AVLØSES: Guy Ryder går av som generaldirektør i ILO, og 25. mars skal etterfølgeren velges.
Jan-Erik Østlie
Fem kjemper om å bli Guy Ryders etterfølger i ILO
25. mars skal den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) velge ny generaldirektør. Kanskje blir det en kvinne for første gang.
nina.hanssen@lomedia.no
Valget av ny ILO-sjef betyr mye i en tøff tid der arbeidslivet er sterkt preget av pandemi og en eskalerende klimakrise som må løses globalt, helst gjennom et trepartssamarbeid som vi også har en lang tradisjon for i Norge.
I et nylig intervju, uttalte Liv Tørres, LOs leder av internasjonal avdeling, følgende: «Skal vi lykkes med de internasjonale forpliktelsene, må alle parter jobbe sammen og her mener jeg norsk LO kan være en aktiv pådriver i ILO, ITUC og andre organisasjoner».
Aktuelt: Gapet mellom landene øker betydelig under korona: – Vi må ikke koble av verden nå, ber Liv Tørres
FNs vaktbikkje for arbeidstakerne
ILO er unikt i FN systemet med sin trepartsstruktur og Norge har en sterk og viktig stemme i denne organisasjonen. Det er uklart om partene i norsk arbeidsliv har noen favoritter, men én ting er sikkert, og det er at de kan bidra med å påvirke utfallet av valget.
Guy Ryder kom fra den britiske arbeidstakersiden da han ble generaldirektør i 2012 men det er foreløpig uklart om hvilken side av arbeidslivet den nye sjefen vil komme fra.
Den endelige beslutningen vil tas av ILOs styre (The Governing Body) i Genève 25. mars. Og det er flere gode kandidater. Både Togo, Australia, Frankrike, Sør-Korea og Sør-Afrika har lansert kandidater til denne viktige jobben for verdens arbeidstakere. Blant kandidatene er også en kvinne fra Sør-Korea med langt erfaring fra politikken og internasjonalt arbeid.
Kan bli historisk
ILO ble etablert i 1919 og har i dag 185 medlemsland, men har aldri før hatt en kvinne på toppen. Jobbintervjuene starter i Genève denne måneden, men her vil også medlemmene kunne engasjere seg da kandidatenes CV-er og deres visjoner for organisasjoner ligger på ILOs nettside.
Les om kandidatene her: Appointment of the Director-General of the ILO (Governing Body)
Blant de fem kandidatene som nå stiller er blant annet Kang Kyung-wha har hatt flere stillinger i FN-systemet og har akademisk bakgrunn fra internasjonal politikk og interkulturell kommunikasjon samt at hun var Sør-Koreas første kvinnelige utenriksminister fra 2017–2021.
Frankrike stiller også med en kvinnelig sterk kandidat til valget. Det er tidligere arbeidsminister Muriel Penicaud, som vil jobbe for å minimalisere ulikheter i enkelte land og mellom land. Hun vil ha en mer rettferdig fordeling og kan skilte med en sterk CV med over 20 års erfaring fra å jobbe med arbeidslivspolitikk og trepartssamarbeid.
Hun er i dag Frankrikes representant til Organisasjonen for økonomisk samarbeid- og utvikling (OECD). Altså er det to sterke kvinner som stiller til valg som ILOs toppsjef.
Her er de andre kandidatene:
Australia har lansert Greg Vines som i dag jobber som nestleder i en avdeling i ILO og er svært opptatt av å gjenoppbygge arbeidslivet etter den pågående pandemien. Han kan bli den første generaldirektøren fra Asia og Stillehavsregionen hvis han blir valgt.
Togos sin kandidat er tidligere statsminister Gilbert Fossoun Houngbo som også kan skilte med over 35 års erfaring fra ulike internasjonale organisasjoner. Han er opptatt av å modernisere ILO slik at de kan finne bedre løsninger på globale utfordringer.
Etter det vi erfarer er kandidaten fra Sør-Afrika en av favorittene til å vinne. Professor Mthundzi Mdwada har vært aktiv i styret til arbeidsgiverorganisasjonen BITF (Black Information Technology Forum) og også en av mannen bak etableringen av organisasjonen SANA (South African Norwegian Association) som har jobbet med å få fart på samarbeide mellom sørafrikansk og norsk næringsliv.
Krever halvparten av stemmene
For å bli valgt som generaldirektør kreves mer enn halvparten av stemmene fra ILOs styrende organ. Hvem Norge og Norden stiller seg bak er ennå uklart.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Hanna Skotheim
Ansatte mener Nav bryter loven: – Brukerne kan ikke føle seg trygge
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyest sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Den 28. desember 2022 skjedde det igjen. En møteulykke mellom to busser kostet en bussjåfør livet. Det har skjedd flere ganger de siste årene.
Christoffer Andersen / NTB
Ny dødsulykke får bussjåfør til å rase: – Myndighetenes somling koster menneskeliv
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Både gjerder og busker får unngjelde når Høyre-leder Erna Solberg flyr drone i simulator på Bjørnholt VGS. Det går bedre når hun følger instruksjonene fra elev Jørn Einar Burud (17) fra Økern.
Lise Åserud / NTB