Høye strømpriser har preget årets vinter.
Kai Hovden
Strømprisen
Fastprisavtale på strøm skal bli bedre og billigere, varsler Vedum
Regjeringen legger siste hånd på verket på forslaget om en ny innretning på fastprisavtaler for strøm. Målet er billigere avtaler for folk og næringsliv.
Går alt etter planen, vil omleggingen tre i kraft fra 1. januar neste år.
– Vi vil endre skattereglene slik at det blir lettere for kraftselskapene å tilby fastprisavtaler til en helt annen pris. Hele målet er å få billigere avtaler og mer forutsigbarhet, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.
Han varsler et forslag på høring i løpet av kort tid. Deretter går det mot behandling i Stortinget i høst, med mål om å innføre den nye ordningen fra årsskiftet.
– Det vi gjør nå, er viktig for folks forutsigbarhet. Støtteordningene bør være midlertidige og heller erstattes med en reell mulighet til å sikre seg økonomisk forutsigbarhet gjennom fastprisavtaler. Ikke minst er dette viktig for næringslivet, som ikke er omfattet av strømstøtteordningene, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Kommentar: «Ikke straff ren norsk kraft»
Vil legge press på bransjen
I dag betaler kraftselskapene grunnrenteskatt ut fra spotpris i strømmarkedet, ikke ut fra en fastpris. Det gjør at fastprisavtaler er dyrere enn det kanskje er grunnlag for fordi selskapet må ta hensyn til at skatten varierer når strømprisene svinger. Dette vil regjeringen endre slik at det skal inngås standardiserte fastprisavtaler.
Den kraftkrevende industrien har lenge nytt godt av at kraftbransjen har hatt langsiktige avtaler, og industrien har derfor hatt strømpriser som er lavere enn den er for vanlige folk. Nå vil regjeringen bruke samme mal for husholdninger og annet næringsliv.
Vedum har hatt innspillsmøter med representanter for kraftbransjen. Den tydelige tilbakemeldingen var at prissikring og fastprisavtaler er en forutsetning. Vedum og Aasland mener omleggingen vil legge press på kraftselskapene, og de forventer at det blir økt konkurranse om å tilby rimeligere avtaler.
– Ja, vi venter at bransjen følger opp. Dette vil legge press på dem, de må vise at de faktisk kan få ned prisene, sier Vedum.
– Vi må regulere dette på en måte som sikrer at de som selger strøm, ikke tar ut for stor margin mellom vannkraftverket og sluttkunden, sier han.
Aktuelt: Forlengelse av strømstøtte vil koste over 22 milliarder kroner
Flere på fastpris?
Endringen vil kunne føre til at flere strømkunder velger å gå over på fastprisavtaler. Om det er ønskelig, vil Vedum ikke ha noen formening om. Han er opptatt at folk og bedrifter må velge selv, men at de skal ha mulighet til å inngå en rimelig avtale som gir forutsigbarhet – særlig for dem som ikke tåler store svingninger.
– Det er klart at kraftprisene også kan falle slik at det kan være perioder der spotprisen blir lavere. Hver enkelt må vurdere hva de ønsker. Men jeg vil tro at mange vil ønske å inngå en fastprisavtale slik at man er mindre sårbar, ikke minst når man ser på hvor ellevilt høye prisene har vært i vinter, sier finansministeren.
Spørretimen: Vedum grillet om prisene på drivstoff, mat og strøm
Foreslår avtaler på tre, fem eller sju år
Regjeringen vil foreslå at det stilles fastprisavtaler på henholdsvis tre, fem eller sju år. Det skal være et maksimalt prispåslag i leddet mellom produksjonsselskapet og sluttbrukerkunder – altså husholdninger og bedrifter.
– Det er viktig for oss at dette skjer på en måte som sikrer at folk betaler kun for strømmen. Derfor ønsker vi begrensninger på påslag for dem som omsetter strøm, sier Aasland.
De to statsrådene tror på stor oppslutning om omleggingen, både sett fra et forbrukerperspektiv og fra bransjehold. En mulig ulempe er at staten vil få noe lavere inntekter fra grunnrenteskatt, men sett over flere år vil det ikke innebære noen stor kostnad, tror Vedum.
– Og så kan det være at noen av dem som selger strømpakker med forsikringsprodukter, kommer dårligere ut, sier han.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Benjamin A. Ward
Oppvaskmøte om eldreomsorg i Oslo: – Jeg forventer endringer
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Kronikk
ARBEIDSFOLK: Trondhjems Mekaniske Værksted cirka 1900.
Schrøder, Trondheim Byarkiv