JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mens Nina Melsom og NHO fortviler, står jubelen i taket hos Jørn Eggum i Fellesforbundet og hos LO-nestleder Steinar Krogstad. Rødts stortingsrepresentant Emma Watne er også fornøyd, men påpeker at mer jobb gjenstår.

Mens Nina Melsom og NHO fortviler, står jubelen i taket hos Jørn Eggum i Fellesforbundet og hos LO-nestleder Steinar Krogstad. Rødts stortingsrepresentant Emma Watne er også fornøyd, men påpeker at mer jobb gjenstår.

Leif Martin Kirknes og Håvard Sæbø

Strammer inn på innleie:

Fagbevegelsen jubler over regjeringens innleieforslag. Arbeidsgiverne varsler katastrofe

Reaksjonene på regjeringens lovforslag om å stramme inn på innleie er svært delte17.06.2022
14:51
17.06.2022 14:51

torgny@lomedia.no

eline@lomedia.no

Nestleder i LO Steinar Krogstad er overstrømmende positiv når han skal kommentere regjeringens forslag om å stramme inn reglene for innleie av arbeidskraft.

– Dette er «jæklig bra», for å si det rett ut. Regjeringen leverer nå på løftene om å rydde opp i norsk arbeidsliv. Forslaget vil bidra til flere faste trygge jobber og mindre innleie, sier Krogstad i en pressemelding.

Han mener det er høyst nødvendig med en skjerping av regelverket for innleie fra bemanningsforetak.

– Vi støtter helhjertet opp om innstramming av innleieregelverket, som er helt nødvendig for å stanse løsarbeidertilstandene i det norske arbeidslivet. 

Han peker på at flere steder har innleie blitt regelen heller enn unntaket, som i byggebransjen i og rundt Oslo. De innleide arbeiderne, som ofte har utenlandsk bakgrunn, er spesielt utsatte for sosial dumping.

– I deler av arbeidslivet har vi sett at bruken av innleid arbeidskraft har fått bre om seg. Arbeidsfolk har måtte betale prisen for det. Det blir det slutt på nå. Forbud mot innleie og regjeringens foreslåtte innstramminger er høyst nødvendig og vil øke andelen fast ansatte, og styrke det organiserte og seriøse arbeidslivet. 

Krogstad mener også at forslagene regjeringen nå legger fram, vil hindre at det store underskuddet av fagutdannede håndverkere bare fortsetter å øke.

Innleie: Etter åtte år som innleid i norsk byggebransje, fikk Linas en overraskende telefon

Jubel i taket

– Her står jubelen i taket. Dette er en stor dag for arbeidstakere i Norge og en stor dag for norsk fagbevegelse. Denne oppryddingen, som sikrer flere faste jobber, har vært Fellesforbundets viktigste krav. Nå innfrir regjeringen, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum i en epost til FriFagbevegelse.  

Han mener at stor bruk av innleie har bidratt til et dårligere arbeidsliv i mange i bransjer. Denne oppryddingen i regelverket vil sikre flere faste stillinger og trygge arbeidsforhold, og samtidig styrke kompetanseutviklingen og produktiviteten i bedriftene.

Her er endringene: Regjeringen foreslår kraftige innstramminger for bemanningsbransjen

Vill-vest-tilstander

Eggum sier at Fellesforbundet får tilbakemeldinger fra fagforeningene om at mange bedrifter nå ansetter folk som hittil har vært innleid. Folk flest ønsker en jobb med lønn og forutsigbarhet, og det er det langt flere som skal tilbys framover.

– Forbudet mot innleie i byggebransjen i Oslofjord-regionen er et svært kraftfullt og godt grep. Her har det vært vill-vest-tilstander med mange skurker. Konsekvensene har vært at mange arbeidere har blitt utnyttet, og at det har vært vanskelig å rekruttere ungdom til viktige fagutdanninger for Norge. Tiden for løsarbeid er over, og jeg gleder meg til å ønske framtidens fagarbeidere velkommen til disse yrkene, sier Eggum som peker på at det ikke er tilfeldig hvem som styrer landet.

– Vi merker en kursendring og et taktskifte som skaper en bedre jobbhverdag for vanlige folk, slår han fast.

Fikk du med deg denne? Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

Mindre fleksibilitet

– Med innstrammingene i innleieregelverket fratar regjeringen bedriftene, og mange arbeidstakere, helt nødvendig fleksibilitet. Forslaget vil i praksis ramme verdiskapingen i hele Norge, sier NHO-direktør Nina Melsom på organisasjonens nettside.

– De nye reglene vil gjøre det ekstremt vanskelig, særlig for små- og mellomstore bedrifter over hele landet, å drive i mange bransjer. Det er allerede et skrikende behov for arbeidskraft i norske bedrifter og disse innstramningene gjør vondt verre.

Uten arbeid

Melsom frykter vi kan ende opp med at flere blir ansatt midlertidig i bedriftene og står uten videre arbeid når en arbeidsperiode er over.

– Dette i stedet for at de har faste jobber hos seriøse bemanningsbedrifter som vil sørge for nye oppdrag hos andre bedrifter med arbeidskraftbehov. Mange bedrifter vil antakelig måtte permittere og si opp folk de har ansatt når behovet for arbeidskraft svinger. Altså vil ansatte kunne oppleve mer uforutsigbarhet i arbeidsforholdet. Dette fremstår ikke som bedre alternativer for arbeidstakerne enn innleie fra seriøse bemanningsbyråer med ordentlige lønns- og arbeidsvilkår, sier Melsom

 

Spurv med kanon

NHO-direktøren mener regjeringens forslag om et totalt forbud mot innleie fra bemanningsbyrå til byggenæringen i Oslofjordområdet er å skyte spurv med kanon.

– Et totalforbud vil være svært inngripende og uforholdsmessig strengt og betyr enorme kostnader for bedriftene. Mange av dem har inngått kontrakter som varer i flere år, sier Melsom.

Bakgrunn: Da oljen kom, kjempet arbeidsgiverne mot innleie. Så snudde det

Ikke nok utredet

NHO viser også til innstrammingen som kom i 2019 ikke har fått virket i god nok tid, og at de heller ikke er evaluert før nye innstramminger kommer. Arbeidsgiverorganisasjonen mener at det bare er arbeidstakersiden som har blitt hørt i denne saken, at forslaget ikke har blitt forankret i trepartssamarbeidet, som regjeringen sier den er opptatt av.

Melsom viser også til at spørsmålet ikke er skikkelig utredet og viser til at Næringsdepartementets eget råd, Regelrådet, har pekt på at spesielt innleieforbudet ikke er godt nok utredet.

Rødts stortingsrepresentant, Emma Watne, sier en uttalelse at endelig er jobben med å kaste bemanningsbyråene ut av norsk arbeidsliv i gang.

Vil utvide forbudet

– Vi er glade for at regjeringa strammer inn på reglene for innleie og varsler at de vil forby innleie på byggeplasser i Oslo-området. Rødt har sammen med fagbevegelsen jobba systematisk for et slikt forbud siden vi kom inn på Stortinget.

– Men jobben er ikke over. Det er flere bransjer som har store utfordringer med innleie. Sammen med fagbevegelsen skal vi presse på for å utvide forbudet til flere bransjer og områder, sier Watne.

Hun viser også til at det er stor fare for at bemanningsbyråene kan omgå de nye reglene fordi skillet mellom innleie og entreprise ikke er godt nok.

Debatt: «Det interessante er hva som kommer etter et eventuelt forbud mot innleie»

Ble skremt av arbeidsgivere

– Enkelte bemanningsbedrifter vil drive som før, og kalle seg entreprenør, selv om de fortsatt driver utleie av arbeidskraft. Vi får ikke et effektivt forbud mot innleie før vi stopper fiktive entrepriser. Her burde regjeringa lytta til LO. Rødt vil presse på for å skjerpe dette lovverket.

Hun har også to kritiske merknader til det forslaget som Stortinget har fått, og som hun sier at regjeringa har latt seg skremme av arbeidsgiveren. Det ene gjelder lengden på overgangsordningene. Det andre er retten til fast ansettelse for vikarer.

– I høringsnotatet foreslo regjeringa en rett til fast ansettelse etter to år, men i proposisjonen går de tilbake til tre år, som i dag. Det er skuffende, sier Watne.

17.06.2022
14:51
17.06.2022 14:51Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

Håvard Sæbø

Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken: – Jeg har ikke noe annet valg

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Tormod Ytrehus

I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Erlend Angelo

Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Sissel M. Rasmussen

Her er en kort forklaring på hva lockout er

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder


Flere saker