Det pågår grov utnytting, lønnstyveri, skattesvindel og mulig menneskehandel i det norske arbeidslivet, forteller Fair Play Bygg på Svart økonomikonferansen. (Illustrasjonsbilde)
Håvard Sæbø
Den mørke siden av det norske arbeidslivet
Den svarte økonomien i Norge innbyr til lønnstyveri, skattesvindel og mulig menneskehandel. Mandag ble de som jobber med arbeidslivskriminalitet samlet i Oslo.
nina.hanssen@lomedia.no
«Hvorfor jeg skal kjøpe en gammel rønne? Du pusser opp svart og selger den. Da har du en inntekt på en million hvitt. I tillegg har du vaska tre. Det er jævlig vakkert.»
Scenen ovenfor er hentet fra siste episode av TV-serien Exit.
For å illustrere hva som skjer på skyggesiden i norsk arbeidsliv, brukte Maren Amble Stinessen fra Fair Play Bygg dette eksempelet på den årlige Svart økonomikonferansen som arrangeres i Oslo mandag.
Selv jobber hun og organisasjonen med å avdekke lovbrudd, dokumenterer arbeidslivskriminalitet og tipser offentlige tilsynsmyndigheter.
Organisasjonen har avdekket et nettverk av bedrifter fra Sørøst-Europa der de har funnet sterke indikasjonen på tvangsarbeid og flere former for kriminalitet.
Men også andre som utnytter systemet og sårbare arbeidstakere som kommer hit.
Aktuelt: Høyre-topp: Staten bør betale for lønnstyveri
Skyggeøkonomi rammer de sårbare
I Norge pågår det både grov utnytting, lønnstyveri, skattesvindel, hvitvasking, organisert og økonomisk kriminalitet og mulig menneskehandel, fortalte Stinessen.
Fair Play Bygg jobber med forebygging ved å følge bransjer og det private markedet nært. Og Maren Amble Stinessen er glad for at Svart økonomikonferansen, arrangert av Fagforbundet og NTL, setter dette på dagsorden hvert år.
– Vi har blitt et viktig møtested for de som jobber mot skatteunndragelser, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, sa NTLs forbundsleder Kjersti Barsok i sin åpningstale.
I år har de satt søkelyset på om norske myndigheter bidrar til å legge til rette for en skyggeøkonomi, blant annet gjennom strengere dokumentasjonskrav i offentlig forvaltning.
For å få synspunkter på dette, inviterte de Caritas, Bymisjonen, Frelsesarmeen, Fair Play Bygg og skatteetaten.
NTLs forbundsleder forventer at rettshjelpsordningen innrettes slik at de som trenger vern mot lønnstyveri, får det i praksis.
– Vi forutsetter også at kontroll- og påtalemyndigheten blir tilført nødvendig kapasitet og kompetanse til å nyttiggjøre seg dette nye, viktige og avskrekkende verktøyet, sa Barsok.
Lønnsoppgjøret 2023: Nå starter forhandlingene om lønna di – her er sju spørsmål og svar
Offentlig innkjøp
Men for arrangørene var det også viktig at det fokuseres mer på offentlige innkjøp, som årlig beløper seg til mer enn 600 milliarder kroner.
– Det er veldig, veldig mye penger og veldig mye innkjøpsmakt. Offentlige oppdragsgivere har et særlig ansvar for å sikre ryddige forhold i norsk arbeidsliv og hindre lovbrudd i sine anskaffelser, sa Barsok.
Hun er bekymret ettersom rapporten fra Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter ga ut om leverandører til det offentlige i fjor, viste at rundt fem prosent av leverandørene til det offentlige har begått økonomisk kriminalitet.
– Leveransene de har hatt, utgjør cirka 240 milliarder kroner, sa Barsok.
Hun er glad for at mange kommuner, fylker og statlige etater selv har engasjert seg for å lage bedre systemer.
– Vi har mange ulike modeller som for eksempel Skiensmodellen og Oslomodellen. Nå har regjeringa sendt ut forslag om en ny Norgesmodell på høring. Vi gleder oss til gode innspill om hva som må til for å lykkes, sa hun før hun overlot scenen til gjestene.
Lest denne? Maren leter etter folk som blir grovt utnyttet i arbeidslivet
Mange faller utenfor og opplever rettighetstap
I sin innledning kom både Mari Seilkjær i Kirkens Bymisjon og Bjørn Marhaug i Skatteetaten med konkrete forslag til tiltak om hva som må gjøres for å sikre at arbeidstakere inkluderes i velferdssystemet.
– Det er urimelig at folk som bidrar til å sikre norsk velferd, holdes utenfor viktige velferdsordninger og vi trenger tiltak for å oppnå politiske mål. Mange opplever nå et stort rettighetstap, sa Seilkjær.
Og sa at et av tiltakene bør være å justere forvaltningspraksisen slik at blant annet arbeidsinnvandrere som reelt sett bor i Norge anses å ha bosted her.
– Her kan Nav reversere innstramminger av bopelskrav, og Skatteetaten bør bekrefte dokumentasjonskrav og politiske myndigheter bør sørge for praksisendring, sa hun.
Seilkjær mener at det blant annet trengs lavterskel bistandstiltak, styrket rettshjelp og så oppfordret hun myndighetene til å komme mer på banen slik at ikke de ideelle organisasjonene må ta dette ansvaret.
Skatteetaten er klar
Bjørn Marhaug, som til vanlig er prosjektleder for utvikling og innovasjon i Skatteetaten, sier at han er glad for at denne regjeringen har fulgt opp den forrige regjeringens digitaliseringstrategi, og vil fortsette endringene for å gjøre det lettere for folk med digitale tjenester.
Skatteetaten ønsker å bistå så det blir lettere for alle arbeidstakere å registrere seg.
Marhaug er glad for at dette også er nevnt som et tiltak i regjeringens handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet fra 2022.
I dag er det nemlig umulig for folk som ikke er registrert i Norge å bruke denne tjenesten.
– Vi har allerede laget en «Jeg som ansatt»-side som vil gjøre det lettere for arbeidstakere å forstå om arbeidsgiver har betalt skatt, registrert dem lovlig og følger lovverk. Dette betyr at også det er gode løsninger gjennom verifisering og at de kan legge inn digitale arbeidskontrakter, sier han.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Forhandlingene om ny særalderspensjon i gang
Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.
Vidar Ruud / NTB