JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpriser

Støre om Acer-press fra EU: – Det er Norge som bestemmer

Om ikke Norge innfører den fjerde energimarkedspakken fra EUs energibyrå Acer, kan det medføre konsekvenser, sier EUs energikommissær Kadri Simson til NRK.

Cornelius Poppe / NTB

Pakken ble vedtatt i EU i 2018 og 2019, og kalles også for Ren energi-pakken.

Norge er i kontakt med EU om pakken, men det er ikke satt noe tidspunkt for når man skal slutte seg til, og Senterpartiet er imot. Det tok ti år før Norge sluttet seg til den tredje energimarkedspakken.

Ber om fortgang

Simson sier til NRK at prosessen med å slutte seg til den fjerde må over i et «hurtigspor».

– Å være en del av EUs indre marked, og for å sikre at det fordelaktige samarbeidet vil vare, vil det være noen skritt Norge må ta. Det betyr at lovgivningen må være i samsvar med norske regler, og man må bli ferdig, slik man ble enige om i 2018, sier hun til kanalen.

På spørsmål om når Norge må slutte seg til, sier hun at det riktige svaret er «akkurat nå».

– Det har vært en betydelig forsinkelse, og det kan gi noen konsekvenser, sier Simson.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreker hvem det er som bestemmer i saken.

– Det er Norge som bestemmer om vi skal ha flere utenlandskabler. Det går ikke denne regjeringen inn for, sier Støre til NRK.

Han er ikke bekymret for konsekvensene Simson advarer mot.

– Det er jeg ikke bekymret for. Jeg tror at EU har sett fordelen med Norge som stabil energileverandør, sier Støre.

Hva betyr EUs fjerde energipakke? Her er seks spørsmål og svar

Sp reagerer

Utspillet fra EUs energikommissær faller ikke i god jord hos Senterpartiet.

– Det er uhørt at EUs energikommissær kommer hit, inspiserer våre vannmagasin og nærmest truer oss i energipolitikken. Norge er ikke medlem i EU og har full råderett over egne kraftressurser, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til NTB.

Gjennom EØS-avtalen er imidlertid Norge en del av EUs indre marked. Det omfatter også kraftmarkedet. Her gjelder de samme spillereglene for alle. Vil ikke Norge være med på det, må vi melde oss ut av EØS, har eksperter påpekt.

Tar til orde for flere kabler

Simson sier også til NRK at det er viktig for det grønne skiftet med flere kabler mellom Norge.

Hun trekker fram at det vil være flere nye vindparker til havs mot slutten av 2020-tallet. Nye utenlandskabler vil gjøre det mulig å transportere kraft akkurat der hvor det trengs til akkurat det tidspunktet det trengs», ifølge Simson. Videre sier hun at det vil komme norske forbrukere til gode å importere fornybar kraft fra EU.

Heller ikke dette imponerer Arnstad.

– Regjeringa har slått fast at det ikke skal bygges utenlandskabler i denne stortingsperioden, og Sp ønsker ikke å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det norske Stortinget er suverene i avgjørelser som angår kraftpolitikken, sier hun.

Warning
Annonse
Annonse