JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enighet om ny hovedavtale i Spekter

LO Stat sier seg godt fornøyd med endringene.
ENIGE: Spekter-direktør Anne-Kari Bratten (t.v) og LO Stat-nestleder Lise Olsen ble enige om flere endringer i hovedavtalen mellom organisasjonene.

ENIGE: Spekter-direktør Anne-Kari Bratten (t.v) og LO Stat-nestleder Lise Olsen ble enige om flere endringer i hovedavtalen mellom organisasjonene.

Morten Hansen

anders@lomedia.no

Reforhandlingen av hovedavtalene mellom arbeidstakerorganisasjonene og Spekter tok to dager, og blant endringene finnes det formuleringer om å styrke det organiserte arbeidslivet og partssamarbeidet ute på arbeidsplassene.

Det er også enighet om å styrke arbeidet med bærekraft, natur og miljø ute på arbeidsplassene. Dessuten har partene lagt inn formuleringer som skal sikre de ansatte bedre ved virksomhetsoverdragelser.

– Hovedavtalen er arbeidslivets grunnlov, og hvert fjerde år forhandler vi og tilpasser den. Vi er godt fornøyd med forhandlingene, og har fått gjennomslag for viktige prinsipper, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat.

– Vår tids store utfordring

I forhandlingene ble de enige om å jobbe sammen for at oppslutningen om det organiserte arbeidslivet skal styrkes. Og at hovedavtalen er et viktig virkemiddel for å oppnå dette.

De er også enige om at bærekraftsarbeidet skal løftes. Partene vil bidra til nødvendig omstilling av samfunnet, og har avtalt at partene på virksomhetene skal drøfte hvordan de påvirker de ytre miljø. Om virksomheten har et miljøregnskap, skal det deles med tillitsvalgte så snart det er klart.

– Forhandlingene i år har vist bred enighet om at bærekraft, natur og miljø skal inn som en del av hverdagen på arbeidsplassen. Det er et krav vi er fornøyd med å ha fått gjennomslag for, sier Lise Olsen.

Også Spekter-direktør Anne-Kari Bratten er fornøyd med dette punktet:

– Bærekraft er vår tids store utfordring. Derfor er det bra at vi har kommet til enighet om å tydeliggjøre at ledelsen og tillitsvalgte skal drøfte tiltak i virksomheten knyttet til klima, natur og miljø for å fremme en bærekraftig utvikling, sier Bratten.

Mye delt: Minst 300 ledere i staten tjener mer enn statsministeren – SV vil ha lønnstak

AFP-ordningen

Et annet punkt som er tatt inn, gjelder reglene for virksomhetsoverdragelser mellom Spekter-bedrifter. Ved fusjoner, fisjoner og oppkjøp skal man framover bli enige om hvilke bestemmelser som skal gjelde i overgangsperioden.

– Dette for å sikre kollektive rettigheter fram til ny overenskomst er på plass. Særlig viktig er å sikre AFP-ordningen, medbestemmelse og tillitsvalgtes rettigheter, sier Olsen.

Hun forteller at de har hatt tilfeller der ansatte i et selskap som blir overtatt av et annet har havnet i et «avtalevakuum». Det skjer når den gjeldende avtalen opphører og det ofte tar litt tid før den nye avtalen er inngått med den nye arbeidsgiveren.

– Om det da for eksempel skjer en glipp i opptjeninga til AFP, kan det jo være katastrofalt, sier hun.

Mye lest: SV vil gi større skattelette for medlemmer i fagforeninger

Kravet som ikke ble innfridd

Et krav fra LO Stat som ikke er innfridd, er at man kan kreve en særavtale om kontroll og overvåking av arbeidsplassen.

– I dag finnes det veldig mange digitale verktøy hvor arbeidsgiver kan spore og sette sammen informasjon om deg. Vi mener det er behov for å avklare bruk av verktøy og overvåking på virksomhetene i egne avtaler på virksomheten. Arbeidsgiverne mener loven er god nok. Det mener ikke vi. Derfor beklager vi at arbeidsgiver ikke ville møte oss på dette, sier Olsen.

Hun legger til at dette kravet vil komme igjen senere. Det de ble enige om, er at hensikt og behov for all direkte og kontinuerlig overvåking skal kartlegges.

Olsen mener de fikk gjort relativt mange endringer denne forhandlingsrunden, noe hun mener er viktig for å holde avtalen oppdatert på utviklingen i arbeidslivet.

– Vi er godt fornøyde og har fått gjennomslag for de fleste kravene våre. Vi er også opptatt av at virksomhetene ute er gode på å lage avtaler om samarbeid med de tillitsvalgte, sier Olsen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse