BARNEHAGER: Ny regler for barneagedrift er på trappene, og ett av kravene er at hver enkelt barnehage skal bli et eget rettssubjekt.
Hanna Skotheim
Regler for barnehager:
Ansatte frykter at studentbarnehagene rammes av ny barnehagelov
Reglene for barnehager strammes inn for å hindre stor profitt. Men studentbarnehagene kommer inn under det samme regelverket, noe som bekymrer de ansatte.
anders@lomedia.no
De nye reglene for barnehager krever blant annet at hver barnehage skal skilles ut som eget rettssubjekt, for å gi mer oversikt over økonomien.
Regjeringen har fått flertall sammen med høyresiden for forslaget. Avtalen dem imellom er at små barnehager skal få unntak fra disse kravene, gjerne omtalt som «ideelle». SV og Rødt støtter ikke dette unntaket.
Bakgrunn: Brenna vil gjøre det vanskeligere å gjøre seg rik på private barnehager
Studentbarnehagene berøres
En annen barnehagekategori som ikke ligger an til å få et slikt unntak er studentbarnehagen. Disse er i dag en del av studentsamskipnadene på de ulike studiestedene, som også driver med hybler, kantiner, trening og helsetilbud.
Om disse barnehagene må skilles ut som egne rettssubjekter, frykter leder Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene at det blir dyrt for samskipnadene. Hun er glad for at mindretallet, Høyre, Frp og Venstre, har kommet med alternativ innstilling. De ber regjeringen sikre at barnehager drevet studentsamskipnader, samt ideelle menighetsbarnehager blir unntatt fra kravene som innføres, på lik linje som små, enkeltstående barnehager.
– Det medfører økte kostnader til å opprette AS i hver enkelt barnehage, som medfører at det må opprettes egne styrer, revisjon og alt det medfører av papirarbeid og ikke minst ressursbruk, sier Bakken.
Et annet grep er å forby barnehager å låne penger andre steder i enn banker. Om studentbarnehager skal nektes å låne penger fra studentsamskipnaden for å bygge ny barnehage, synes Bakken er lite hensiktsmessig.
Hun er usikker på de totale konsekvensene for medlemmene, men om barnehagene blir egne AS forventer hun i alle fall at det må opprettes nye tariffavtaler. Bakken legger til at hun støtter innstrammingene for sektoren, men mener studentbarnehagene må få unntak fra disse kravene.
– Studentbarnehagene er ikke til for å skape profitt. Om de går i pluss, går pengene til studentsamskipnaden og dermed til mer og bedre studentvelferd, sier hun.
SKEPTISK: Leder Synnøve Bakken i NTL Studentsamskipnadene er redd studentbarnehagene vil få unødvendige utgifter som følge av de nye reglene.
Ole Palmstrøm
Godt nok innsyn allerede
Bakken viser også til at studentbarnehager allerede er regulert gjennom lov og forskrift, og mener de nye reglene gir en dobbeltregulering.
– Alle samskipnadene har regnskapene til studentbarnehagene i egne avdelinger i samskipnadenes regnskap. Dette medfører at det er god oversikt over mottatte tilskudd, foreldrebetaling og andre inntekter og hva midlene brukes til i form av kostnader til personell og driftskostnader i studentbarnehagen, sier hun.
Dersom studentbarnehagene må følge de samme kravene, vil det gi økte kostnader for studentsamskipnadene, ifølge Bakken.
– Det må enten dekkes inn ved statlige overføringer eller økte kostnader for studentene, konkluderer hun.
Studentbarnehager har også tilbud som går utover vanlige barnehager: Lengre åpningstider, eksamensgaranti, redusert kostpris, enkelte åpne lørdager og oppstart fra barnet er seks måneder. Alt dette koster.
– Vi mener alle disse tiltakene er viktige for studentforeldrene, slik at de får gjennomført studiene på normert tid. Når studentbarnehagene samtidig fra før av er regulert etter departementets intensjon, ser vi ikke at disse forslagene vil bidra positivt for verken departementet, studentsamskipnadene eller studentene, sier Bakken.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Lina Winge