JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BETENKT: LO Stats leder Tone Rønoldtangen

BETENKT: LO Stats leder Tone Rønoldtangen

Nina Hanssen

Frykter forenkling fører til sosial dumping og korrupsjon

I går mottok næringsminister Monica Mæland Forenklingsutvalgets rapport «Enklere regler – bedre anskaffelser». Hun mener en forenkling er nødvendig. LO Stats leder Tone Rønoldtangen frykter regjeringen nå vil legge til rette for mer sosial dumping og korrupsjon.11.06.2014
12:00
11.06.2014 15:28

nina.hanssen@lomedia.no

Det var den rødgrønne regjeringen som i 2012 satte ned Forenklingsutvalget for å se på hvordan reglene for offentlige innkjøp kan gjøres enklere og mer fleksible. Av forslag i rapporten er slutt på forhandlingsforbud etter at fristen har gått ut, mindre papirarbeid der krav om full dokumentasjon bare skal gjelde den som vinner, mer elektronisk kommunikasjon og nye regler for helse- og sosialtjenester.

Næringsminister Monica Mæland (H) var glad for å motta rapporten og liker mange av forslagene her. Hun mener dårlige offentlige innkjøp har kostet både staten og næringslivet dyrt og hun sitter i en regjeringen som ønsker å forenkle reglene.

– Utvalgets kommer med viktige innspill og dette er bra. Nå sendes denne ut til høring, sier Mæland.

Vil hjelpe små og mellomstore bedrifter

Ifølge statsråden kjøper det offentlige tjenester for rundt 400 milliarder kroner.

– Jeg vil ta både næringslivet og det offentlige bruker mindre tid på kompliserte regler og mer tid på verdiskaping, sier hun.

Mæland mener det offentlige kan spare milliarder på nye innkjøpsregler og er overbevist om at dette vil også gjøre hverdagen lettere for små og mellomstore bedrifter.

– Det er ingen tvil om at dagens regelverk er for rigid og komplisert. Særlig er mange små og mellomstore bedrifter redd for å gjøre feil når systemet er så byråkratisk. Vi må huske at over 99 prosent av bedriftene i Norge har 100 ansatte eller færre. En endring slik utvalget foreslår vil gi både bedre innkjøp, mer innovasjon, flere kan levere og det vil sikre sysselsettingen, sier hun til aktuell.no.

Mer skjønn, mindre regler

Næringsministeren synes det er bra at utvalget foreslår å gi staten og kommunene større frihet til å bruke skjønn, i stedet for å måtte følge detaljerte regler når de gjør mindre innkjøp.

– Jeg har stor tro på dette. Vi må ikke være så opptatt av kontroll at vi hindrer gode og effektive innkjøp. Ved å forenkle vil vi få mer variert tilbud og høyere sysselsetting, sier hun.

Hun forstår at enkelte i fagbevegelsen reagerer på at det ligger et forslag om å fjerne regler som er ment å forhindre for eksempel korrupsjon eller sosial dumping, men mener at partene og også LO må belage seg på en oppmyking av regelverket.

LO-topp er kritisk

LO Stats leder Tone Rønoldtangen mener at det alltid er lurt å ha en gjennomgang av regelverk og se på erfaringene fra det. Hun synes også det er bra med endringer hvis regelverket oppleves stivbeint, men mener en forenkling er mulig uten å gi slipp på kontroll.

– Jeg frykter at regelverket blir mer ullent hvis de følger dette forslaget og liker dårlig signalene fra statsråden, sier hun.

– Slik som det ser ut nå, vil de legge opp til større frihet og mindre regelverk, slik at faren for sosial dumping og korrupsjon blir større. I tillegg mener jeg forslaget om ikke å stille miljøkrav er å gå i feil retning. Disse kravene skulle vært forsterket, i stedet for at de forsvinner, sier hun.

Rønoldtangen vet at mange offentlig virksomheter har en presset økonomi og hvis da det er viktigst å holde bunnlinja, kan noen bli fristet til å bruke billigere arbeidskraft og ikke ta miljøkravene på alvor. Hvis dette blir resultatet av forenklingen, leder regjeringen oss inn på en vei vi ikke vil. Vi i LO har hatt mye fokus på sosial dumping og miljøkriminalitet, så for oss er dette kjempeviktig. Jeg ser også at flertallet i utvalget ikke har et generelt krav om at de som bestiller et oppdrag skal sjekke alle underleverandørene. Dette er jeg sterkt imot. Hvis de slipper dette opp, blir det Texas-tilstander og dette vil være med å undergrave den norske modellen, sier hun.

Rønoldtangen tror heller ikke på at en forenkling vil øke sysselsettingen.

For hvem? Det blir ikke høyere sysselsetting hvis vi tillater sosial dumping. Jeg tror heller ikke det blir bedre kvalitet på bestillingen bare ved at man liberaliserer regelverket, sier hun.

Rønoldtangen mener det er en grunn til at dagens regler er ganske strenge og mener det er viktig fortsatt å ha politisk kontroll.

Forenklingsutvalget går inn for å gi staten og kommunene større frihet til å bruke skjønn, i stedet for å måtte følge detaljerte regler når de gjør mindre innkjøp. De foreslåtte reglene skal gjelde kjøp av varer og tjenester under 1 million kroner, og under 30-40 millioner kroner når det gjelder bygg og anlegg.

Feilslått forenkling

Forslaget fra forenklingsutvalget imponerer heller ikke Jon Sandnes, administrerende direktør for Byggenæringens Landsforening (BNL). Han mener det bærer preg av et ensidig fokus på å slette mest mulig tekst - i den tro at det vil bli enklere.

Sandnes mener det viktigste er å ha klare og tydelige regler.

– Jeg er sjokkert over at et ekspertutvalg kan få seg til å foreslå at det offentlige ikke skal etterspørre viktige hensyn som miljø, HMS og seriøse bedrifter, men kun fokusere på økonomi og pris. Forslagene fra flertallet i utvalget vil definitivt bidra til å skape større spillerom for både kriminelle og useriøse aktører, sier han.

Også Sandnes minner om at det siste året har det vært stort fokus på arbeidsmarkedskriminalitet i byggenæringen.

Forenklingsutvalget:

Forenklingsutvalget som la fram sin rapport "Enklere regler-bedre anskaffelser" denne uka har bestått av:

Inger Roll-Matthiesen, advokat, Oslo (leder).

Dag Strømsnes, avdelingsdirektør i Difi, Oslo.

Kurt Richard Brekke, professor i økonomi ved Noregs Handelshøgskole, Bergen.

Gro Amdal, advokat og medlem av Klagenemnda for offentlege innkjøp (Kofa), Stavanger.

Lars Johan Frøyland, logistikk- og innkjøpssjef i Helse Vest, Stavanger.

Kristine Vigander, advokat i KS, Oslo.

Arnhild Dordi Gjønnes, advokat i NHO, Oslo.

Henrik Renner Fredriksen, advokat i Hovedorganisasjonen Virke, Oslo.

Marianne Breiland, rådgivar i LO, Oslo.

Helmuth Liessem, generalsekretær i Kirkens sosialtjeneste, Oslo.

Rapporten:

Last ned: Enklere regler-bedre anskaffelser (PDF)

– Det ser ut som næringsministeren vil ha større frihet og mindre regler slik at faren for sosial dumping og korrupsjon blir større med den foreslåtte forenklingen av innkjøpsordningen.

Tone Rønoldtangen i LO Stat

11.06.2014
12:00
11.06.2014 15:28Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.

Paul S. Amundsen

I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik

Debatt

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Ole Palmstrøm

«Svar til Unio om lønn i staten»

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet vil ha Sissel Skoghaug som LO-nestleder

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) (i midten), leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag (t.h.) og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (t.v.) er blitt enige om årets jordbruksoppgjør.

Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) (i midten), leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag (t.h.) og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (t.v.) er blitt enige om årets jordbruksoppgjør.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Enighet i jordbruksoppgjøret: – Vi har fått et nødvendig inntektsløft

Sissel M. Rasmussen

Høye matpriser samler Stortinget. Vil begrense matvarekjedenes makt

VIL GJENNOMGÅ: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen mener offentlig ansatte har en stor fordel som ansatte i privat sektor ikke har, vet at de kan få 20-40 prosent uføreytelse fra pensjonskassen. «I lys av dette mener jeg at utslagene for personer med en tjenestepensjon som gir en bedre sikring ved uførhet ikke åpenbart er urimelige» skriver hun i sin vurdering til Stortinget.

VIL GJENNOMGÅ: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen mener offentlig ansatte har en stor fordel som ansatte i privat sektor ikke har, vet at de kan få 20-40 prosent uføreytelse fra pensjonskassen. «I lys av dette mener jeg at utslagene for personer med en tjenestepensjon som gir en bedre sikring ved uførhet ikke åpenbart er urimelige» skriver hun i sin vurdering til Stortinget.

Jan-Erik Østlie

Arbeidsministeren vet ikke om hun vil stenge uførefella: – Ikke åpenbart urimelig


Flere saker