Åtte av ti bemanningsansatte vil heller jobbe i innleiebedrift: – Nå må arbeidsgiverne i byggebransjen ta ansvar
Nå er det bare et spørsmål om tid før et forbud mot bemanningsbransjen på byggeplasser i Oslo-området blir innført. Byggebransjen og tillitsvalgte må jobbe for at bemanningsansatte får fagkunnskapen som trengs, mener fagforening.
OPTIMISTER: Miroslaw Bartnik (til venstre) og Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening i Oslo mener forbudet vil gavne byggebransjen.
Håvard Sæbø
has@lomedia.no
OSLO: Joachim Espe og Miroslaw Bartnik i Bygningsarbeidernes Fagforening i Oslo er godt fornøyd med den nye regjeringas innsats for et forbud mot bemanningsbransjen i deres område. Begge sier de har sett hvor mye elendighet denne løse tilknytningen til arbeidslivet fører med seg.
Mange med problemer
De erfarer at medlemmene i bemanningsbyråene konstant har problemer som de trenger hjelp til å løse. Disse utenlandske medlemmene utgjør bare ti prosent av avdelingen, men står for anslagsvis 95 prosent av saksbehandlernes arbeidsmengde.
Espe forklarer det med dårlig fungerende klubber i bemanningsbyråene, slik at selv småsaker som burde vært løst på plassen, havner hos dem.
Mye lest: Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
Vil ha fast jobb
En nylig undersøkelse avdelingen foretok blant utenlandske arbeidere i bemanningsbyråer, viste at over 80 prosent heller kunne tenke seg å bli fast ansatt i en innleiebedrift. Spørsmålet er om et forbud vil gi dem lettere innpass hos de store entreprenørene. Espe mener det burde være mulig.
– De jobber på byggeplassen nå, så det er bruk for dem. Utfordringen er at man tradisjonelt ikke får fast jobb hos en produksjonsbedrift uten godkjent fagbrev eller språkferdigheter. Selv om de samme personene kan være innleid gang på gang. Arbeidsgiversida ønsker å framstille det som om vi vil ta fra disse jobben. Det er en pedagogisk øvelse for oss å forklare hvorfor vi ønsker et forbud. Arbeidsgiverne har leid inn og løpt fra arbeidsgiveransvaret i 15 år. Det er å på tide at de tar ansvar, sier Espe.
SEIEREN FØLGER VÅRE FANER: I september i fjor var den fjerde markeringen utenfor Stortinget hvor budskapet var å forby bemanningsbransjen i bygg. Til slutt fikk fagbevegelsen det som de ville.
Håvard Sæbø
Fagforeninga ser at både bransjen og tillitsvalgte nå får en stor jobb med å tilrettelegge slik at disse kan tilegne seg den fagkunnskapen som trengs.
– Mange har den allerede, uten at den har blitt registrert. Bemanningsbransjen har ikke hatt noe å tjene på å hjelpe folk til å ta fagbrev eller få godkjent fagbrev fra hjemlandet. Da må de bare betale dem høyere lønn, mener Espe.
Taper på jobb i byrå
Organisasjonsarbeider Miroslaw Bartnik mener det er på tide å avlive mytene om at det er så fint i bemanning, for da har man fleksibilitet til å kunne ta seg lange ferier i hjemlandet.
– Fakta er at praksisen med gjennomsnittsberegning av arbeidstiden over året fratar dem en forutsigbar arbeidsplan og rett til overtidsbetalt. Vi har også sett at noen som trodde de hadde rett på tidligpensjonen AFP ikke får det, fordi de har jobbet i «feil» avdeling i bemanningsbyrået. Det jukses også med betaling for reisetid, sier han.
SEIERSREKKA: Fem rapporter fra 2011 til 2021 har dokumentert hva frisleppet av bemanningsbyrå har ført til på byggeplassene: Ulovlig innleie, ingen lønn mellom oppdrag, færre faglærte og synkende produktivitet er noe av det som kommer fram.
Håvard Sæbø
Smutthull
Joachim Espe er fornøyd med det regjeringen har kommet med, for området Oslo, Viken og Vestfold, og mener det er all grunn til å være optimistisk, også for det videre arbeidet med å oppfylle ambisjonen om å avskaffe all innleie som fortrenger faste ansettelser.
– Regjeringen har levert på mye av det de lovet før valget. Det ser veldig bra ut, sier han, men regner med at det ikke går lenge før noen prøver å finne smutthullene i loven, som for eksempel utstrakt bruk av underentreprise. Samtidig er det bransjer og geografiske områder som føler seg litt oversett i og med at forbudet er begrenset til byggeplasser i Oslofjord-området. Innleie som fortrenger faste ansettelser er definitivt et problem også i andre bransjer og områder, sier Espe.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.