JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen

Filip (32) har byttet ut kokkejakke med frivillig-vest. Nå kjører han ut matvarer til eldre og syke

Mange vil hjelpe andre nå. Da Filip Landrø ble permittert fra kokkejobben, meldte han seg for Norsk Folkehjelp i Lørenskog.
FRIVILLIGE: Torunn Figenschau, Filip Landrø og leder Kathrine Østbye i Norsk Folkehjelp Lørenskog stiller for andre under koronakrisen.

FRIVILLIGE: Torunn Figenschau, Filip Landrø og leder Kathrine Østbye i Norsk Folkehjelp Lørenskog stiller for andre under koronakrisen.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

– Nå kjører vi ut matvarer til folk tre ganger i uka, forteller leder Kathrine Østbye (39) i Norsk Folkehjelp Lørenskog.

Vi møter henne i garasjen like ved Mailand Videregående skole, der hun sammen med Filip Landrø og Torunn Figenschau gjør seg klare for ettermiddagens utkjøring av matvarer.

Østbye er glad for at så mange frivillige stiller opp for å hjelpe.

Saken fortsetter under bildet.

Leder Kathrine Østbye (39) i Norsk Folkehjelp Lørenskog

Leder Kathrine Østbye (39) i Norsk Folkehjelp Lørenskog

Jan-Erik Østlie

Da Norsk Folkehjelp – fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon – sentralt anmodet lokalforeningene om å engasjere seg, var hun selv raskt ute med å melde inn til rådmannen i kommunen at de var beredt til å bistå.

p

Kort tid etter skrev de avtale med Lørenskog kommune, Rema 1000 og Metro om å bidra med utkjøring av matvarer til de som ulike grunner ikke kommer seg i butikken for å handle.

Permittert kokk ble folkehjelper

Filip Landrø (32) bor i Lørenskog men jobber til vanlig som kokk i Oslo sentrum. For to uker siden ble han permittert på grunn av koronavirus. Da bestemte han selv for å bidra som frivillig på dugnad for å hjelpe.

Saken fortsetter under bildet.

Filip har byttet ut kokkejakke med frivillig-vest: – Det føles meningsfylt, sier han.

Filip har byttet ut kokkejakke med frivillig-vest: – Det føles meningsfylt, sier han.

Jan-Erik Østlie

– Jeg søkte på Frivillig.no, som drives av de frivillige organisasjonene i Norge og fant ut at Norsk Folkehjelp ønsket folk som kunne bidra. Da meldte jeg meg sporenstreks inn og satte meg opp for frivillig tjeneste. Det føles meningsfylt, sier den tidligere speiderlederen.

Medlemmer stiller opp

– For meg er det gull at Landrø og mange andre stiller opp. Vi i Norsk Folkehjelp har 150 medlemmer her. Vi har sagt til kommunen at vi kan kjøre ut varer – og i tillegg at vi kan bidra med flere tjenester som telefonvakt eller andre ting, sier lokallagsleder Kathrine Østbye.

p

Varene kjøres nå ut til folk i karantene, eldre, uføre, psykisk syke og andre som av ulike årsaker ikke kommer seg ut eller trenger hjelp til å få maten i hus. Østbye bekrefter at de frivillige følger strenge regler for smittevern, før hun vinker av gårde mangeårige folkehjelper Figenschau som alltid er beredt på dugnad og det nyeste medlemmet Landrø.

Effektiv levering

På Rema 1000 står allerede posene med matvarer klare og merket med adresse og navn til hvor de skal.

Kjøpmannen som hjelper til å bære ut varene skryter av folkehjelperne som stiller opp gratis for å sørge for at folk får mat.

Saken fortsetter under bildet.

Jan-Erik Østlie

Kundene bestiller selv maten via nettet eller Lørenskog Frivilligsentral, og får deretter faktura senere.

Selve utkjøringen er gratis og folkehjelperne leverer varene på trappa.

Inspirerende og imponerende

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Henriette Killi Westhrin sier at hun synes det er imponerende å se hvordan Folkehjelpa nå spiller en viktig rolle i flere lokalsamfunn.

– Vi har vist oss som en beredskapsorganisasjon som trår til der behovene er store. Oppgavene vi løser varierer, fordi de lokale behovene er ulike, sier hun. Og minner om at Norsk Folkehjelps frivillige arbeid spenner bredt. I disse dager har de bruk for hele bredden.

p

– Vi bistår helsevesenet, vi er i kontakt med folk i karantene og isolasjon, vi bidrar med informasjon og vi hjelper barn og unge som mister skolegang, for å nevne noe, sier hun. Og synes det er inspirerende å høre om hvordan ildsjeler i Lørenskog nå jobber for å hjelpe folk å få matvarer hjem.

Westhrin forteller at medlemmer som ikke har vært aktive på en stund nå kommer tilbake, og at organisasjonen får nye medlemmer som ønsker å delta på dugnaden.

Saken fortsetter under bildet.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Henriette Killi Westhrin er imponert over innsatsen til de frivillige.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Henriette Killi Westhrin er imponert over innsatsen til de frivillige.

Erik M. Sundt

I tillegg er hun glad for at mange kommuner nå ser at de trenger Norsk Folkehjelp til å organisere frivilligheten, for å sikre at oppgaver gjøres på en god og forsvarlig måte.

Frivilligheten er ikke gratis

Westrin sier at samtidig som de nå gjør en ekstra innsats som følge av koronavirus så ivaretar de også beredskapsoppgaver de vanligvis har.

– Det krever mye av våre frivillige at de både skal bidra i innsats mot korona og være med i leteaksjoner, men foreløpig ser det ut som om vi klarer det, sier hun og får ikke fullrost sine medlemmer nok.

– Samtidig må vi erkjenne at heller ikke frivillighet er gratis. Vi håper norske politikere i etterkant av denne krisa merker seg hvor viktig frivilligheten er i den norske beredskapen, og vil være med å ruste oss til å kunne levere også ved nye kriser, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse