JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderhistorie

Arbeiderbolig med eget likhus

Boligmarkedet er nådeløst, det er ikke noe nytt. Det første boligbyggelaget ble utstyrt med egen diakontjeneste og likhus.
Sagenes Arbeiderboliger, Toftes gate 25, med gårdsrom og uthus fotografert i 1961.

Sagenes Arbeiderboliger, Toftes gate 25, med gårdsrom og uthus fotografert i 1961.

Knut Eng / Norsk Folkemuseum

Saken oppsummert

Det tøffe boligmarkedet gjorde at LO-kongressen i mai 2025 vedtok å sette i gang en utredning av om LO skal starte et boligbyggelag.

Et vanskelig boligmarked er ikke et nytt fenomen. Det første boligbyggelaget for arbeidere ble opprettet i 1851. I 1887 ble så Sagenes Arbeiderboliger (bildet) etablert, som hadde som mål å gi arbeiderklassen et sunt og rimelig botilbud. Initiativtakerne var blant andre ordføreren i Kristiania og andre innflytelsesrike menn, og det hadde et veldedig preg.

Vinteren 1886–1887 hadde vært uvanlig hard, og bolig ble mye debattert. Kommunen tok ingen initiativer, selv om Den Socialdemokratiske Forening argumenterte for dette.

Selv om noe av bakgrunnen for initiativet var å hindre sykdom og sørge for gode forhold, kan også noe av motivasjonen komme av et ønske om å hindre en radikalisering av arbeiderklassen. Arbeiderne hadde begynt å bli mer høylytte i kravet om kommunale boliger.

Boligene i Toftes gate 25 sto klare i oktober 1888, med 140 leiligheter. Boligene hadde en romslig bakgård, og baderom, vaskerom, forsamlingslokale og likhus.

Det var også ansatt en diakonisse, som passet barn slik at mødrene kunne gå i arbeid. I tillegg hadde de en portner, siden ingen fikk egne nøkler. Om man skulle inn etter stengetid klokka 22, måtte man betale portneren.

Sagenes Arbeiderboliger ble vist fram for den tyske keiseren som var på besøk i 1890 og ble sett som et eksempel på Kristianias sosiale framskritt.

Kilde: A/S Sagenes Arbeiderboliger,
av Henrik Askjer i Arbeiderhistorie 2020

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss