JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk arbeidsliv

Arbeidsgiverne er opprørt over Støres plan om en storrengjøring i arbeidslivet. Nå får han Rødts støtte

De fire største arbeidsgiverorganisasjonene har samlet seg mot Støres plan om en storrengjøring i arbeidslivet. Det reagerer Rødt kraftig på.
SVARTMALING: Leder Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter mener statsminister Jonas Gahr Støre svartmaler om tilstandene i norsk arbeidsliv.

SVARTMALING: Leder Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter mener statsminister Jonas Gahr Støre svartmaler om tilstandene i norsk arbeidsliv.

Merete Jansen/Martin Guttormsen Slørdal

guro@lomedia.no

– Vi lovet en storrengjøring i arbeidslivet etter åtte år med høyrepolitikk, og vi vasker for harde livet, sa statsminister Jonas Gahr Støre til stor applaus fra LO-kongressen i juni.

Da tallene var klare etter LOs sommerpatruljes mange tusen besøk hos unge arbeidstakere, var konklusjonen fra patruljeleder Sindre Hornnes den samme: Vi trenger en storrengjøring i det norske arbeidslivet.

Denne retorikken har skapt reaksjoner fra blant annet arbeidsgiverorganisasjonene.

Fikk du med deg denne? Her er funnene fra LOs sommerpatrulje: – Mye slurv

Arbeidsgivere ut mot Støre

I en kronikk i VG går NHO, KS, Virke og Spekter ut mot statsministerens svartmaling av det norske arbeidslivet.

– Det er faktisk første gang vi samles på denne måten, om et felles offentlig budskap. Vi gjør det fordi grensen er nådd. Vi aksepterer ikke at landets statsminister sverter det norske arbeidslivet på den måten han gjør, sier leder Anne-Kari Bratten i Spekter til avisen.

De fire skriver at de ikke kjenner seg igjen i det arbeidslivet Støre beskriver:

«Vi fikk presentert et stygt, svart bilde av norsk arbeidsliv. Et arbeidsliv som er utrygt, et arbeidsliv som trenger storrengjøring».

Arbeidsgiverne mener derimot at vi er verdensmester i arbeidsmiljø og at å rakke ned på det er feil måte å rekruttere unge inn i det norske arbeidslivet.

Støre på sin side skjønner ikke helt kritikken og er overrasket over medieutspillet, ifølge VG.

Støre om arbeidsgiver-opprøret: – Forbauset over at de så seg krenket

Vil forby bemanningsbransjen

Også partiet Rødt henger seg på i debatten.

– For det første reagerer vi på at arbeidsgiversiden forsøker å skjønnmale det norske arbeidslivet. De mener det er i mye bedre stand enn det fagbevegelsen sier. LOs sommerpatrulje viser jo nettopp hvorfor vi trenger en storrengjøring i arbeidslivet. Vi ser jo hvor mange som møter på useriøsitet og arbeidsgivere som bryter arbeidsmiljøloven, sier Tobias Drevland Lund til FriFagbevegelse.

VIL VASKE: Stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund fra Rødt mener arbeidsgiversiden kan bidra i opprydningen i det norske arbeidslivet ved å lære opp arbeidsgivere i medlemsbedriftene om arbeidsmiljøloven bedre.

VIL VASKE: Stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund fra Rødt mener arbeidsgiversiden kan bidra i opprydningen i det norske arbeidslivet ved å lære opp arbeidsgivere i medlemsbedriftene om arbeidsmiljøloven bedre.

Guro Gulstuen Nordhagen

Den unge stortingsrepresentanten sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget og er tidligere leder av Rød Ungdom.

Han ønsker å realitetsorientere debatten og ikke skjønnmale arbeidslivet her i landet. For selv om det som arbeidsgiversiden sier, er mye bra, så er det også veldig mye som kan bli bedre, mener han.

Blant annet reagerer han på at de i kronikken skriver at det ikke er en løsning å forby innleie eller gå bort fra midlertidige ansettelser.

– Vi mener at vi bør forby bemanningsbransjen i hele Norge og at heltid må bli normalen. Midlertidighet skal være en mulighet, men det reelle problemet er at mange ønsker seg en hel stilling uten å få det, sier han.

Drevland Lund har selv kjent dette på kroppen. For tre år siden hadde han en åtte prosent stilling på Meny og måtte ta enda en deltidsjobb.

Slik fikk han det til å gå rundt mens han hadde et ulønnet verv som nestleder i Rødts ungdomsparti.

Det håper han at ikke mange flere må gjennomgå.

– Mange unge står med mobilen i hånden og venter på neste vakt. De vet ikke hvordan de skal legge opp livet. Her trengs det opprydning, påpeker Drevland Lund.

Strammer inn på innleie: Fagbevegelsen jubler over regjeringens innleieforslag. Arbeidsgiverne varsler katastrofe

Enig om noe

På tross av dette har 26-åringen nesten utelukkende gode erfaringer fra arbeidslivet. Likevel vet han at mange må stå i usikkerheten lenger enn det han selv gjorde, og at mange har et mer ublidt møte på jobb.

– Vi vet at mange møter en virkelighet der sjefen ikke lytter, hvor de ikke vet hva de har krav på eller hvem de skal henvende seg til om de har problemer. Derfor er også sommerpatruljen så viktig, samtidig som at vi trenger tydeligere lovverk fra politikernes side. Det er en helhet her som gjør at det skal bli så bra som mulig, sier han.

For å rydde opp tar han, akkurat som sommerpatruljen, til orde for å begynne i skolen. Der bør arbeidsliv inn i pensum tidligere og i større omfang, mener Drevland Lund.

– Når man møter unge voksne i 20-årene som ikke vet hva fagbevegelsen er, så understreker dette en stor del av problemet, sier han.

Der er han nemlig enig med arbeidsgiverorganisasjonene om noe: Alle bør organisere seg.

– Mitt råd til de unge er å organisere seg. Søk opp hvor du kan bli medlem og meld deg inn med en gang.

Håper ord blir til handling

Nå håper han at storrengjøringen blir en realitet og ikke bare store ord.

– Jeg vil understreke at regjeringen er gode i retorikken om at det skal ordnes opp, men vi har sammen med fagbevegelsen fortsatt store forventninger om at de faktisk tar det krafttaket som trengs. De kan ikke feige ut på grunn av motstanden og gjøre ord til politikk, sier den unge stortingsrepresentanten og fortsetter:

– Det holder ikke med en skikkelig vårrengjøring. Det må være en jobb vi gjør hele året.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse