Derfor mener LO-toppen at NHOs tiltaksplan mot arbeidskriminalitet er mangelfull
NHO og landsforeningene lanserte denne uka seks hovedtiltak mot arbeidslivskriminalitet. Trude Tinnlund i LOs ledelse mener planen er mangelfull og at noen av tiltakene allerede er iverksatt.
LOs Trude Tinnlund stiller seg undrende til at NHO i sin plan ikke omtaler bemanningsbransjen, allmenngjøring og sosial dumping av lønns- og arbeidsvilkår.
Tri Nguyen Dinh
nina.hanssen@lomedia.no
– NHO prøver å være på offensiven, uten at de har særlig med tiltak, sier Tinnlund til Klassekampen.
Samtidig synes hun det er positivt at NHO erkjenner at arbeidslivskriminalitet nå har blitt en av våre største nasjonale utfordringer.
• Vil ikkje svare på om dei har lærlingar på Storo-byggeplassen
Dette er punktene i NHOs tiltaksplan:
1. Bransjespesifikke tiltak i NHOs ulike medlemsforeninger.
2. Opprioritering av myndighetenes innsats, særlig i A-krimsentrene.
3. Handlingsplan mot svart arbeid i forbrukermarkedet.
4. Private innkjøpere må etterspørre seriøse leverandører.
5. Offentlige innkjøp må motarbeide arbeidskrim.
6. Styrking av det organiserte arbeidslivet.
– Analyse med mangler
I en epost til frifagbevegelse.no utdyper Tinnlund hvorfor det er viktig for LO nå å kommentere tiltakspakken fra NHO:
– Sammenhengen mellom arbeidslivskriminalitet og sosial dumping av lønns- og arbeidsforhold er helt fraværende. Når en så viktig bestanddel av analysen mangler, er det heller ikke overraskende at løsningene blir halvveis, sier hun.
– Hva er det som er nytt?
– Det eneste nye er at de ber om en handlingsplan for privatmarkedet. Og så oppfordrer de private innkjøpere å ta like stort ansvar ved anskaffelser som de offentlige blir pålagt, sier Tinnlund.
Det hun liker, er at NHO sier de vil jobbe for å øke organisasjonsgraden.
– Det er bra, sier hun.
Allmenngjøring
Hun stiller seg undrende til at NHO i sin plan ikke omtaler bemanningsbransjen, allmenngjøring og sosial dumping av lønns- og arbeidsvilkår.
– Planen er overfladisk og med lite nytt, men som sagt positivt at de innrømmer problematikken og også ansvarliggjør egne bedrifter, avslutter hun.
Og nevner at hun ikke finner noe om viktigheten av en velfungerende allmenngjøringsordning, særlig i de delene av arbeidslivet der lavlønnskonkurranse river vekk grunnlaget for både de seriøse bedriftene og deres ansatte.
– Behovet for å gjøre noe med bemanningsselskapenes undergraving av ansettelsestryggheten, fagutdanningene og sikkerheten i arbeidslivet er også fraværende. Disse problemstillingene er nært forbundet med den fallende organisasjonsgraden på arbeidstakersiden. Å øke organisasjonsgraden bør være en prioritert oppgave i kampen for et seriøst arbeidsliv, også fra myndighetenes side, slår hun fast.
• Ny politisk streik mot bemanningsbransjen
• Alle er enige om at noe må gjøres med innleie i byggebransjen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.