Spørretimen
Vedum grillet om prisene på drivstoff, mat og strøm
Frp stilte finansministeren til veggs i Stortinget onsdag. Årsaken til hovedproblemet adresserte Vedum til Putin.
På spørsmål om landets finanser, minnet Vedum flere ganger om at det er krig i Europa. Og at det får store konsekvenser.
Leif Martin Kirknes
helge@lomedi.no
Frp-leder Sylvi Listhaug lovet hardkjør mot Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum gjennom Facebook, og klagde over at han aldri stilte opp.
Hun hadde imidlertid ikke selv stilt noen spørsmål da Vedum stilte opp i 55 minutter på Stortingets talerstol etter den muntlige spørretimen.
Etter at tre spørsmål ble trukket ble det til slutt åtte nærmest likelydende spørsmål med nesten likelydende svar. Om høy bensinpris, høy strømpris, økte matutgifter, økte utgifter for næringslivet og høyere statlige inntekter.
Staten tjener mye?
Frp ønsket svar på hvor mye ekstra staten kommer til å tjene i år på de økte prisene på drivstoff, strøm og mat, og hvor høye drivstoffprisene må bli før regjeringen kommer med tiltak for å hjelpe befolkningen og næringslivet.
Morten Stordalen (Frp) viste blant annet til pumpepriser på 26 – 27 kroner, og en uttalelse fra Aps Frode Jacobsen om at «regjeringen vil se an utviklingen. Hvis det blir 30–40 kroner er det veldig høyt. Da er vi nødt til å gjøre noe».
Svarene gjorde ikke Frp-politikerne klokere. Finansminister Vedum vil heller ikke svare på spørsmål om hans synes Frp overdramatiserer og krisemaksimerer situasjonen.
– Mitt mål er at folk skal få bedre økonomi i år, og det tror jeg vi skal få til, hvis forutsetningene ikke endres dramatisk, var hans hovedbudskap.
Kommentar: «Striden om ny nettleie synes å ha funnet sin løsning»
Kroneksempelet på Hamar
Selv slo han fast at det er en tragisk krise i Europa som er bakteppet og at det kun er en årsak til det: Han heter Putin til etternavn.
– Situasjonen er krevende for mange. Ikke minst de som opplever krigen i sitt eget nærområde. Rett etter invasjonen gikk oljeprisen kraftig opp, og det ga dyrere bensin og diesel. Nå har den gått ned igjen og da er også pumpeprisene blitt lavere. Vi vil redusere avgiftene for folk flest. Vi skal gjøre hverdagen bedre for folk. I sum har statsbudsjettet gitt norske familier bedre kjøpekraft. Det får de fortsatt og det vil de også få når krisen er over, sa Vedum.
Selv bruker han en familie hvor to er i jobb på Hamar som sitt kroneksempel.
– De har fått redusert sine årlige utgifter med 12 500 kroner, i form av mindre skatt og avgifter, billigere barnehage, økt pendlerfradrag og økt fagforeningsfradrag. Det vi opplever nå er en ekstraordinær situasjon, sier Vedum til FriFagbevegelse.
Kronikk: «Mens Putins bomber regner over Ukraina, sirkler gribbene rundt norske flyktningmottak»
Vil ikke røre lønnsoppgjøret
Finansministeren understreket gjentatte ganger at alle taper på krigen som nå foregår i Europa.
– Forskjellen er at vi er bedre stilt enn mange andre land. Vår førsteprioritet er å skape en beredskap som gir trygghet. Utsiktene for norsk næringsliv og økonomi er gode. Vi opplever en sterk økonomisk vekst. Og ledigheten er lav, oppsummerte han.
I tillegg har finansministeren et rentenivå han må ta hensyn til. Lønnsoppgjøret vil han imidlertid holde seg langt unna.
– Det er det partene i arbeidslivet som står for. Det skal fortsatt gjøre, sier Trygve Slagsvold Vedum.
Svarene gjorde ikke Hans Andreas Limi, stortingsrepresentant for Frp, stort klokere.
– Jeg synes han ga en god situasjonsbeskrivelse, men han ga ikke svar på om han vil gjøre noe for å avhjelpe situasjonen. Tvert imot plasserte han seg nok en gang på tribunen som tilskuer til det hele og gir uttrykk for at han håper dette vil gå over av seg selv, sier Limi til FriFagbevegelse.
Kommentar: «Krigen er et vendepunkt. Det er en ny tid i Europa»