JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

Henriette Westhrin fortsetter som leder av Norsk Folkehjelp

Fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon, mer kjent som Folkehjelpa, har hendene fulle.
Henriette Westhrin er den første generalsekretæren i Norsk Folkehjelp som får fornyet tillit.

Henriette Westhrin er den første generalsekretæren i Norsk Folkehjelp som får fornyet tillit.

Ylva Seiff Berge

nina.hanssen@lomedia.no

– Diskuterer evaluering av Kyiv, kommer snart tilbake til deg. Det er mye som skjer. Og Folkehjelpas arbeid er viktigere enn noen gang, er beskjeden fra generalsekretær Henriette Westhrin, før vi møter henne mandag morgen.

Kragerøjenta Henriette Westhrin er den første generalsekretæren i Norsk Folkehjelp som får fornyet tillit. Hun går på med ivrig pågangsmot og vilje.

Hun har nok å henge fingrene i da vi treffer henne. Og hun er stolt av arbeidet Norsk Folkehjelp gjør hjemme som ute i den store verden.

Westhrin er glad for at hun får fortsette i jobben som generalsekretær i fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon, mer kjent som Folkehjelpa.

Ekstreme år

– I en verden der ulikheten øker, det demokratiske handlingsrommet minsker, og stadig flere lever i krig og konflikt trenger vi et sterkt Norsk Folkehjelp, sier Westhrin og roser forbundene i LO for at de støtter opp under dette arbeidet.

De fleste LO-forbund bevilger eller støtter prosjektene året rundt og gir gjerne en ekstra slump i forbindelse med sine landsmøter.

Lime-saken: To brødre kjøper en butikk i 1997. 17 år senere blir de siktet for menneskehandel i Norge

Kamp for rettferdighet

– En av våre styrker er at vi er en demokratisk organisasjon som både jobber i Norge og i verden. Innenlands med førstehjelp og redningstjeneste og flyktninger og antirasisme og ute, der vi støtter våre partnerne i deres kamp for en mer rettferdig fordeling av makt og ressurser. Vi er faktisk verdens største innenfor humanitær minerydding, forteller hun.

Perioden hun har lagt bak seg har vært ekstremt tøff, men samtidig har organisasjonene stått på og mange frivillige har strømmet til Folkehjelpa.

Westhrin er også stolt at de i 2020 og i 2021 har ryddet akkurat så mange miner de hadde planlagt, til tross for nedstigning i forbindelse med Pandemi.

– Det humanitære behovet har økt både som følge av pandemien men selvsagt også i forbindelse med krigen i Ukraina. Vi har stått på og fått til mye til tross for at vi ikke har fått reist og jobbet hjemmefra mye av tiden, sier hun.

To store prosjekter i Ukraina

Når vi treffer henne har hun akkurat vært i møte om hva de skal gjøre med folkehjelpere som befinner seg i bomberom i Ukraina.

I denne organisasjonen skjer det noe hele tiden, så jobben er krevende til tider. Men for Westhrin føles det meningsfylt å bidra til å gjøre en forskjell i verden og hjemme.

Hun minner om at krigen også er et alvorlig angrep på demokrati og demokratiske prosesser.

Sammen med State Emergency Services Ukraine har Folkehjelpa etablert mobile mineryddingsteam og jobber med å støtte og styrke det ukrainske sivilsamfunnets humanitære respons, inkludert utdeling av grunnleggende varer, kontanthjelp, sikre tilgang til mat og beskyttelse

– Akkurat nå har vi to internasjonale programmer i Ukraina der vi har et stort mineryddingsprogram og støtter lokale organisasjoner i deres humanitære innsats.

Dette er et arbeid som kommer på toppen av tiltak i andre land der Folkehjelpa allerede er til stede.

Midtøsten: – Norge må erkjenne at Israel er et apartheidregime, mener israelsk menneskerettsleder

Vår beredskap er ettertraktet

– Krigen i Ukraina viser at vår beredskap er ettertraktet og nødvendig, både i Norge og internasjonalt, sier Westhrin til FriFagbevegelse.

Hun har jobbet i organisasjonen siden 2016 og har tidligere blant annet jobbet som sekretariatsleder for SVs stortingsgruppe, vært statssekretær i flere departementer og forbundssekretær i Fellesorganisasjonen.

Westhrin sier at de også hjemme har vært mange frivillige som har jobbet for å bistå flyktninger eller andre under pandemien.

– Vi har hatt en medlemsvekst og det skyldes også at vi har hatt en intensiv vervekampanje, sier hun.  

Aksjon på 1. mai: Folkehjelpa bruker arbeidernes dag til å samle støtte til minerydding i Ukraina

Skal bli større og sterkere

Nylig samlet Norsk Folkehjelp alle landdirektørene i Oslo en hel uke for et intensivt møte, der de sammen la strategier for hvordan de skal posisjonere seg framover.

– Etter så lang tid med digitale møter var det superviktig å se våre ansatte fysisk igjen. Det er i møte mellom mennesker at det skjer mye spennende og bra, sier hun.

– Hva er det morsomste med denne jobben for deg?

– Den unike kombinasjonen av frivillig innsats her hjemme, et klart politisk budskap for rettferdighet og vår sterke internasjonale tilstedeværelse, både operasjonelt og politisk. Det er ikke mange organisasjoner som favner så bredt, sier hun.

– Hva er den største utfordringen for dere nå?

– De er mange. Vi har ambisjoner om å bli større, sterkere og en mer synlig aktør, både i Norge og internasjonalt. Kampen om pengene er tøff, og manglende politiske vilje til å prioritere solidaritet i krisetid gir oss lite handlingsrom, sier Westhrin og fortsetter:

– Vi står midt i ekstremt dramatiske tider, både hjemme og internasjonalt, men jeg synes ikke erkjennelsen av det i stor nok grad preger verken samfunnet eller politikerne. Vi må skape en kriseforståelse, hvor svarene må være mer rettferdighet, solidaritet, nedrustning og fellesskap.

– Hva betyr støtten fra LO og forbundene?

– Det betyr ekstremt mye. Det å høre til et fellesskap, med samme verdigrunnlag og kjernebudskap gjør oss større og sterkere enn vi hadde vært uten, sier Westhrin og utdyper:

– De langsiktige avtalene vi har med en rekke forbund om internasjonalt samarbeid, prosjektene for inkludering og mot rasisme og det politiske samarbeidet vårt er en del av DNA et i vår organisasjon, og noe vi både er stolte av og er opptatt av å styrke og videreføre.

Støtte fra Industri Energi: Folkehjelpa får støtte til å starte minerydding i Ukraina: – Kommer til å redde liv

Skuffet over statsbudsjettet

Selv var hun ikke like glad for å lese regjeringens forslag til bistandsbudsjett – som hun mener er blottet for ambisjoner.

– Det er dypt problematisk og overraskende at regjeringen totalt avviker fra ambisjonen om 1 prosent til bistand. Dette i en tid hvor Norge har astronomiske inntekter fra en krigsdrevet prisvekst på olje og gass. I tillegg har man i bistandsbudsjettet gjort Norge til den store budsjettvinneren, sier Westhrin.

Hun har lagt merke til at regjeringen satser på beredskap i Norge, men er samtidig skuffet over at regjeringen unnlater å satse på ressursene som gir mest beredskap for pengene, den frivillige beredskapen.

– De frivillige er en grunnpilar i lokal beredskap, men blir nok en gang oversett i statsbudsjettet. De bidrar med kompetanse, utstyr og mannskaper det offentlige ikke evner mobilisere selv. Å skulle satse på beredskap uten å løfte de frivillige beredskapsorganisasjonene er ufattelig naivt, sier Westhrin og lister opp stikkord som atomtrussel, klimaendringer, hyppigere ekstremvær, leirskredet i Gjerdrum, Viking Sky-hendelsen og pandemien som hendelser der den frivillige beredskapen var og vil fortsette å være uunnværlige.

Westhrin vil fortsette å synliggjøre det viktige arbeidet de frivillige gjør. Men først må hun hjelpe sine egne som fortsatt sitter i bomberommene i Kyiv.

Assisterende generalsekretær Per Nergaard, som har jobbet i organisasjonen i over 30 år, er også glad for at han skal fortsette å jobbe tett med Westhrin.

– Henriette er flink og det er bra med kontinuitet. Dette er første gang et åremål blir forlenget for vår organisasjon og det er vel ganske bra, sier han til FriFagbevegelse.

Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp ble stiftet i 1939 som fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon.

Folkehjelpa har om lag 100 lokallag over hele Norge og jobber i mer enn 35 land.

I Norge jobber Norsk Folkehjelp på to områder: Førstehjelp og redningstjeneste og flyktnings- og inkluderingsarbeid.

Internasjonalt jobber Norsk Folkehjelp på tre områder: Humanitær mine- og eksplosivrydding, utviklingssamarbeid og humanitær respons ved konflikt og kriser.

Organisasjonens visjon er Solidaritet i praksis og de bygger på samarbeid mellom likeverdige partnere, ikke veldedighet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp ble stiftet i 1939 som fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon.

Folkehjelpa har om lag 100 lokallag over hele Norge og jobber i mer enn 35 land.

I Norge jobber Norsk Folkehjelp på to områder: Førstehjelp og redningstjeneste og flyktnings- og inkluderingsarbeid.

Internasjonalt jobber Norsk Folkehjelp på tre områder: Humanitær mine- og eksplosivrydding, utviklingssamarbeid og humanitær respons ved konflikt og kriser.

Organisasjonens visjon er Solidaritet i praksis og de bygger på samarbeid mellom likeverdige partnere, ikke veldedighet.