JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Egil André Aas: La oss gjøre som Martin Tranmæl, gjøre noe med vår felles framtid!

Mens milliardærene flytter til Sveits, er LO Stat-leder Egil André Aas opptatt av å bygge videre på den norske modellen og en sterk offentlig sektor.
OFFENSIV: LO Stat-leder Egil André Aas hadde et klart budskap til salen full av tillitsvalgte på Landskonferansne til LO Stat, om å bygge opp under den norske modellen og tillitssamfunnet.

OFFENSIV: LO Stat-leder Egil André Aas hadde et klart budskap til salen full av tillitsvalgte på Landskonferansne til LO Stat, om å bygge opp under den norske modellen og tillitssamfunnet.

Nina Hanssen

Nina.Hanssen@lomedia.no

Utenfor Sørmarka konferansehotell står Martin Tranmæl på sokkel. Hytter med neven, ser litt streng ut og med blikket mot framtiden.

– Tranmæl er sinna over urettferdigheten som preget samfunnet på den tida. Og han vil gjøre noe med den. Det skal vi også, sa leder av LO Stat, Egil André Aas, da han åpnet Landskonferansen i LO Stat onsdag.

LO Stat-lederen hytta ikke med neven, men så også streng ut da han gikk på talerstolen foran en fullsatt sal med tillitsvalgte fra hele landet klare for å lytte, lære, diskutere og utveksle erfaringer med hverandre. Her skal samhold bygges og politikk for framtiden utvikles.

Aas snakket varmt om den norske modellen med et organisert arbeidsliv bygd på samspill mellom partene i arbeidslivet.

– Jeg mener modellen var hovedverktøyet som fikk oss helskinnet gjennom en pandemi som har rystet verdensøkonomien i sine grunnvoller, sendt millioner ut i arbeidsledighet, og økt forskjellene mellom de som har mye, og de som ikke har det, sa Aas.

Utsyn og trusselsituasjonen

Samtidig er Aas bekymret for at ikke flere kjenner til den norske modellen.

– Det bekymrer meg at modellen bare i liten grad er en del av læreplanene i skoleverket. Det burde være selvsagt at denne kunnskapen overføres til nye generasjoner, sa han.

Han understreker at LO Stat ønsker å være offensive og bidra til å bygge tillitssamfunnet og sørge for at tillitsreformen blir slik de ønsker den. I tillegg har de engasjert UTSYN – forum for norsk utenriks og sikkerhetspolitikk til å hjelpe LO Stat med gode analyser på hvilke trusler landet vårt står ovenfor, og ikke minst hvilke virkemidler som organisasjonen kan ta i bruk for å forsvare, revidere og forsterke tillitssamfunnet. Resultatet av dette skal presentertes på årets Kartellkonferanse på Gol i november.

Stikk til Røkkes utflytting

Aas er glad for at det er en høy skattemoral i Norge og at mange er villig til å betale mer for å sikre velferd for alle.

– Men så har vi den siste uken sett at det gjelder ikke nødvendigvis alle. Joda, det er Røkkes flytting til Sveits jeg snakker om. Men ikke bare han. Rekken med hjemlige og utflyttede milliardærer som har klaget over at de er en foraktet pariakaste i Norge, og samtidig klager over kostnadene ved offentlig sektor og de som jobber der, liker jeg ikke, sa Aas, og la til:  

– Det de ikke får med seg, er at det er nettopp disse folkene som legger til rette for at Norge har blitt en av verdens enkleste land å bli milliardær i. Offentlig sektor har støtteordninger mens bedriftene er i startfasen, eller hvis en pandemi rammer og mye mer, sa han.  

Samtidig er det ikke lenge til regjeringen legger fram forslaget til neste års budsjett. Aas har store forventninger til statsbudsjettet.

– Vi som har sett noen statsbudsjett opp gjennom årene, vet jo at når det strammes inn, så kuttes det i statens utgifter. Det går utover statsansatte, men viktigst: det rammer tjenestetilbudet, sa han.

Men la til en setning, der pekefingeren vistes så vidt:

– Jeg er nok like spent som dere på hva som skjer i oktober. Men jeg tror det er klokt å vente på budsjettforslaget før vi kritiserer det, sa Aas og smilte avvæpnende og fikk applaus fra sine.

Inspirerende

En av de som ble veldig inspirert av Aas åpningstale er Laine Wold fra NTL. Hun jobber i Nav Lokal i Sandnes og er leder i LOs lokallag der.

– Det er min første landskonferanse men dette er utrolig spennende. Jeg tok til meg sitatet fra Aas om at vi må vente med å kritisere til vi ser tallene i budsjettet, sier hun.

Hun ble veldig glad for at Aas tok opp de viktige utfordringene samfunnet står ovenfor.

– Aas snakker rolig og er troverdig og tar opp alvorlige saker og han er en god leder, sa hun.

Wold er opptatt av at regjeringen lykkes med tillitsreformen.

– Det er viktig å vise at vi har tillit til innbyggerne. Det hadde i alle fall ikke den blå regjeringen fra vårt ståsted, sa hun.

INSPIRERT: Laine Wold fra NTL er opptatt av å sette tillitsreformen ut i live på riktig måte.

INSPIRERT: Laine Wold fra NTL er opptatt av å sette tillitsreformen ut i live på riktig måte.

Nina Hanssen

Kåre Nerdal fra Fellesforbundet, som jobber i Forsvaret og er styremedlem i LO Stat Nordland, var også glad for at LO Stat nå belyser de viktige utfordringene som vi står ovenfor uten å sette noen i forlegenhet.

– Det viktigste er at vi ikke snakker om dem og oss. Det er vi som må stå sammen for at vi skal ha en god beredskap for framtiden.

SAMHOLD: Kåre Nerdal fra Fellesforbundet er opptatt av beredskap, og et bredt samarbeid for å styrke denne.

SAMHOLD: Kåre Nerdal fra Fellesforbundet er opptatt av beredskap, og et bredt samarbeid for å styrke denne.

Nina Hanssen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse