JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet får 36 færre ansatte: – Vi er redde for at flere skader seg eller blir sykemeldt

– Vi mener at Arbeidstilsynet blir svekket som etat, sier NTL-leder i Arbeidstilsynet Bengt Eriksson.
Bengt Eriksson, hovedtillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Arbeidstilsynet.

Bengt Eriksson, hovedtillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Arbeidstilsynet.

Bjørn Grimstad

tori@lomedia.no

21 stillinger i Arbeidstilsynet ble ikke besatt igjen etter naturlig avgang i 2018. I 2019 er det budsjettert med at ytterligere 15 stillinger vil bli stående tomme.

Årsaken, ifølge Eriksson, er ABE-kuttene etaten har blitt pålagt av regjeringen de siste årene.

– Vi mener at Arbeidstilsynet blir svekket som etat, sier Eriksson til FriFagbevegelse.

Ifølge pressekontakt Toril Berge, hadde Arbeidstilsynet 659 ansatte ved årsskiftet. Utover de 15 stillingene som skal kuttes i 2019, er det ikke planlagt med ytterligere kutt i 2020.

– Stillingene blir ikke automatisk erstattet på det stedet hvor det ble en stilling ledig. Det gjøres en konkret vurdering i hvert tilfelle av hvilken kompetanse Arbeidstilsynet som etat har behov for, skriver Berge i en e-post til FriFagbevegelse.

Bekymret for det forebyggende arbeidet

Eriksson mener at det er et problem at etaten har fått flere satsningsområder uten at det har blitt tilført midler øremerket disse. Dermed må ressursene tas fra det ordinære tilsynsarbeidet, mener NTL.

– Regjeringen har som krav at alle offentlige virksomheter skal digitalisere oppgavene sine. Det krever store ressurser på personalsiden, men det følger ikke med noen midler. Vi må gjøre det innenfor eksisterende budsjett, som allerede er redusert på grunn av ABE-reformen. Da må pengene tas fra noen andre, sier Eriksson.

I tillegg til digitalisering, står regjeringen også for en satsning mot arbeidslivskriminalitet.

– Jeg er bekymret for at vi må satse så mye energi på disse to feltene at vi må redusere på ansatte som driver med forebyggende arbeid. Vi redde for at flere skader seg eller blir sykemeldt som en konsekvens, sier Eriksson.

Arbeidstilsynet drar jevnlig ut til utsatte virksomheter for å sjekke hvordan det jobbes med HMS, og at ikke de ansatte utsettes for uønskede påvirkninger, for eksempel innenfor kjemikalier eller ergonomi.

– Vi avdekker dårlig HMS. Når færre får besøk, så er det en sjanse for at vi vil få flere sykemeldinger, mer utstøting fra arbeidslivet og flere ulykker, sier Eriksson.

Polsk firma fikk rekordbot for underbetaling av ansatte

– Arbeidstilsynets innsats er styrket

Arbeids- og sosialdepartementet kjenner seg ikke igjen i Erikssons kritikk.

– Vi har ikke fått tilbakemeldinger om at Arbeidstilsynet har behov for å redusere innsatsen mot det ordinære forebyggende som følge av krav om innsats mot arbeidslivskriminalitet. Innsatsen mot arbeidslivskriminalitet er styrket med vel 36 millioner kroner i perioden 2015-2019, skriver statssekretær Christl Kvam i en e-post til FriFagbevegelse.

Arbeidstilsynet har også fått 40 millioner til modernisering av IKT-systemene i 2015 og 2016, ifølge Kvam.

– Tilsynet har ikke fått noe pålegg om å satse på digitalisering utover det som er gitt som felles føringer til alle statlige etater, skriver Kvam.

Nye regler for åpent kontorlandskap i staten bryter med loven, hevder overlege i Arbeidstilsynet

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse