JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

Jobb i bemanningsbyrå er ikke førstevalget, men eneste mulighet for jobb på byggeplass, tror den polske hjelpearbeideren Sylwester Niznik.
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

has@lomedia.no

OSLO: – Du må kjempe for alt, sier han. Hvis ikke blir du lurt av bemanningsbyrået. 

I bemanningsbyråene får han oppdrag på kort varsel. En 60 prosent stilling i kontrakten hos Workshop, betyr bare at han er garantert så mye jobb i løpet av et år, altså helt uten en arbeidsplan.

Ukene han jobber mindre enn 50 prosent, søker han dagpenger fra Nav.  

Les svaret fra Workshop lenger nede i saken.

Åtte av ti bemanningsansatte vil heller jobbe i innleiebedrift: – Nå må arbeidsgiverne i byggebransjen ta ansvar, mener fagforening

Drømmen om Norge

Niznik er fra Gdansk i Polen. Han har familie i Italia, og for å kunne kjøpe seg leilighet der, fant han ut at lønna som kokk i Polen ikke ville realisere drømmen. Han prøvde seg først som kokk i Tyskland. Her fikk han en nettolønn på 400 euro i måneden. Litt tips hjalp på, men sparingen gikk for langsomt.

Han hørte mange pratet om at det var mye høyere lønninger i Norge, og satte derfor kursen nordover til en restaurant i Oslo i 2017. Her ble det mye jobb med lønn på 141 kroner timen. Med høyere utgifter i Norge, gikk han i minus hver måned, selv om lønna var mye bedre enn i Tyskland. 

Kokkejobben endte med en krangel der arbeidsgiveren mente Niznik hadde sagt opp jobben mens han var sykemeldt. Det nektet han for, og mente signaturen på oppsigelsen var forfalsket. Han tok saken til retten, men ble ikke trodd. 

Med byggeboom i Oslo, var det ikke vanskelig å få seg en bedre betalt jobb som hjelpearbeider på byggeplass gjennom bemanningsbyrå. Først Workshop, og på slutten av fjoråret, en 25 prosent kontrakt i et annet bemanningsbyrå. 

Han fikk først en såkalt nulltimerskontrakt, uten lønn mellom oppdrag. Først da slike kontrakter ble forbudt i 2019, ble han ansatt i 20 prosent. Selv med en slik kontrakt, var det vanskelig å få seg et sted å bo, eller lån.

Etter fem år i Norge har han enda ikke fått et norsk personnummer. Først i desember i fjor fikk han 60 prosent stilling, etter at Fellesforbundet hjalp ham til å få økt prosenten slik at den reflekterte hvor mye han faktisk jobbet.  

Innleie: Bemanningsbyråene leter etter nok et smutthull, mener Miroslaw

Spør andre hva de tjener

Lønna på byggeplassen er minimum 220 kroner timen. Loven om likebehandling sier at ansatte i bemanning skal ha samme lønn og goder som i innleieselskapet. 

– Jeg pleier å spørre andre på byggeplassen om hva de har i timen, og finner ofte ut at vi innleide fra bemanningsbyrå får lavere timelønn, pluss at vi blir snytt for betalt reise og overtid. Det er ikke alltid store beløp det er snakk om, men med mange hundre ansatte som blir snytt for litt penger hver dag, blir summen eierne i bemanningsbyrået sitter igjen med stor, mener Niznik.

Å leie seg egen leilighet med nulltimerskontrakt, gikk ikke. Han bor nå sammen med fire landsmenn i en leilighet i Oslo. Det er helt nødvendig for å kunne spare opp nok penger til å realisere drømmen om leilighet i Italia.  

– Har jeg flaks, kan jeg flytte dit om to år, maks fem år, mener han. 

Alt avhenger av hvor bra det går med investeringene i råvarer som gull og olje. I Italia ønsker han å åpne en bar eller restaurant. Nå drømmer han om fast jobb hos en entreprenør, men tror innerst inne at det er umulig. Han støtter et forbud mot bemanningsselskap, men tror ikke det hjelper.

Debatt: «Bemanningsbransjen har vist over flere år at de ikke respekterer den norske modellen»

Tror på mer jobb

– Det har blitt snakket om forbud siden jeg kom til landet, men ikke noe har skjedd. Kanskje med den nye regjeringen? Uansett vil bemanningsbyråene finne veier til å sno seg rundt loven, tror Niznik. 

På byggeplassen jobber han som hjelpearbeider med lossing og bæring. Han har så vidt prøvd seg med gipsplater, men det var ikke så enkelt.

– Det var vanskelig å få skruene riktig. Ikke for langt inn, og ikke skeivt inn i hullet.

Uten fagbrev vet han at ferdighetene begrenser hva han kan settes til på en byggeplass, og det vil også gjøre det vanskelig å få en fast jobb.

– Jeg søkte en jobb i AF Gruppen etter at jeg hørte at de trengte flere folk, men selv om jeg snakker godt engelsk, fikk jeg ikke jobb. Mulig det blir enklere å få jobb hvis det blir et forbud mot bemanning, men det vil bare tiden vise, sier han.

Kampen mot innleie: Da oljen kom, kjempet arbeidsgiverne mot innleie. Så snudde det

– Ansvarlig og ryddig arbeidsgiver

HR sjef Lene Aamotsmo i Workshop sier at påstandene som fremsettes i intervjuet er alvorlige og diffuse.

– Vi tar på det sterkeste avstand fra bildet som tegnes av oss som arbeidsgiver, og kjenner oss overhodet ikke igjen i det som påstås. Som en del av den regulerte bemanningsbransjen følger vi til enhver tid alle gjeldende lover og regler. Ukentlig blir vi sett i kortene av både Arbeidstilsynet og kunder som utfører sin påseplikt. Vi kan dermed dokumentere at vi er en ansvarlig og ryddig arbeidsgiver. Workshop har gode bedriftsinterne rutiner for å ta opp spørsmål rundt arbeidsforhold og lønn. Blant annet kan de ansatte når som helst kontakte våre tillitsvalgte og/eller benytte seg av vårt HR-apparat, noe vi oppfordrer til at de gjør.  

Debatt: «Det interessante er hva som kommer etter et eventuelt forbud mot innleie»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse