JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt høy risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

Da pandemien traff fikk Folkehelseinstituttet 500 millioner ekstra. Neste år skal 300 av disse kuttes.
FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier budsjettkuttene FHI skal igjennom blir «ekstremt krevende».

FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier budsjettkuttene FHI skal igjennom blir «ekstremt krevende».

Ole Palmstrøm

morten@lomedia.no

Det tilsvarer om lag 300 årsverk. FHI-direktør Camilla Stoltenberg er bekymret.

– Vi har vært forberedt på at vi skal kutte når koronaaktiviteten tas ned. Det har vi vært trygge på at vi skal klare. Men vi forventet ikke at vi skulle gjennomføre kuttene før oppgavene bortfaller og over så kort tid.

Hun påpeker at FHI nå må kutte i budsjettene, samtidig som de må omstille instituttet for å drive koronahåndtering uten midler til dette.

For selv om koronapengene blir borte, er koronaviruset i høyeste grad til stede.

– Vi får bortfall av penger til oppgaver som fortsatt er der. Vi må fortsatt håndtere koronapandemien, sier Stoltenberg.

Bakgrunn: Én av fire kan miste jobben i FHI: Nå skuler folk på hverandre, forteller ansatte

Etterslep

Disse kuttene sammenfaller med en historisk høy prisstigning, som i seg selv representerer en budsjettmessig utfordring som instituttet ikke har hatt tidligere.

I tillegg har FHI et etterslep på oppgaver de er pålagt å gjøre. Dette gjelder blant annet datainnsamlinger til fylkeskommunene og utlevering av data til forskningsprosjekter om barn og unges psykiske helse.

Dette etterslepet har FHI anslått til å koste 90 til 100 millioner kroner å ta igjen.

– Vi aksepterer selvsagt den politiske beslutningen om å kutte FHIs budsjett. Men 40 prosent av budsjettet vårt skal enten kuttes eller omstilles i løpet av litt over ett år. Da må vi gjøre rede for konsekvensene.

Fleksitid ble strøket: Statsansatte jobbet gratis i mange tusen timer under pandemien

«Ekstremt høy risiko»

Og konsekvensene er, ifølge Stoltenberg, at 2023 kommer til å bli ekstremt krevende og risikofylt.

Hun kan ikke garantere at FHI blir i stand til å utføre samfunnsoppdraget sitt på en forsvarlig måte. Det inkluderer beredskap og krisehåndtering.

– Vi kommer selvfølgelig til å gjøre alt vi kan for å gjøre den jobben vi er satt til å gjøre. Det jeg sier er at det er ekstremt høy risiko for at vi ikke klarer det – spesielt hvis det skjer noe uforutsett, sier Stoltenberg.

Ga alt under pandemien: Tillitsvalgte Marc ekstremt skuffet over FHI-kuttene: – Dette er takken fra Norge, liksom

Annonse
Annonse