I sitt arbeid hos Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo, møter Miroslaw fortsatt mange bygningsarbeidere som ikke får overtidsbetalt.
Håvard Sæbø
Innleie
Bemanningsbyråene leter etter nok et smutthull, mener Miroslaw
Når regelverket strammes inn, vil noen byråer prøve å framstå som produksjonsbedrifter for fortsatt å kunne leie ut sine ansatte.
torgny@loemdia.no
– De meldingene jeg har fått fra ansatte jeg kjenner i bemanningsbransjen, er at byråer holder på å rigge seg for å omgå det nye lovverket, sier organisasjonsarbeider Miroslaw Bartnik fra Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo.
Bartnik ble intervjuet på LOs frokostmøte om de nye reglene for bemanningsbransjen som er på trappene.
Arbeidsdepartementet har sendt ut et forslag som blant annet vil forby innleie fra bemanningsbransjen i byggebransjen i Oslofjord-området. De har også foreslått å fjerne reglene om at det er lov å leie inn fra bemanningsbyrå hvis det er et midlertidig behov.
Men det vil fortsatt være tillatt å leie inn fra produksjonsbedrifter slik at en rørleggerbedrift kan leie inn ansatte fra en annen rørleggerbedrift når det ene firmaet har mye å gjøre, mens det andre har ledig kapasitet.
Innleie kan bli forbudt: Her er 13 svar til ansatte i bemanningsbyråer
Omgår forbud
Dette er denne muligheten til å omgå forbudet som Bartnik mener bemanningsbyrå innretter seg for å bruke. De gjør om bemanningsbyrået til en produksjonsbedrift og kan fortsatt leie ut ansatte.
– Jeg er ikke overrasket over dette, sier Joachim Espe, leder i Bygningsarbeidernes fagforening.
– Det er akkurat det samme vi så i 2019 da det ble forbudt med null-timerskontrakter, at bemanningsbedriftene ble pålagt å betale sine ansatte lønn mellom oppdrag, ser Espe.
Debatt: «Bemanningsbransjen har vist over flere år at de ikke respekterer den norske modellen»
Små stillingsbrøker
Da påbudet kom, omgikk bemanningsbyrå påbudet ved å tilby sine ansatte kontrakter med små stillingsbrøker. Da ble betalingsplikten fort oppfylt. Etter den var oppfylt var arbeidet som ble utført merarbeid.
I forrige uke hadde Nettavisens kommentator Elin Ørjasæter en kommentar der hun påsto at bemanningsbyråene har endret seg på rekordtid. «Det er slutt på «nulltimerskontrakter» og underbetaling. De ansatte har fast jobb og fulle pensjons- og sykepengerettigheter.» De tiltakene som nå innføres er «som å denge bikkja etter at den endelig har begynt å oppføre seg pent.»
Kampen mot innleie: Da oljen kom, kjempet arbeidsgiverne mot innleie. Så snudde det
Bemanningsland
Dette var et bilde som Bartnik ikke kjente seg igjen i.
– I hvilket land er dette? Bemanningsbyråland? De snakker ikke om Norge, kommenterte organisasjonsarbeideren.
Bartnik er opprinnelig polsk og har derfor lett for å få kontakt med polske bygningsarbeidere. I hans hverdag møter han fortsatt mange bygningsarbeidere som ikke får overtidsbetalt.
Han tror heller ikke på bildet som ble tegnet av at byggebransjen kom til å miste kompetanse hvis regjeringens forslag til regler blir innført. Bartnik opplever at mange bygningsarbeidere ikke får fast jobb i norske firmaer fordi de skal mangle kompetanse.
– Det er ikke noe problemer med kompetansen når de blir leid ut, men når de skal ansettes har det blitt et problem.
Arbeidsgiverne: Frykter innleieforbud vil ramme norske arbeidsplasser
Kollektiv avstraffelse
Etter intervjuet med Bartnik var det paneldebatt med blant annet Jørgen Legaard fra Byggenæringens landsforening (BNL) og arbeidsminister Marte Mjøs-Persen.
BNL har reagert kraftig på regjeringens forslag til innstramminger.
– Dette er kollektiv avstraffelse av en hel næring. Vi blir alle sammen straffet for noen noen få gjør. Våre bedrifter tjener ingenting på fusk og fanteri, slo Legaard fast.
Han fikk støtte av NHOs Nina Melsom som mente at begrensningene på innleie fra bemanningsbyråer kom til å gå ut over produktiviteten i norsk arbeidsliv.
Aktuelt: Rødt fremmer LOs forslag om kollektiv søksmålsrett i Stortinget
Mangler tariffavtale
Hun pekte på at det fortsatt vil være lov å leie inn for bedrifter som har tariffavtale.
– Det finnes mange bedrifter hvor arbeidsgiveren vil ha en tariffavtale, men hvor de ansatte ikke vil organisere seg. Det er de ansatte som må kreve tariffavtale. Dette vil føre til at denne bedriften ikke kan leie, sa Melsom.
Arbeidsminister Mjøs-Persen reagerte sterkt på at Legaard brukte ord som straff på forslagene til nye regler for bemanningsbransjen. Hun understrekte også at det regjeringen innfører ikke er et forbud, men begrensninger på bemanningsbransjen.
– Det er greit at vi er uenige om reglene, men dette har ikke noe med straff å gjøre, slo statsråden fast.
Marginalt problem eller katastrofe
LOs representant i panelet, Trude Tinnlund sa at nå må arbeidsgiverne bestemme seg.
– Av og til får vi høre at de nye reglene for bemanningsbransjen er en katastrofe og av og til får vi vite at bemanningsbransjen er et marginalt fenomen som bare ansetter to prosent av de sysselsatte. Hver gang det blir innstramminger blir det et ramaskrik fra arbeidsgiversiden.
Tinnlund pekte også på at det vi har opplevd med bemanningsbyråene de siste årene strider med det som var grunnlaget for hele liberaliseringen av utleiereglene, den såkalte Blålid-reformen, i 1999.
Det var aldri meningen at innleie av arbeidskraft skulle bli en bemanningsstrategi.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) orienterte pressen om årets trygdeoppgjør onsdag ettermiddag.
Leif Martin Kirknes
Pensjonen øker med 4,12 prosent. Se hele resultatet for trygdeoppgjøret
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox