JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fyrer opp NTLs navnedebatt med nytt forslag

Forslaget til NTL Ung er for dårlig, mener tidligere forbundssekretær Eddie Ingebrigtsen. Han vil at forbundets nye navn skal være «Styrke».
NAVNEDEBATT: Tidligere forbundssekretær i NTL, Eddie Ingebrigtsen, vil ha flere forslag til forbundets nye navn ut i offentligheten.

NAVNEDEBATT: Tidligere forbundssekretær i NTL, Eddie Ingebrigtsen, vil ha flere forslag til forbundets nye navn ut i offentligheten.

Ole Palmstrøm / Arkiv

erlend.tro.klette@lomedia.no

– De skal ha for at de setter i gang en debatt, men de kommer med et dårlig forslag. Jeg hadde forventet noe mer frempå enn dette fra NTL Ung.

Det mener tidligere forbundssekretær i NTL, Eddie Ingebrigtsen, om navneforslaget fra ungdomsorganisasjonen.

Når et forbundsnavn med 75 års historie potensielt skal byttes ut, havner følelsene fort i sving. Spesielt når ungdommen vil at Norsk Tjenestemannslag i fremtiden skal hete Statsansattes Forbund.

Bakgrunn: NTL Ung foreslår nytt navn på forbundet sitt

Nå kaster Ingebrigtsen, som var forbundssekretær i forbundet inntil november 2021, seg på i debatten om NTLs nye navn. Ungdommens forslag har han lite til overs for.

– Det navnet ekskluderer en stor andel av medlemsmassen som ikke er ansatt i staten. Jeg tror for eksempel at NRKs NTL-medlemmer vil oppleve det som særdeles problematisk hvis vi skal bruke «Statsansattes Forbund», sier Ingebrigtsen.

Han mener NTL Ungs forslag rett og slett ikke favner bredden i organisasjonen.

– Når jeg ser at lederen deres hevder at uavhengig om du jobber i Nav eller NRK så oppfattes du som statsansatt, da lurer jeg på hvem du snakker til? Jeg jobber i NRK og ser ikke på noen måte på meg selv som statsansatt.

Stolte, stresset og alltid i endring: Slik oppleves det å jobbe i staten

NTL Ung kjenner seg ikke igjen

En ting de derimot er helt enige om, den tidligere forbundssekretæren og NTL Ung, er at det må bli enklere å verve medlemmer, og at dagens navn er til hinder for akkurat dette.

– Det viktigste for oss er å ha et navn som hjelper oss å verve, er moderne og er kjønnsnøytralt. Det mener vi ikke at navnet Norsk Tjenestemannslag er i dag, sa NTL Ung-leder Martin Kvalvik til FriFagbevegelse i forbindelse med deres navneforslag.

– Vi møter argumentasjon om NTL er et godt innarbeida navn som folk kjenner til. Denne virkelighetsbeskrivelsen kjenner oss ikke igjen i, sa Mansoor Hussain, styremedlem i NTL Ung.

Her møter de ingen argumenter fra Ingebrigtsen.

– NTL er et dårlig alternativ, det er tre bokstaver som ikke står for noe. Jeg tror navnet vi har i dag skaper flere spørsmål enn noe annet hos unge arbeidstakere, som vi ønsker å oppsøke, mener han.

Les mer: Norsk Tjenestemannslag (NTL) vil endre navn – tar medlemmene med på råd

Lanserer «Styrke» som nytt forslag

Ingebrigtsen mener NTL vil ha problemer med å finne et nytt navn som er konkret, på grunn av den store bredden i organisasjonen. Det blir umulig å komme opp med et navn som favner alle yrkesgrupper, den ambisjonen bør bare legges til siden, mener den tidligere forbundssekretæren.

– Hvis vi skal bytte navn får vi gjøre det ordentlig. Derfor er mitt forslag «Styrke». Styrke er et godt navn fordi det peker både på enkeltindividet og på massen. I tillegg klinger det godt: Styrke i Nav, Styrke i NRK, Styrke i Forsvaret, og så videre, sier Ingebrigtsen.

Han spilte inn dette navneforslaget i uformelle fora da han selv satt på forbundskontoret, men vet ikke om det er blitt tatt videre derfra.

Først og fremst mener Ingebrigtsen det er viktig at NTLs nye navn fylles med innhold. Da tror han ikke det vil bli problematisk å endre helt vekk fra navnet som har vært med NTL siden starten.

– Hvis vi skal være et forbund som er relevante må vi også tørre å hoppe i det.

Ingebrigtsen ønsker også at det skal være åpen diskusjon om hele prosessen rundt navnebyttet. Han vil gjerne se mer debatt og flere forslag ut i offentligheten.

– Jeg mener de som skal beslutte dette, landsstyret og til slutt landsmøtet, må ha et ordentlig grunnlag å diskutere. Medlemsmassen kan bidra til å belyse ulike sider av dette. Vi må bestemme oss for hva vi er: Er vi et forbund for statsansatte, eller er vi et forbund for flere?

– Her det et treningssenter eller bemanningsbyrå?

Leder Martin Kvalvik i NTL Ung har fått forelagt Ingebrigtsens kritikk, og understreker at det er NTL Ung-konferansen 23. til 25. mars som skal bestemme hva som til slutt blir NTL Ungs forslag.

Debatten i styret har så langt konkludert med at NTL trenger et nytt navn, og ikke bare kan bruke forkortelsen.

– Vi mener at å ha et navn som beskriver hvem vi hovedsakelig er til for er veien å gå. Da skjønner folk som vi vil nå hvem vi er til for, og over 80 prosent av medlemmene er statsansatte. Når det er sagt så er ikke navneforslaget perfekt fordi om lag 20 prosent er utenfor staten eller i organisasjoner, men det er viktig å sammenlikne med dagens navn som har flere problematiske sider og er veldig utdatert og lite kjent, sier han.

Kvalvik lar seg heller ikke overbevise av Ingebrigtsens forslag.

– Vi mener også at et navn som «Styrke» ikke er et godt forslag. Fordi det kan jo være hva som helst. Er det et treningssenter eller bemanningsbyrå? Det sier absolutt ingenting om hvem vi er, og hvem vi representerer. Slike type trendnavn er også på vei ut og kan være utdatert om noen få år. Vi trenger derfor et beskrivende navn på forbundet vårt. Vi er et forbund og kjernevirksomheten er staten og statens ansatte. Derfor bør det komme frem i navnet vårt, sier Kvalvik.

Han erkjenner at navneforslaget deres ikke er prefekt, men at det favner medlemsgruppene bedre enn både «Norsk Tjenestemannslag» og «Styrke». Nå håper Kvalvik det blir en god debatt i forbundet fram mot landsmøtet i november.

– Samtidig ønsker jeg innspillet fra Eddie velkommen! Det var hele meningen med vårt utspill at vi skaper debatt om dette. Fordi Eddie og jeg er enig. Vi må bytte navn og jeg håper flere i forbundet lander på samme konklusjon. Så håper jeg diskusjonen utvikler seg i tiden frem mot landsmøtet og at vi sammen kan finne et navn som mange kan være stolte av, men kanskje det viktigste: et navn som øker rekrutteringa til forbundet vårt som vi alle er så glade i, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse