Nedbemanning
FHI vil si opp Camilla etter 13 år: – Jeg synes det er grusomt
Camilla Lysa Fredlund måtte møte arbeidsgiver for å diskutere kompetansen sin med en seks uker gammel baby på armen.
– Jeg synes det er tydelig at jeg blir tatt fordi jeg har hatt en del fravær. Jeg har en sterk følelse av det, selv om det aldri har blitt sagt, sier hun,sier Camilla Lysa Fredlund som for øyeblikket er i fødselspermisjonen.
Anders Hauge-Eltvik
anders@lomedia.no
Folkehelseinstituttet (FHI) nedbemanner etter pandemien, og nå har prosessen kommet til oppsigelsessakene.
Fredag skal ansettelsesrådet i FHI vedta om åtte av de ansatte skal sies opp. Til høsten blir det flere møter, og i alt 32 ansatte er definert som overtallige.
Én av de som får framtida sin avgjort på fredag, er avdelingsingeniør Camilla Lysa Fredlund.
Hun har jobbet på Biobanken i FHI siden 2010, og er nå hjemme i permisjon med en baby på fire måneder. Fredag kan hun bli sagt opp.
– Jeg synes det er grusomt. Det er mye stress, tunge tanker og jeg sliter med å få sove utover den vanlige ammetåken. For man blir konstant urolig over om man kommer til å få ting til å gå rundt, sier hun.
Siste utvikling i saken: Etter 13 år i FHI blir Camilla sagt opp: – Jeg føler meg ganske tom
Er redd helsa har spilt inn
Fredlund opplever at hun ikke har stilt likt i konkurransen.
Før fødselen fikk hun stadig større plager, og ble sykmeldt en tid før termin. Hun var borte i rehabilitering i tre måneder i starten av 2022, og det er planlagt en stor ryggoperasjon til høsten da hun sliter med kroniske ryggplager.
– Jeg synes det er tydelig at jeg blir tatt fordi jeg har hatt en del fravær. Jeg har en sterk følelse av det, selv om det aldri har blitt sagt, sier hun.
I starten på nedbemanningen måtte Fredlund delta på Teams-møter fra sykehussenga. I kartleggingsmøter, der den ansattes kompetanse skulle kartlegges, stilte hun med en seks uker gammel baby.
Å være nybakt mor har ikke vært det beste utgangspunktet for å stå i en nedbemanningsprosess. Hun ba om å få utsette møtet til hun fikk mer ro, men fikk nei som svar.
– Bare det å samle tankene, ha overskudd til å kjempe og ha hodet på nett og si de riktige tingene blir vanskelig, når du er konstant trett på grunn av mangel på søvn. Jeg har ikke hatt den muligheten. Det har blitt litt halvveis, og det er litt synd når jeg skal fremme min sak, sier hun.
Hun mener hun har vel så god kompetanse som kollegaene hun har blitt sammenlignet med. Men tunge løfte på labben er ikke det beste for ryggen.
– Jeg har gjort det også, bare det ikke er hele dagen, sier hun.
Bakgrunn: FHI tilbyr sluttpakke til alle ansatte – én av fire skal ut (november)
Ser for seg en krevende tid
Samtidig skal det i slike saker gjøres en interesseavveining, der belastningen for de berørte skal telle med i vurderingen.
Om konsekvensene er for store, skal det veie tyngre enn FHIs behov for nedbemanning.
– FHI mente at en fødselspermisjon, et lite barn og en kommende ryggoperasjon ikke kunne vektes tungt nok. Men dette vil bli fryktelig tungt akkurat nå. Jeg vil ikke være særlig attraktiv for en annen arbeidsgiver, konstaterer hun.
Hun ser ikke for seg at en potensiell arbeidsgiver vil gå for henne nå, med første året i barnehagen fra høsten av, med mye sykt barn og ryggoperasjon.
– Jeg kan gå på hvilket som helst intervju nå uten å bli prioritert. Det vil bli fryktelig trangt med prisøkningen alle opplever nå, og det blir veldig vanskelig å få det til å gå rundt for meg uten jobb, sier Fredlund.
FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt høy risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre
Kan bli oppsagt etter 21 år
Linda Irene Kristoffersen er en annen, mangeårig FHI-ansatt som står i fare for å miste jobben. Etter 21 år kan det være slutt på fredag.
48-åringen har trivdes godt i jobben med mor, far og barn- (Moba-) undersøkelsen, men nå risikerer Kristoffersen å bli sendt ut.
– Det blir kaos i hodet når man får en slik beskjed. Og så har jeg tre barn som ser at mor ikke har det godt, forteller hun.
Hun mener hun har vært en pliktoppfyllende ansatt i alle disse årene, og føler hun verken har fått mulighet til kompetanseheving eller å vise alt hun kan den siste tiden.
Linda Irene Kristoffersen håper hun får fortsette hos arbeidsgiveren hun har hatt i 21 år.
Privat
Tvert imot har hun blitt satt til å jobbe i arkivet. Kristoffersen er utdannet helsesekretær, og er veldig bekymret for hvordan det blir om hun må ut på jobbmarkedet nå.
– Om jeg mister jobben blir det vanskelig å finne noe nytt, med tanke på alder og litt helsemessige utfordringer. Det er lenge siden jeg tok utdanningen min, og nå er det master- og doktorgrader som gjelder, sier hun.
Samtidig er det vanskelig å akseptere at hun kan være blant de som må gå, når begrunnelsen er at de midlertidige midlene til korona nå forsvinner. Hun har vært ansatt lenge før koronapandemien og ikke har oppgaver direkte knyttet til denne nå.
– Jeg ser jo at midlertidig ansatte får bli. Jeg har vært trofast og jobbet her i mange år, så jeg håper at arbeidsgiver vil vise at det er verdt noe, sier hun.
NTL: – Må gjøres nye vurderinger
NTL-hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar har fulgt den lange prosessen gjennom sluttpakker, naturlig avgang og nå til slutt 32 overtallige.
Han har hele tiden vært uenig i at FHI må nedbemanne med begrunnelsen om at de ekstra midlene til koronapandemien nå trekkes tilbake.
Selv nektet han å fylle ut skjemaet som skulle kartlegge de ansattes kompetanse, selv om det kunne øke risikoen for å bli overtallig.
Årsaken var at han mener prosessen skjer på gale premisser.
– Jeg følte at jeg måtte stå inne for det jeg hele tiden mente, sier han.
Én av fire kan miste jobben i FHI: Nå skuler folk på hverandre, forteller ansatte
Han følger oppsigelsessakene til NTL-medlemmene, men kan ikke gå inn i detaljene. Men at interesseavveiningene for disse medlemmenes del burde ses nøye på, er han enig i:
– Jeg kan ikke gå i detaljer, men kort sagt, ja selvsagt. Camilla har nettopp fått barn, er i mammaperm og skal gjennomgå en alvorlig operasjon. Linda har tre barn, sliter med astma og sier at hun har generelt svakt immunforsvar som gjør at hun kan være oftere og lengre syk enn snittet. I tillegg er ingen av dem blant kategorien høytlønte ved FHI, for å si det sånn.
Nå, mot slutten av prosessen, konstaterer han at FHI har mistet veldig mange gode folk.
– I tillegg kommer påkjenningen det har medført for de øvrige over 1000 ansatte, som helt fram til for et par måneder siden måtte kjenne på usikkerheten om det var kanskje de som måtte gå. I tillegg til alle ressurser og tid så mange mennesker brukt på disse prosessene, er enorme. Jeg tenker at det er en høy pris å betale, sier han.
Hele nedbemanningsprosessen er unødvendig, mener hovedtillitsvalgt for NTL i FHI, Marc Gayorfar.
Sissel M. Rasmussen
Forbundssekretær Dag Ratama følger opp saken for NTL sentralt. Målet med møtene fredag er klart:
– Vi skal i tre separate møter fredag, og vi håper vi klarer å unngå oppsigelser for medlemmene våre, sier han.
Uenig i nedbemanningsbehov
Gayofar er spent på hvordan prosessen blir videre for de oppsigelsessakene som kommer.
– Ledelsen virker å tro at de har gjort en grundig jobb, og innhentet ekspertise fra eksternt advokatfirma og at det skal holde vann. Jeg tror oppsigelsessaker ofte er risikosport, sier han.
Han påpeker at oppsigelser basert på virksomhetens forhold byr på utfordringer. Han er uenig i at budsjetthensyn er gyldig i denne oppsigelsesrunden.
I tillegg, mener han at i flere av disse oppsigelsessakene ser det ut til å brukes utvelgelsesargumenter som minner mer om at når noen sies opp på grunn av forhold hos arbeidstakeren, og da må det bevises.
– Ellers, er oppsigelsen usaklig, presiserer han.
FHI: – Så skånsomt som mulig
Assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Strømstad Knudsen, svarer på NTL-magasinets spørsmål om nedbemanningen. Hun kommenterer ikke spørsmål om helse eller interesseavveining.
– Alle våre medarbeidere skal føle seg trygge på at vi ikke kommenterer på forhold som angår den enkelte medarbeider i media. Vi svarer derfor ikke på slike spørsmål, skriver Strømstad Knudsen.
Hun forteller at nedbemanningsprosessen tar sikte på at det skal være 226 færre årsverk i FHI fra nyttår, sammenlignet med september 2022.
– Dette er det antallet årsverk FHI må redusere med for å holde instituttets nye budsjettramme.
Årsaken til at de har brukt et advokatfirma i prosessen, forklarer hun slik:
– Folkehelseinstituttet har ikke arbeidsrett som en stor del av vårt arbeidsområde til daglig, og har dermed begrenset kapasitet til større prosesser. Vi har heller ikke funnet tilsvarende prosesser å ta lærdom av hos andre i offentlig forvaltning. Det har vært viktig for oss å gjennomføre denne prosessen på en juridisk korrekt måte i tillegg til så skånsomt som mulig, sier Strømstad Knudsen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.