Enighet i oppgjøret hos NRK og Avinor
De lokale oppgjørene i både Avinor og NRK avsluttet med generelle tillegg på 34.000 og 38.000 kroner. I NRK ble det et historisk høyt generelt tillegg.
ENIGE: NTL NRK og leder Trine Steen (i midten) forhandlet mange timer på overtid med ledelsen, men ble enige natt til fredag.
NTL NRK
guro@lomedia.no, merete.jansen@lomedia.no
De lokale forhandlingene i Spekter-virksomhetene er i gang, og allerede noen dager etter at det sentrale tillegget på over 14.000 kroner ble avtalt mellom LO Stat og Spekter (pluss et lavlønnstillegg på 5850 kroner) er flere virksomheter enige om de lokale tilleggene.
Avinor og NRK er blant disse.
Les også: Lønna øker for over 238.000 ansatte. Se når lokale forhandlinger skal være ferdige
Historisk godt i NRK
I NRK har de ansatte fått et historisk godt oppgjør, både NTLs medlemmer og de som tilhører andre fagforbund. Fra 1. mai kan de legge til 38 000 kroner på årslønnen.
Leder av NTL NRK, Trine Steen, er svært fornøyd med resultatet.
– Jeg er spesielt fornøyd med at økningen kommer i form av et høyt, generelt kronetillegg. Vi har god tradisjon for å kreve en slik fordeling, men summen vi endte opp med i år, er høyere enn tidligere.
Steen sier hun har fått gode tilbakemelding fra medlemmene.
– Gjennomgangstonen er at dette er veldig bra!
Summen inkluderer det tillegget som først ble oppnådd gjennom forhandlingene med Spekter. Selv om sluttsummen ble høyere enn det man har vært vant til, har partene holdt seg innenfor de 5,2 prosentene som ble avtalt i frontfagene.
Da er det også blant annet gitt plass til 6 prosents økning av ulempesatsene, heving av tillegget for hyppig helgejobbing og at det settes av penger til en lokal utjevningspott. 1300 kroner pr. medlem går inn i denne potten som det er gitt klare kriterier for hvordan skal fordeles.
– Det skal kun legges vekt på lang ansiennitet, lavlønn og likelønn. Arbeidsgiver kan ikke dra inn andre kriterier i etterkant. Det er viktig for oss at disse pengene brukes til utjevning, sier Steen.
Noe som satt litt lengre inne å akseptere for NTLs forhandlingsutvalg, var en prosent-garanti. De som ikke oppnår minst 5 prosent økning av lønna ved hjelp av det generelle kronetillegget, skal likevel sikres at de ikke kommer under 5 prosent.
– Når vi likevel aksepterte dette, er det for at høytlønte også skal kunne sammenlikne seg med kolleger og se at det gis lik lønn for likt arbeid, sier Trine Steen.
Fornøyd tillitsvalgt i NTL Luftfarten
I Avinor brukte partene bare noen timer på å bli enige.
NTL Luftfarten mener det var gode diskusjoner med Avinor AS både før og under forhandlingene som gjorde at det gikk så radig.
– Vi er veldig fornøyde med årets forhandlinger. Gjennomføringen var god og effektiv. Jeg tror begge parter har vunnet like mye på at vi har kommet i mål med forventningene og en avtale i tråd med frontfaget, sier leder i NTL Luftfarten, Ørjan Kvalvåg.
For Avinor AS og Svalbard lufthavn AS er det gitt et generelt tillegg til alle på 34 700 kroner.
I tillegg er det satt av en pott på 265 900 kroner til individuell fordeling. Denne er allerede fordelt og har bidratt til å utjevne forskjeller, ifølge Kvalvåg.
FERDIG FORHANDLET: Leder Ørjan Kvalvåg i NTL Luftfarten er godt fornøyd med et generelt tillegg på 34.700 kroner for de ansatte i Avinor.
Eirik Dahl Viggen
Øker ulempetilleggene
Ekstra fornøyd er han med at ulempetilleggene også er oppjustert. Kravet om at dette skal økes i hvert oppgjør ble innlemmet i avtalen i fjor.
– Det gir en god virkning for de som jobber skift. Da disse tilleggene sto for lenge i ro, så tapte de sin verdi. Med en automatisk justering, så øker verdien i tråd med det generelle tillegget, sier han.
Dermed er nå nattillegget økt med 5,40 kroner, og er nå på 128,60. Lørdags- og søndagstillegget ligger nå på 57,20 kroner, og har økt med 2,40. Disse ulempetilleggene gjelder derimot ikke ansatte som er omfattet Oslo lufthavns lønnssystem.
Fast skifttillegg og hjemmevakt/beredskapstillegg på Oslo lufthavn reguleres med 4,6 prosent.
– Det var viktig for oss å skape en god justering og et høyt tillegg med tanke på tiden vi er inne i. Det synes jeg vi har fått til på en god måte, sier Kvalvåg.
Tilleggene gis med virkning fra 1. april 2023.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.