JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jernbane

Vil ha toetasjes tog på Østlandet innen 2030

Prislappen beregnes til 8,5 milliarder kroner.
Toetasjes tog er beste alternativ for å øke kapasiteten og ha god komfort for regiontog på Østlandet, mener Jernbanedirektoratet.

Toetasjes tog er beste alternativ for å øke kapasiteten og ha god komfort for regiontog på Østlandet, mener Jernbanedirektoratet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Jernbanedirektoratet har på oppdrag fra Samferdselsdepartementet sett på tiltak som kan øke kapasiteten for regiontogene på Østlandet – uten kostbare baneutbygginger.

Norske tog og Bane Nor og berørte fylkeskommuner har deltatt og bidratt i prosjektgruppen. Mandag morgen leverte det «KVU Økt kapasitet i regiontog» med anbefaling.

– Etter å ha vurdert flere ulike alternativer, anbefaler vi å gå til innkjøp av toetasjes tog som kan settes i trafikk i 2030, sier avdelingsdirektør Jan Frederik Geiner i Jernbanedirektoratet i en pressemelding.

Direktoratet har beregnet at det vil koste 8,5 milliarder kroner å innføre toetasjes tog på Østlandet, men at det vil gi 40 prosent bedre kapasitet.

Kostnadene inkluderer både togsett og utgifter til spor for togparkering (hensettingsspor).

– Først og fremst vil det øke kapasiteten med hele to etasjer uten at vi må gjennomføre kostbare og langvarige infrastrukturtiltak, sier Geiner.

– Vi vil få en større robusthet i togtrafikken på Østlandet slik at vi kan håndtere økt vekst i etterspørselen. Både med tanke på befolkningsvekst og med tanke på å møte klimautfordringer og ta ned utslippene fra transport, sier han.

Han legger til at de nye togsettene med enkle tiltak kan kjøres til Halden, Skien, Gjøvik og Lillehammer.

Warning
Annonse
Annonse