen 25–33 år, blant annet fordi det har vært en økt forekomst av livmorhalskreft blant unge kvinner i Norge de siste årene, særlig blant de uvaksinerte. Med HPV-vaksine, et screeningprogram med høy deltakelse og riktig behandling, har vi et mål om å utrydde livmorhalskreft i løpet av 2039, sier Kjerkol til NTB.
Regjeringen er også i gang med å utrede flere tiltak for å begrense bruk av solarium, samt en utredning av et eventuelt forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn.
Videre sier helseministeren at dagens virkemidler for å fremme sunt kosthold ikke har vært gode nok, men vil ikke ta stilling til om å kutte momsen på frukt og grønt er et godt tiltak før flere forslag er utredet.
Les også: Gard selvmedisinerte seg med piller og alkohol. Slik fikk lokalpolitikeren orden på livet
linus.rovik.hauge@ntb.no
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro