Strømprisen
Vedum lover mer i strømstøtte
Strømstøtten skal økes, lover finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Allerede i august kan regjeringen komme til Stortinget med et forslag.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil øke strømstøtten. Stortinget kan få en sak på sitt bord allerede i august, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap)
Sissel M. Rasmussen
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kan allerede nå love at folk vil få dekket mer av strømregningen framover.
– Vi jobber med grep for å øke og styrke strømstøtten. Ordningen skal bedres ytterligere sammenlignet med i dag og gi større lettelser til den enkelte strømkunde, sier Sp-lederen til Dagbladet.
Hvor mye støtten skal økes, sier han imidlertid ikke noe om.
Statsminister Jonas Gahr Støre Støre sier regjeringen kan komme til Stortinget med strømtiltak før ferieslutt - altså i løpet av august.
– Det er også mulig å vedta noe utpå høsten som kan ha tilbakevirkende kraft, føyer han til.
Regjeringen har vært under hardt press lenge på grunn av rekordhøye strømpriser og jobber nå på høygir med ordninger for både husholdninger og bedrifter, samt sikring av strømforsyningen.
Mandag blir det klart om Stortinget skal hasteinnkalles om saken, slik et flertall av de folkevalgte har gått inn for.
Kommentar: «Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»
Tre spor
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) tar en hasteinnkalling av Stortinget på strømkrisen med stor ro. Han håper på bred oppslutning om regjeringens tiltak.
– For meg er det viktig å ha gode og gjennomtenkte løsninger. Vi tar sikte på å ha forslagene på bordet før Stortinget samles 1. oktober, sier han til NTB.
– Vi har jobbet intenst i en lang periode. Folk skal vite at vi håndterer dette. De skal være trygge på at de har strøm, og at de har råd til å betale regningene, slår han fast.
Ifølge Aasland jobber regjeringen langs tre spor:
* Opprettholde nasjonal forsyningssikkerhet
* Forbedrede støtteordninger til husholdningene
* Støtte til næringslivet
Når det gjelder forsyningssikkerheten, vurderer regjeringen blant annet en regel om at når magasinfyllingen faller ned mot svært lave nivåer, skal fyllingen prioriteres og strømeksporten begrenses.
Hva som er lave nivåer, varierer imidlertid med årstidene. Den er også ulik for de rundt 1.800 vannkraftmagasinene i Norge.
– Vi lager nå en konkret innramming for hvordan dette skal skje. Vi må sikre at vi ikke hvert år kommer i en svært anstrengt kraftsituasjon, framholder Aasland.
Som kjent har fyllingsgraden mange steder vært på et historisk minimum den siste tida.
Debatt: «Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
Frykter ikke Stortinget
Regjeringen har fått ramsalt kritikk for å være trege på banen med tiltak etter rekordhøye strømpriser i sommer, og snsdag ble det klart at det er flertall på Stortinget for å hasteinnkalle representantene i ferien i saken.
Om det blir hasteinnkalling, skal avgjøres av Stortingets presidentskap mandag.
Aasland frykter ikke at Stortinget eventuelt vil fatte vedtak som kan stikke kjepper i hjulene for regjeringens opplegg.
– Foreløpig ligger det ikke noen konkret sak på bordet, påpeker han.
– Høyre vil at strømstøtten skal økes til 90 prosent fra 1. september, kan det være aktuelt?
– Vi har hele tiden vært opptatt av å gjøre forbedringer for husholdningene. Vi åpner for å forsterke ordningen og ser nå på hvordan vi kan treffe dem med dårligst råd enda bedre, sier Aasland – uten å svare direkte på spørsmålet. Men strømstøtteordningen vil vare så lenge prisene er unormalt høye, lover han.
SSB er nå i ferd med å evaluere dagens strømstøtteordning. Rapporten er ventet i løpet av september.
Aasland håper samtidig at de folkevalgte på Stortinget vil slutte opp om regjeringens forslag.
– Jeg håper at når vi kan presentere helheten, vil det bli bred oppslutning om den, sier han.
– Og når kommer den?
– Så raskt som overhodet mulig. Men jeg vil heller bruke en dag ekstra på kvalitetssikring, sier han.
Mye delt: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister, mener tidligere LO-leder
Støtte til næringslivet
Når det gjelder næringslivet, har både opposisjonen og NHO krevd at regjeringen må sikre støtte til bedrifter som sliter.
– Det jobbes nå intenst med å finne de rette tiltakene. Men de må være målrettet og må bidra til å sikre at ordningene sikrer arbeidsplasser og ikke ender opp som rene kontantoverføringer til bedriftseierne, sier han.
Det er et krevende arbeid, ifølge olje- og energiministeren.
– Vi snakker om et stort volum. Dette må håndteres med varsomhet. Vi må unngå tiltak som øker presset i norsk økonomi eller forsterker strømkrisen, sier Aasland.
Denne skaper debatt: Professor om strømstøtte til bedrifter: – Staten skal ikke være en trygdekasse for næringslivet
Nord og sør
Også de enorme prisvariasjonene mellom sør og nord har fått mye oppmerksomhet. Men Aasland mener at man ikke løser problemet ved å la det flyte mer strøm fra nord til sør.
Om ti år kan det bli kraftunderskudd i nord, påpeker han.
– Vi løser ikke problemene i sør ved å lage større utfordringer for dem i nord. Vi må i stedet forberede utvikling av mer fornybar kraft i de områdene som trenger mer, sier han og peker på havvindssatsningen og gjenopptakelsen av konsesjonsbehandling av vindkraft på land.
Kraftprodusentene er også blitt oppmuntret til å oppgradere og modernisere eksisterende vannkraftverk.
– Vi må sørge for at vi utnytter kraftressursene på en best mulig måte, sier Aasland.