Mariann har vært pasient ved Vitalis Kragerø i åtte måneder, men om en måned er det slutt. Da blir institusjonen stengt fordi Helse sør-øst ikke lenger vil betale for pasienter som får behandling der.
Rodrigo Freitas / NTB
Privat velferd
Rus- og psykiatripasienter fortviler: Mariann (28) mister tilbud når regjeringen skroter høyresidas ordning
– Det er som om vi ikke teller, sier 28-årige Mariann. Om en måned må hun forlate det private sykehuset der hun får hjelp med både rus og psykiske vansker.
28-åringen, som kun vil oppgi fornavnet sitt, mister behandlingstilbudet etter at regjeringen skrotet ordningen de borgerlige innførte, kalt «fritt behandlingsvalg».
– Jeg stresser veldig mye. Det er lite søvn, og det gjør egentlig det psykiske mye verre. Det er en veldig vanskelig situasjon. Men jeg bare håper at vi finner en plass, sier Mariann fra Porsgrunn til NTB.
Den tidligere ordningen åpnet for at mange flere pasienter kunne få behandling ved private sykehus.
28-åringen sier hun er frustrert over å miste tilbudet sitt på grunn av regjeringens politiske grep, som er ment å sikre at det offentlige helsevesenet har bedre grep om pengebruken.
– Jeg føler det er blitt en prinsippsak. De ser ikke oss, hva som virkelig er konsekvensene. De bare kjører løpet sitt. Det er akkurat som vi ikke teller, sier hun til NTB.
– Noen må ofres. Det er veldig dumt.
Velferdspolitikk: Høyre vil ha flere private i kommunene. Overskuddet går til eierne i stedet for innbyggerne, mener LO
Ble kasteball
Mariann har slitt med rus og psykiske problemer i hele voksenlivet. Det har vært vanskelig å finne et sted som både kan behandle rusproblemene og de psykiske vanskene samtidig.
Men hos Vitalis Kragerø føler hun at hun ble sett og fikk riktige medisiner og behandling. Der har hun vært i åtte måneder.
Hun har rett på behandling i ett år, men Vitalis har ikke fått noen avtale med Helse sør-øst og alle pasienter skrives ut innen 1. september.
I stedet for en døgnplass har Mariann foreløpig kun fått tilbud om behandling på poliklinikk. Til døgnplassene er det lange ventelister.
Høyre-lederen: – Regjeringen ødelegger
Torsdag var hun til stede da Høyre-leder Erna Solberg (H) besøkte et av de andre behandlingsstedene Vitalis driver, Holmen gård på Gjerstad i Agder.
Høyre-leder Erna Solberg.
Leif Martin Kirknes
– Den sittende regjeringen ødelegger mange tiltak som er veldig gode å ha for noen av de svakeste. De med rusproblemer og både rus og psykisk helse er blant dem som har kortest levealder og størst utfordringer, sier Solberg til NTB.
Høyre har vært svært kritisk til nedleggingen av ordningen. Solberg mener dessuten måten ordningen er blitt avsluttet på, gjør det verre.
– I praksis har deres enøyde fokus på anbudssystemene gjort at vi mister tiltak. I sum er det sånn at det blir færre behandlingsplasser i rusomsorgen, sier Solberg.
Ansattes rettigheter: Erna Solberg bløffer om ansattes kår i privat velferd, mener Fagforbundet
– Ikke god nok plan
Hun mener regjeringen ikke har sørget for en plan som sikrer nok plasser til pasienter som mister tilbudet ved private institusjoner.
– Det er personer som havner på venteliste, og kanskje får tilbud om å møte terapeut en gang i uka eller hver fjortende dag. Det er ikke det tunge rusmisbrukere trenger, sier Solberg.
– Hva vil skje med fritt behandlingsvalg om du får makten igjen i 2025?
– Vi ønsker å ha en sånn ordning tilbake. Vårt ønske er å få tilbake prinsippet om valgfrihet, at også private kan levere når de er godkjent som behandlingssted og folk er godkjent for behandling.
Ny anbudsrunde
Vitalis, som ikke har noen rammeavtale med Helse sør-øst, fikk i praksis ett år på seg til å legge ned.
I høst skal helseregionene legge ut nye avtaler på anbud, men de gjelder ikke før 1. januar i 2025. Dermed står institusjonen uten noe å drive med i over ett år, uten å vite om de har noen avtale.
De ansatte må finne andre jobber, og hva som skal skje med alpakkaene og hestene på gården, er i det blå.
Direktør May-Elin Nilsen i Vitalis sier de har bedt om å bli behandlet likt med institusjoner som har en rammeavtale med helseregionene. De fikk to års oppsigelse og kan dermed drive videre mens anbudsrunden pågår.
Direktør May-Elin Nilsen i Vitalis skulle ønske de fortsatt kunne ta imot pasienter på det offentliges regning mens Helse sør-øst behandler anbud på nye rammeavtaler. Men det fikk de nei til. 1. september stenger behandlingstilbudet for folk som trenger behandling både for rus og psykiske plager.
Rodrigo Freitas / NTB
Selv om pasientene som nå skrives ut, har rett på et tilbud, må de bytte til en helt annen behandlingsform på slutten av behandlingsløpet.
For pasienter som har hund, blir det vanskelig fordi Holmen gård er det eneste behandlingsstedet de får bo sammen med hunden sin.
– Mange rusmisbrukere har hund, for de er ganske ensomme. Det er tøft for dem, sier hun.
– Det er ikke noe moro. Det har ikke vært noe ålreit prosess, den har vært stygg, mener hun.
Debatt: Hvorfor er vi på vei mot politikken «ingen» vil ha?
Kjerkol: – Tydelige krav til helseforetakene
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier de private har ansvar for sørge for en forsvarlig overgang for pasientene som må bytte behandlingstilbud.
Helseminister Ingvild Kjerkol
Esten Borgos, Borgos Foto AS
– De offentlige sykehusene skal passe på at de som får behandling gjennom fritt behandlingsvalg, får dekket sitt behov for helsehjelp. De regionale helseforetakene har fått tydelige krav fra meg om dette, det forventer jeg at følges opp, sier hun i en kommentar sendt til NTB.
Helseregionene følger tett med på kapasiteten innen psykisk helsevern og rusbehandling etter at ordningen ble lagt ned, ifølge Kjerkol.
– Dersom situasjonen tilsier det, vil de enten øke kapasiteten i egne helseforetak, utvide gjeldende avtaler med private leverandører, eller inngå nye avtaler, sier hun.
Flere utvidelser
Hun opplyser at Helse sør-øst alt har utvidet avtalene sine innen psykisk helsevern, men skal utvide enda en gang.
– De øvrige helseregionene har vurdert at de har tilstrekkelig kapasitet i egne helseforetak og gjennom eksisterende private avtaler, sier hun.
Ifølge regjeringen har ikke ordningen med fritt behandlingsvalg redusert køene noe særlig eller gjort helsetjenestene mer effektive.
– Vi vil bruke ressursene til å styrke vår felles helsetjeneste, ikke sikre fri privat etableringsrett til å drive sykehustjenester på statens regning.
(©NTB)
gunnhild.hokholt.bjerve@ntb.no
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik