JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fem kjemper om å bli Guy Ryders etterfølger i ILO

25. mars skal den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) velge ny generaldirektør. Kanskje blir det en kvinne for første gang.
AVLØSES: Guy Ryder går av som generaldirektør i ILO, og 25. mars skal etterfølgeren velges.

AVLØSES: Guy Ryder går av som generaldirektør i ILO, og 25. mars skal etterfølgeren velges.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

Valget av ny ILO-sjef betyr mye i en tøff tid der arbeidslivet er sterkt preget av pandemi og en eskalerende klimakrise som må løses globalt, helst gjennom et trepartssamarbeid som vi også har en lang tradisjon for i Norge.

I et nylig intervju, uttalte Liv Tørres, LOs leder av internasjonal avdeling, følgende: «Skal vi lykkes med de internasjonale forpliktelsene, må alle parter jobbe sammen og her mener jeg norsk LO kan være en aktiv pådriver i ILO, ITUC og andre organisasjoner».

Aktuelt: Gapet mellom landene øker betydelig under korona: – Vi må ikke koble av verden nå, ber Liv Tørres

FNs vaktbikkje for arbeidstakerne

ILO er unikt i FN systemet med sin trepartsstruktur og Norge har en sterk og viktig stemme i denne organisasjonen. Det er uklart om partene i norsk arbeidsliv har noen favoritter, men én ting er sikkert, og det er at de kan bidra med å påvirke utfallet av valget.

Guy Ryder kom fra den britiske arbeidstakersiden da han ble generaldirektør i 2012 men det er foreløpig uklart om hvilken side av arbeidslivet den nye sjefen vil komme fra.

Den endelige beslutningen vil tas av ILOs styre (The Governing Body) i Genève 25. mars. Og det er flere gode kandidater. Både Togo, Australia, Frankrike, Sør-Korea og Sør-Afrika har lansert kandidater til denne viktige jobben for verdens arbeidstakere. Blant kandidatene er også en kvinne fra Sør-Korea med langt erfaring fra politikken og internasjonalt arbeid.

Kan bli historisk

ILO ble etablert i 1919 og har i dag 185 medlemsland, men har aldri før hatt en kvinne på toppen. Jobbintervjuene starter i Genève denne måneden, men her vil også medlemmene kunne engasjere seg da kandidatenes CV-er og deres visjoner for organisasjoner ligger på ILOs nettside.

Les om kandidatene her: Appointment of the Director-General of the ILO (Governing Body)

Blant de fem kandidatene som nå stiller er blant annet Kang Kyung-wha har hatt flere stillinger i FN-systemet og har akademisk bakgrunn fra internasjonal politikk og interkulturell kommunikasjon samt at hun var Sør-Koreas første kvinnelige utenriksminister fra 2017–2021.

Frankrike stiller også med en kvinnelig sterk kandidat til valget. Det er tidligere arbeidsminister Muriel Penicaud, som vil jobbe for å minimalisere ulikheter i enkelte land og mellom land. Hun vil ha en mer rettferdig fordeling og kan skilte med en sterk CV med over 20 års erfaring fra å jobbe med arbeidslivspolitikk og trepartssamarbeid.

Hun er i dag Frankrikes representant til Organisasjonen for økonomisk samarbeid- og utvikling (OECD). Altså er det to sterke kvinner som stiller til valg som ILOs toppsjef.  

Her er de andre kandidatene:

Australia har lansert Greg Vines som i dag jobber som nestleder i en avdeling i ILO og er svært opptatt av å gjenoppbygge arbeidslivet etter den pågående pandemien. Han kan bli den første generaldirektøren fra Asia og Stillehavsregionen hvis han blir valgt. 

Togos sin kandidat er tidligere statsminister Gilbert Fossoun Houngbo som også kan skilte med over 35 års erfaring fra ulike internasjonale organisasjoner. Han er opptatt av å modernisere ILO slik at de kan finne bedre løsninger på globale utfordringer.

Etter det vi erfarer er kandidaten fra Sør-Afrika en av favorittene til å vinne. Professor Mthundzi Mdwada har vært aktiv i styret til arbeidsgiverorganisasjonen BITF (Black Information Technology Forum) og også en av mannen bak etableringen av organisasjonen SANA (South African Norwegian Association) som har jobbet med å få fart på samarbeide mellom sørafrikansk og norsk næringsliv.

Krever halvparten av stemmene

For å bli valgt som generaldirektør kreves mer enn halvparten av stemmene fra ILOs styrende organ. Hvem Norge og Norden stiller seg bak er ennå uklart.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse