JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BETENKT: LO Stats leder Tone Rønoldtangen

BETENKT: LO Stats leder Tone Rønoldtangen

Nina Hanssen

Frykter forenkling fører til sosial dumping og korrupsjon

I går mottok næringsminister Monica Mæland Forenklingsutvalgets rapport «Enklere regler – bedre anskaffelser». Hun mener en forenkling er nødvendig. LO Stats leder Tone Rønoldtangen frykter regjeringen nå vil legge til rette for mer sosial dumping og korrupsjon.11.06.2014
12:00
11.06.2014 15:28

nina.hanssen@lomedia.no

Det var den rødgrønne regjeringen som i 2012 satte ned Forenklingsutvalget for å se på hvordan reglene for offentlige innkjøp kan gjøres enklere og mer fleksible. Av forslag i rapporten er slutt på forhandlingsforbud etter at fristen har gått ut, mindre papirarbeid der krav om full dokumentasjon bare skal gjelde den som vinner, mer elektronisk kommunikasjon og nye regler for helse- og sosialtjenester.

Næringsminister Monica Mæland (H) var glad for å motta rapporten og liker mange av forslagene her. Hun mener dårlige offentlige innkjøp har kostet både staten og næringslivet dyrt og hun sitter i en regjeringen som ønsker å forenkle reglene.

– Utvalgets kommer med viktige innspill og dette er bra. Nå sendes denne ut til høring, sier Mæland.

Vil hjelpe små og mellomstore bedrifter

Ifølge statsråden kjøper det offentlige tjenester for rundt 400 milliarder kroner.

– Jeg vil ta både næringslivet og det offentlige bruker mindre tid på kompliserte regler og mer tid på verdiskaping, sier hun.

Mæland mener det offentlige kan spare milliarder på nye innkjøpsregler og er overbevist om at dette vil også gjøre hverdagen lettere for små og mellomstore bedrifter.

– Det er ingen tvil om at dagens regelverk er for rigid og komplisert. Særlig er mange små og mellomstore bedrifter redd for å gjøre feil når systemet er så byråkratisk. Vi må huske at over 99 prosent av bedriftene i Norge har 100 ansatte eller færre. En endring slik utvalget foreslår vil gi både bedre innkjøp, mer innovasjon, flere kan levere og det vil sikre sysselsettingen, sier hun til aktuell.no.

Mer skjønn, mindre regler

Næringsministeren synes det er bra at utvalget foreslår å gi staten og kommunene større frihet til å bruke skjønn, i stedet for å måtte følge detaljerte regler når de gjør mindre innkjøp.

– Jeg har stor tro på dette. Vi må ikke være så opptatt av kontroll at vi hindrer gode og effektive innkjøp. Ved å forenkle vil vi få mer variert tilbud og høyere sysselsetting, sier hun.

Hun forstår at enkelte i fagbevegelsen reagerer på at det ligger et forslag om å fjerne regler som er ment å forhindre for eksempel korrupsjon eller sosial dumping, men mener at partene og også LO må belage seg på en oppmyking av regelverket.

LO-topp er kritisk

LO Stats leder Tone Rønoldtangen mener at det alltid er lurt å ha en gjennomgang av regelverk og se på erfaringene fra det. Hun synes også det er bra med endringer hvis regelverket oppleves stivbeint, men mener en forenkling er mulig uten å gi slipp på kontroll.

– Jeg frykter at regelverket blir mer ullent hvis de følger dette forslaget og liker dårlig signalene fra statsråden, sier hun.

– Slik som det ser ut nå, vil de legge opp til større frihet og mindre regelverk, slik at faren for sosial dumping og korrupsjon blir større. I tillegg mener jeg forslaget om ikke å stille miljøkrav er å gå i feil retning. Disse kravene skulle vært forsterket, i stedet for at de forsvinner, sier hun.

Rønoldtangen vet at mange offentlig virksomheter har en presset økonomi og hvis da det er viktigst å holde bunnlinja, kan noen bli fristet til å bruke billigere arbeidskraft og ikke ta miljøkravene på alvor. Hvis dette blir resultatet av forenklingen, leder regjeringen oss inn på en vei vi ikke vil. Vi i LO har hatt mye fokus på sosial dumping og miljøkriminalitet, så for oss er dette kjempeviktig. Jeg ser også at flertallet i utvalget ikke har et generelt krav om at de som bestiller et oppdrag skal sjekke alle underleverandørene. Dette er jeg sterkt imot. Hvis de slipper dette opp, blir det Texas-tilstander og dette vil være med å undergrave den norske modellen, sier hun.

Rønoldtangen tror heller ikke på at en forenkling vil øke sysselsettingen.

For hvem? Det blir ikke høyere sysselsetting hvis vi tillater sosial dumping. Jeg tror heller ikke det blir bedre kvalitet på bestillingen bare ved at man liberaliserer regelverket, sier hun.

Rønoldtangen mener det er en grunn til at dagens regler er ganske strenge og mener det er viktig fortsatt å ha politisk kontroll.

Forenklingsutvalget går inn for å gi staten og kommunene større frihet til å bruke skjønn, i stedet for å måtte følge detaljerte regler når de gjør mindre innkjøp. De foreslåtte reglene skal gjelde kjøp av varer og tjenester under 1 million kroner, og under 30-40 millioner kroner når det gjelder bygg og anlegg.

Feilslått forenkling

Forslaget fra forenklingsutvalget imponerer heller ikke Jon Sandnes, administrerende direktør for Byggenæringens Landsforening (BNL). Han mener det bærer preg av et ensidig fokus på å slette mest mulig tekst - i den tro at det vil bli enklere.

Sandnes mener det viktigste er å ha klare og tydelige regler.

– Jeg er sjokkert over at et ekspertutvalg kan få seg til å foreslå at det offentlige ikke skal etterspørre viktige hensyn som miljø, HMS og seriøse bedrifter, men kun fokusere på økonomi og pris. Forslagene fra flertallet i utvalget vil definitivt bidra til å skape større spillerom for både kriminelle og useriøse aktører, sier han.

Også Sandnes minner om at det siste året har det vært stort fokus på arbeidsmarkedskriminalitet i byggenæringen.

Forenklingsutvalget:

Forenklingsutvalget som la fram sin rapport "Enklere regler-bedre anskaffelser" denne uka har bestått av:

Inger Roll-Matthiesen, advokat, Oslo (leder).

Dag Strømsnes, avdelingsdirektør i Difi, Oslo.

Kurt Richard Brekke, professor i økonomi ved Noregs Handelshøgskole, Bergen.

Gro Amdal, advokat og medlem av Klagenemnda for offentlege innkjøp (Kofa), Stavanger.

Lars Johan Frøyland, logistikk- og innkjøpssjef i Helse Vest, Stavanger.

Kristine Vigander, advokat i KS, Oslo.

Arnhild Dordi Gjønnes, advokat i NHO, Oslo.

Henrik Renner Fredriksen, advokat i Hovedorganisasjonen Virke, Oslo.

Marianne Breiland, rådgivar i LO, Oslo.

Helmuth Liessem, generalsekretær i Kirkens sosialtjeneste, Oslo.

Rapporten:

Last ned: Enklere regler-bedre anskaffelser (PDF)

– Det ser ut som næringsministeren vil ha større frihet og mindre regler slik at faren for sosial dumping og korrupsjon blir større med den foreslåtte forenklingen av innkjøpsordningen.

Tone Rønoldtangen i LO Stat

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.06.2014
12:00
11.06.2014 15:28Mest lest

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

Leif Martin Kirknes

Hvem skal lede LO til 2025? I år skal valgkomiteen jobbe på en ny måte

Kommentar

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Håvard Sæbø

«Ernas mulige vei tilbake»

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

Statens Vegvesen, Region Vest (illustrasjonsfoto)

Utenlandske sjåfører har lenge jobbet ulovlig på norske veier. Nå krever partene at regjeringen blir tøffere

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

Andreas Winter/KSK

Barnevernet trenger ikke flere ansatte, det trenger bedre ledere, mener tidligere leder


Flere saker