Arbeidsretten dømte i fordel av arbeidstakerne, og staten tapte. Så skjedde ingenting på over sju måneder.
Colourbox
Lønn
Ansatte i staten kan ha tapt titusener. Arbeidsgiver nekter å rydde opp, hevder tillitsvalgte
Det største forbundet i staten, NTL, mener staten ignorerer dom i Arbeidsretten.
anders@lomedia.no
I februar vant LO Stat og Norsk Tjenestemannslag (NTL) en sak i Arbeidsretten mot staten. Den handlet om at statlige arbeidsgivere hadde ansatt LO- eller YS-medlemmer der lønna var angitt i en kronesum.
På denne tariffavtalen skal lønna angis i lønnstrinn.
NTL reagerte på dette av flere grunner. De mener det er en undergraving av lønnstrinnssystemet, og vil ha lønna på lønnstrinn slik at den øker når det gis tillegg på lønnstabellen i tariffoppgjørene.
Bakgrunn: Sikrer bedre kontroll med lønnsutviklinga i staten, mener tillitsvalgte
– Tariffstridig
Arbeidsretten dømte i fordel av arbeidstakerne, og staten tapte. Så skjedde ingenting på over sju måneder, før staten, ved personaldirektør Gisle Norheim, sendte ut en personalmelding 12. oktober.
Der konstateres det at det skal ansettes på lønn fra lønnstrinn, men i tillegg heter det: «Arbeidsgivere skal ikke justere ansattes lønn som følge av dommen.» Dette får NTL-nestleder Ellen Dalen til å reagere:
– Da fortsetter staten med tariffstridig lønn. Vi kan ikke ha det slik at selv om man vinner saker i rettssystemet, så blir det ignorert, sier hun.
Dalen poengterer at det er viktig for NTL å hegne om systemet med lønnstrinn, og at det derfor var en viktig seier da Arbeidsretten fastslo at lønna skal angis som lønnstrinn.
– Når vi har et slikt system, må arbeidsgiver forholde seg til det. Det er ikke opp til lokale arbeidsgivere å velge om man vil forholde seg til tariffavtalen eller ikke, fastslår hun.
Samtidig har det betydning i kroner og øre for de ansatte som har fått lønna oppgitt i et kronebeløp.
– Om du signerte en kontrakt i mars om at lønna skulle være 600.000 kroner, og begynte etter 1. mai, har du gått glipp av 31.000 kroner. Hadde du blitt ansatt på et lønnstrinn, ville det blitt justert automatisk med tillegget vi forhandla fram, sier hun.
Personaldirektør Gisle Norheim (t.v.) sier staten tar konsekvensene av dommen, og statssekretær Gunn Karin Gjul avviser at de viderefører høyrepolitikk. Her er de sammen med riksmekler Mats Ruland.
Ole Palmstrøm
Vil ha opprydning
Dalen vet ikke hvor mange som har fått lønn angitt i kroner, men vet at dette har skjedd siden mai 2022. Hun krever at arbeidsgivere rydder opp for de det gjelder.
– Vi mener de burde blitt runda oppover til nærmeste lønnstrinn fra den lønna de har. Det er ganske små summer for å bli regulert opp til nærmeste trinn. Men om du har gått glipp av 31.000 kroner, er det veldig mye penger, sier Dalen.
Hun synes det er skuffende at tillitsvalgte skal måtte holde på med slike saker når forventningen var at ny regjering skulle sørge for en ny arbeidsgiverpolitikk i staten.
– Departementet har latt arbeidsgivere ture fram, og så sender de et signal om at de ikke trenger å forholde seg til tariffavtalen de har inngått med oss. Det ser ut til at det ikke har skjedd noen endring i departementet etter regjeringsskiftet, men at den rødgrønne regjeringen viderefører høyrepolitikken med angrep på det kollektive avtalesystemet, sier Dalen.
Dalen har ikke tenkt å gi seg med dette, og oppfordrer medlemmer som har blitt ansatt på et kronebeløp om å kontakte en tillitsvalgt i sitt organisasjonsledd for å ta det opp med ledelsen.
– Følger opp dommen
Personaldirektør Gisle Norheim i staten sier de har brukt tida som er nødvendig for å finne en løsning sammen med LO Stat og YS Stat om hvordan konsekvensene av dommen skulle praktiseres. En dialog han mener er grunnleggende i den norske samarbeidsmodellen.
– Vi mener staten har fulgt opp dommen på en god måte. Vi er enige med LO Stat og YS Stat om hvordan vi skal håndtere lønna til de arbeidstakerne som allerede er ansatt med en lønn utenfor et lønnstrinn, sier han.
Han avviser at staten ikke forholder seg til dommen, og sier de har tatt konsekvensen av den.
– Vi har gitt ut en personalmelding med klare signal om hvordan dommen skal følges opp av virksomhetene, sier Norheim.
Personaldirektøren avviser også at de ikke forholder seg til lønnstrinnssystemet.
– Vi følger selvsagt avtalen med LO Stat og YS Stat. Framover skal ansatte fra disse lønnsinnplasseres på et lønnstrinn ved ansettelse, og om det gis ny lønn etter hovedtariffavtalens punkt 2.5.5, nummer 3, sier han.
Statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap) i Kommunal- og distriktsdepartementet svarer på Dalens kritikk om retninga på arbeidsgiverpolitikken.
– Denne regjeringa leverer gode tiltak for et bedre arbeidsliv tufta på den norske modellen. Tillitsreformen og endringene i innleiereglene er eksempel på dette. Sammen med partene har vi også fått til en enda bedre hovedavtale i staten der medbestemmelsen er styrka. Det er gjennom partssamarbeidet løsningene ligger. Der er staten en av flere parter, der alle må gi og ta for å finne gode løsninger, som alle kan enes om, sier hun.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Her er Skitbyen-Berits ti råd til Nav: – Det er ingenting som forbauser meg
Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.
Hanna Skotheim
Nav får gebyr på 20 millioner kroner: – Saken er svært alvorlig
Debatt
Alf Ragnar Olsen