LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) går hardt ut mot FIS-direktørens forsøk på å nekte Maren Lundby og andre kvinnelige skihoppere verdenscup i skiflyging neste sesong.
Arkivbilde: Knut Viggen
Skyflyging for kvinner
LO advarer hopptopp: – Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere er diskriminerende
FIS-topp vil ikke ha verdenscup i skiflyging for kvinner neste sesong. LO-advokatene varsler nå at de vil ha et skarpt øye på FIS framover.
ole.kristian.bjellaanes@ntb.no
Det var i et intervju med VG tirsdag at Sandro Pertile, som er renndirektør for hopp i Det internasjonale ski og snowboardforbundet (FIS), var mer enn tydelig på at han ikke liker ideen om at kvinnenes Raw Air-avslutning i Vikersund skal få verdenscupstatus neste vinter.
Søndagens historiske kvinnerenn hadde «kun» FIS-status og var dermed ikke en del av verdenscupen. Det blir det heller ikke neste år hvis Pertile får det som han vil.
Det har fått mange til å reagere, blant dem kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
LO varsler overfor NTB at organisasjonens advokater kommer til å følge nøye med på om FIS framover – med tanke på om forbundet opptrer i tråd med likebehandlingsregelverket.
– Ethvert forsøk på å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere på samme måte som menn bare fordi de er kvinner, vil være diskriminerende, sier Erlend Hanstveit og Peggy Hessen Følsvik til NTB i en felles uttalelse.
Hanstveit er leder i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (Niso).
Alle de femten første damene som slapp til under damenes treningshopp i forbindelse med skiflyging i Vikersund under Raw Air turneringen. Fra venstre bakre rekke: Nika Kriznar (SLO), Ema Klinec (SLO), Jenny Rautionaho ( (FIN), Abaigail Strate (CAN), Anna Rupprecht (GER), Anna Odine Strøm (NOR), Maren Lundby (NOR) og Silje Opseth (NOR). Fremste rekke fra v: Yuki Ito (JAP), Josephine Pagnier (FRA), Alexandria Loutitt (CAN), Katharina Althaus (GER), Eva Pinkelnig (AUT) og Chiara Kreuzer (AUT).
Geir Olsen / NTB
Truet med søksmål
I fjor truet Niso og LO-advokatene FIS med søksmål for brudd på EUs likebehandlingsregler fordi forbundet nektet kvinner å konkurrere i skiflyging. Få dager etter snudde FIS i saken.
Opplysningene om det potensielle søksmålet ble kjent gjennom boka «Hoppsjel» om hoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen.
– Vi har ikke æren for at en av de siste mannsbastioner falt. Det er resultat av årelang kamp. Men vi føler brevet medvirket til det og er nokså sikre på at FIS ikke ønsket en rettslig prøving av diskrimineringsreglene i EU, med tilhørende negativt fokus og omdømmetap, het det i en epost fra LO-advokat Atle Sønsteli Johansen, som er gjengitt i boka.
Nå brygger det altså opp til ny strid rundt statusen til hoppkvinnenes skiflygingsrenn i tiden framover. Saken skal i første omgang opp på vårmøtene til FIS.
Les mer: LO truet FIS med søksmål om ikke kvinnene fikk hoppe skiflyging
Stemplet som en suksess
LO var hovedsponsor for landslagene i hopp i seks år fram til 2022. Engasjementet handlet i stor grad om kampen for likestilling.
– Når hoppjentene som er så synlige, fronter og kjemper for like muligheter, så er det noe som har stor symboleffekt. Noe som er større enn like muligheter i idretten. Det handler om like muligheter på alle arenaer. Gir vi like muligheter i idrett, så lærer vi barn og unge tidlig hva likestilling faktisk er, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NTB.
Helgens historiske Vikersund-renn ble i etterkant stemplet som en suksess – også av renndirektør Pertile. Italieneren argumenterer imidlertid med at starten ikke var tilstrekkelig god til å ta det neste steget allerede neste vinter.
FIS-toppen mener flere renn i storbakker må til for å skape større grad av trygghet for kvinnene før man tar nye steg rundt satsingen på skiflyging.
Hoppsjef Clas Brede Bråthen varslet overfor NTB søndag at Norge i alle tilfeller vil søke om at Vikersundrennet får verdenscupstatus fra 2024.
Les mer: Skihopper Maren Lundby var en av tre som fikk LOs likestillingspris
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox
Her er de vanligste jobbene i Norge
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm