Astrup (H) svarte Gharahkhani (Ap):
Håpet om en ny kontorpolitikk i staten er svekket etter dette svaret om sykefravær i åpne landskap
Statsråd Nikolai Astrup vil ha mer kunnskap om kontorløsninger. NTL-lederen ber han lytte til egne etater.
INGEN SIGNAL OM ENDRING: Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) har svart på skriftlig spørsmål i Stortinget om kontorlandskap.
Jan-Erik Østlie
anders@lomedia.no
Arbeiderpartiets Masud Gharahkhani stilte et skriftlig spørsmål i Stortinget, der han ba kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup svar på hvor mye det koster staten i tapt produktivitet på grunn av høyere sykefravær i kontorlandskap.
Gharahkhani viste til en studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) som fant høyere sykefravær blant de som sitter i landskap.
Svar fra statsråden
Astrup har nå svart på spørsmålet, og starter med å poengtere at koronaviruset sannsynligvis vil føre til mindre behov for fysisk oppmøte på arbeidsplassene framover. Og dermed påvirke behovet for arealer i statlige og andre kontorbygg.
Han viser også til en studie fra Oddvar Skjævesland og Frode Thuen om at egenmeldt sykefravær i aktivitetsbaserte arbeidsplasser er lavere enn i cellekontor.
Astrup påepeker at effektiv arealbruk er viktig for å holde kostnader nede, og at dette gir lavere energiforbruk og minre klimafotavtrykk. Astrup skriver at staten i snitt har 30 kvadratmeter areal per ansatt, som er over arealnormen på 23 og mer en snittet i privat sektor.
Han sier også at det ikke finnes en god måte å måle produktivitet i høykompteansemiljøer på, som Gharahkhani etterspør.
«Vi har derfor ikke kjennskap til at det finnes beregninger av kostnader knyttet til ev. tapt produktivitet som følge av økt sykefravær ved bruk av åpne kontorløsninger. Vi trenger derfor utfyllende kunnskapsgrunnlag for å kunne analysere sammenhengene mellom sykefravær, produktivitetstap og produktivitetsgevinster for ulike konkrete kontorløsninger.» skriver han.
Les også: Er ansatte trygge i åpent kontorlandskap?
NTL er misfornøyd med svaret
I helgen kom nyheten på NRK om at kontorlandskap nesten dobler risikoen for å bli ufør. Det er en ny studie fra Stami som har funnet ut dette.
– Det er skuffende å lese at Astrup ikke besvarer Gharahkhanis spørsmål om kostandene for arealnormen, er NTL-leder Kjersti Barsoks reaksjon på svaret.
Hun syns det er rart at regjeringen ikke vil prøve å finne ut av kostnadene. Barsok mener det er åpenbart at innsparingene i arealkostnader, som er langt lavere enn personalkostnadene, forsvinner fort med en økning av sykefravær.
– Et lite eksempel: Om de personalrelaterte kostnadene utgjør 90 prosent og arealkostnadene 10 prosent av de totale årskostnadene for virksomheten, så vil en reduksjon på 30 prosent av arealkostnadene utgjøre 3 prosent av totalkostnadene. Samtidig er det slik at om den enkelte medarbeider blir tre prosent mindre produktiv som følge av tapt mulighet til konsentrasjon og fordypning (fordi arbeidsplassutformingen er uhensiktsmessig til de oppgavene den ansatte skal løse eller sykefraværet øker), har staten gjennom å spare seg til fant på antall kvadratmeter økt utgiftene samlet sett. Legger vi det sammen med økningen i sykefravær Stami har funnet i åpne kontorlokaler, ja da blir regnestykket enda verre, sier Barsok.
Les også: Europeisk fagbevegelse advarer mot hjemmekontor: Seksdoblet sjanse for å jobbe i fritiden
– Arealnormen må oppheves
Hun er ikke i tvil om hva hun ønsker:
– Skal vi få helsefremmende arbeidsplasser som gir mulighet for arbeidsro- og fordypning for de ansatte, ja da må regjeringen oppheve instruksen om arealnorm og iverksette en ny leie- og byggepolitikk.
NTL-lederen viser til at Astrup selv sendte brev til Statsbygg for to måneder siden, og ba om en nye vurderinger knyttet til regjeringskvartalet, med henvisning til økt smittefare i kontorlandskap. Det ga Barsok håp om en retningsendring.
– Når Astrup nå besvarer spørsmål Stami sin mangeårige forskning med å vise til Norges første arkitekturpsykolog som også rådgir virksomheter om aktivitetsbaserte arbeidsplasser, ja da synker forhåpningene. Slik jeg leser dette svaret vil statsråden fremdeles ikke lytte ikke til råd fra sitt eget fagdirektorat, Arbeidstilsynet, eller til Arbeidsmiljøinstituttets forskning. Det er skuffende og ikke minst urovekkende for utformingen av framtidige statlige arbeidsplasser, sier hun.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.