Lønnsoppgjøret 2025
– Det bli nok ikke pizza på vår regning i dag
De sentrale forhandlingene i Spekter-oppgjøret ventes å bli ukompliserte.
– Jeg innfridde over bordet kravene som var like med frontfaget, sier Spekter-direktør Anne-Kari Bratten.
Morten Hansen
Saken oppsummert
merete.jansen@lomedia.no
anders@lomedia.no
Fredag startet Spekter-oppgjøret, som omfatter virksomheter med til sammen 250.000 ansatte. 55.000 av disse er LO-medlemmer
I tillegg til store foretak som Vy, Posten, Avinor og NRK, omfattes også kultursektoren, helseforetakene og en rekke andre små og mellomstore virksomheter av lønnsoppgjøret i Spekter.
De sentrale forhandlingene vil gjelde for alle virksomhetene, men alle skal også ha lokale forhandlinger i etterkant.
Optimistisk Spekter-direktør
Spekter-direktør Anne-Kari Bratten forventer ingen vanskelig forhandling fredag.
– Det ser veldig oversiktlig ut, jeg er redd det ikke blir noen pizza på Spekters regning i dag. Jeg tror vi blir ferdig før det, sier hun.
Hun sier de kom et stykke på vei i forhandlingene allerede i innledningsmøtet.
– Når det gjelder krav fra LO og YS om de samme tilleggene som ble gitt i frontfaget, så innfridde jeg det over bordet. Så nå skal vi bare bli enige om fristene for lokale forhandlinger, sier hun.
Disse fristene er det litt ulike behov rundt.
– Jeg er opptatt av framdrift – de vil ha gode frister. Det finner vi en løsning på, sier Bratten.
Det er ingen som så langt har signalisert at de vil kreve tillegg utover rammen for frontfaget. Spekter-direktøren har etter at frontfaget var klart, vært opptatt av at alle må holde seg til frontfagsrammen. Også ledere og sektorer med friere lønnsdannelse.
LO go YS har utfordret Spekter på å ta inn formuleringer om dette, og Bratten er klar på at det gjelder ledere også i hennes medlemsbedrifter.
– Jeg synes at det er en selvsagt ting at ledere og andre bidrar til å holde lønnsveksten på et ansvarlig nivå i den helt utrolig uforutsigbare tiden Norge og verden er inne i nå. Så dette kravet kommer vi til å innfri og vi kommer også til å si på våre informasjonsmøter at vi legger til grunn at lederne forholder seg til en ansvarlig lønnsvekst i året som kommer.
– Må finne balansen
LO Stat-nestleder og forhandlingsleder Henriette Jevnaker fikk ingen overraskelser under åpningen av forhandlingene.
– Spekter snakker pent om den norske modellen, frontfagsmodellen, og den ansvarlige inntektspolitikken vi fører. Spekter pekte på 4,4 som forsvarlig ramme, og det tilslutter vi oss. Det vi går i gang med å diskutere nå, er frister for når de lokale forhandlingene skal være ferdige der ute, sier Jevnaker.
Hun er opptatt av å finne det riktige tempoet.
– Vi må finne balansen mellom god nok tid til lokale prosesser, og at folk får effektuert lønnsoppgjøret sitt, sier hun.
Jevnaker sier LO Stat også er opptatt av framdrift, men at det ikke skal gå for fort.
– Vi skal ha framdrift, og samtidig sørge for et godt resultat, sier hun.
FORUTSIGBART: LO Stat-nestleder Henriette Jevnaker fikk ingen overraskelser fra arbeidsgiversiden i åpningen av forhandlingene. Her i samtale med Fagforbudnet-nestleder Odd Haldgeir Larsen.
Morten Hansen
Teater-avtale blir en nøtt
Fagforbundet og nestleder Odd Haldgeir Larsen stiller seg bak kravene om å legge seg på samme nivå som frontfaget og sikre reallønnsvekst.
– Det er viktig nå etter noen tunge år, selv om det ble en liten vekst i fjor. Lavlønnstillegget er viktig for oss, men så er det i de lokale forhandlingene vi henter ut store deler av oppgjøret, sier han.
Fra fjorårets oppgjør har Fagforbundet og noen flere forbund med seg en uenighet i teateroverenskomsten, som handler om reisetid. Striden handler om hvor mye av reisetiden på turné som skal registreres som arbeidstid.
– Vi har med oss denne fra i fjor, og den er viktig for oss. Den skal løses i de lokale forhandlingene. Det blir nok krevende, men vi har store forhåpninger om å komme i mål med det, sier han.
Spenningen ligger lokalt
NTL-nestleder Pål Kjærstad og forbundssekretær Renate Swensen Weflen forhandler på NTLs vegner, og de sier profilen fra LO-NHO-oppgjøret gir et godt grunnlag med et stort generelt tillegg og lavlønnstillegg.
– Så er vi spent på fristene for de lokale forhandlingene, for det er alltid spennende hvordan forhandlingene går der ute, sier Kjærstad.
– Målet er å få på plass tilleggene fra frontfaget og lavlønnstillegg, og så ha gode prosesser lokalt når vi er ferdige her i dag, sier Swensen Weflen.
De forventer ikke noen spesielle konfliktsaker i de lokale oppgjørene NTL skal ut i.
Også Torfinn Håverstad, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund (NJF), er opptatt av å øke kjøpekraften. Han konstaterer at medlemmene opplever at ting blir dyrere, og at den økonomiske hverdagen er blitt mer utfordrende enn før.
– Vi forventer derfor at medlemmene våre skal få økt kjøpekraft i de kommende forhandlingene. Og at de som har minst å rutte med bør få størst uttelling, sier Håverstad.

Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.