JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Henriette Westhrin er den første generalsekretæren i Norsk Folkehjelp som får fornyet tillit.

Henriette Westhrin er den første generalsekretæren i Norsk Folkehjelp som får fornyet tillit.

Ylva Seiff Berge

Nytt om navn

Henriette Westhrin fortsetter som leder av Norsk Folkehjelp

Fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon, mer kjent som Folkehjelpa, har hendene fulle.14.10.2022
09:30
18.10.2022 13:41

nina.hanssen@lomedia.no

– Diskuterer evaluering av Kyiv, kommer snart tilbake til deg. Det er mye som skjer. Og Folkehjelpas arbeid er viktigere enn noen gang, er beskjeden fra generalsekretær Henriette Westhrin, før vi møter henne mandag morgen.

Kragerøjenta Henriette Westhrin er den første generalsekretæren i Norsk Folkehjelp som får fornyet tillit. Hun går på med ivrig pågangsmot og vilje.

Hun har nok å henge fingrene i da vi treffer henne. Og hun er stolt av arbeidet Norsk Folkehjelp gjør hjemme som ute i den store verden.

Westhrin er glad for at hun får fortsette i jobben som generalsekretær i fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon, mer kjent som Folkehjelpa.

Ekstreme år

– I en verden der ulikheten øker, det demokratiske handlingsrommet minsker, og stadig flere lever i krig og konflikt trenger vi et sterkt Norsk Folkehjelp, sier Westhrin og roser forbundene i LO for at de støtter opp under dette arbeidet.

De fleste LO-forbund bevilger eller støtter prosjektene året rundt og gir gjerne en ekstra slump i forbindelse med sine landsmøter.

Lime-saken: To brødre kjøper en butikk i 1997. 17 år senere blir de siktet for menneskehandel i Norge

Kamp for rettferdighet

– En av våre styrker er at vi er en demokratisk organisasjon som både jobber i Norge og i verden. Innenlands med førstehjelp og redningstjeneste og flyktninger og antirasisme og ute, der vi støtter våre partnerne i deres kamp for en mer rettferdig fordeling av makt og ressurser. Vi er faktisk verdens største innenfor humanitær minerydding, forteller hun.

Perioden hun har lagt bak seg har vært ekstremt tøff, men samtidig har organisasjonene stått på og mange frivillige har strømmet til Folkehjelpa.

Westhrin er også stolt at de i 2020 og i 2021 har ryddet akkurat så mange miner de hadde planlagt, til tross for nedstigning i forbindelse med Pandemi.

– Det humanitære behovet har økt både som følge av pandemien men selvsagt også i forbindelse med krigen i Ukraina. Vi har stått på og fått til mye til tross for at vi ikke har fått reist og jobbet hjemmefra mye av tiden, sier hun.

To store prosjekter i Ukraina

Når vi treffer henne har hun akkurat vært i møte om hva de skal gjøre med folkehjelpere som befinner seg i bomberom i Ukraina.

I denne organisasjonen skjer det noe hele tiden, så jobben er krevende til tider. Men for Westhrin føles det meningsfylt å bidra til å gjøre en forskjell i verden og hjemme.

Hun minner om at krigen også er et alvorlig angrep på demokrati og demokratiske prosesser.

Sammen med State Emergency Services Ukraine har Folkehjelpa etablert mobile mineryddingsteam og jobber med å støtte og styrke det ukrainske sivilsamfunnets humanitære respons, inkludert utdeling av grunnleggende varer, kontanthjelp, sikre tilgang til mat og beskyttelse

– Akkurat nå har vi to internasjonale programmer i Ukraina der vi har et stort mineryddingsprogram og støtter lokale organisasjoner i deres humanitære innsats.

Dette er et arbeid som kommer på toppen av tiltak i andre land der Folkehjelpa allerede er til stede.

Midtøsten: – Norge må erkjenne at Israel er et apartheidregime, mener israelsk menneskerettsleder

Vår beredskap er ettertraktet

– Krigen i Ukraina viser at vår beredskap er ettertraktet og nødvendig, både i Norge og internasjonalt, sier Westhrin til FriFagbevegelse.

Hun har jobbet i organisasjonen siden 2016 og har tidligere blant annet jobbet som sekretariatsleder for SVs stortingsgruppe, vært statssekretær i flere departementer og forbundssekretær i Fellesorganisasjonen.

Westhrin sier at de også hjemme har vært mange frivillige som har jobbet for å bistå flyktninger eller andre under pandemien.

– Vi har hatt en medlemsvekst og det skyldes også at vi har hatt en intensiv vervekampanje, sier hun.  

Aksjon på 1. mai: Folkehjelpa bruker arbeidernes dag til å samle støtte til minerydding i Ukraina

Skal bli større og sterkere

Nylig samlet Norsk Folkehjelp alle landdirektørene i Oslo en hel uke for et intensivt møte, der de sammen la strategier for hvordan de skal posisjonere seg framover.

– Etter så lang tid med digitale møter var det superviktig å se våre ansatte fysisk igjen. Det er i møte mellom mennesker at det skjer mye spennende og bra, sier hun.

– Hva er det morsomste med denne jobben for deg?

– Den unike kombinasjonen av frivillig innsats her hjemme, et klart politisk budskap for rettferdighet og vår sterke internasjonale tilstedeværelse, både operasjonelt og politisk. Det er ikke mange organisasjoner som favner så bredt, sier hun.

– Hva er den største utfordringen for dere nå?

– De er mange. Vi har ambisjoner om å bli større, sterkere og en mer synlig aktør, både i Norge og internasjonalt. Kampen om pengene er tøff, og manglende politiske vilje til å prioritere solidaritet i krisetid gir oss lite handlingsrom, sier Westhrin og fortsetter:

– Vi står midt i ekstremt dramatiske tider, både hjemme og internasjonalt, men jeg synes ikke erkjennelsen av det i stor nok grad preger verken samfunnet eller politikerne. Vi må skape en kriseforståelse, hvor svarene må være mer rettferdighet, solidaritet, nedrustning og fellesskap.

– Hva betyr støtten fra LO og forbundene?

– Det betyr ekstremt mye. Det å høre til et fellesskap, med samme verdigrunnlag og kjernebudskap gjør oss større og sterkere enn vi hadde vært uten, sier Westhrin og utdyper:

– De langsiktige avtalene vi har med en rekke forbund om internasjonalt samarbeid, prosjektene for inkludering og mot rasisme og det politiske samarbeidet vårt er en del av DNA et i vår organisasjon, og noe vi både er stolte av og er opptatt av å styrke og videreføre.

Støtte fra Industri Energi: Folkehjelpa får støtte til å starte minerydding i Ukraina: – Kommer til å redde liv

Skuffet over statsbudsjettet

Selv var hun ikke like glad for å lese regjeringens forslag til bistandsbudsjett – som hun mener er blottet for ambisjoner.

– Det er dypt problematisk og overraskende at regjeringen totalt avviker fra ambisjonen om 1 prosent til bistand. Dette i en tid hvor Norge har astronomiske inntekter fra en krigsdrevet prisvekst på olje og gass. I tillegg har man i bistandsbudsjettet gjort Norge til den store budsjettvinneren, sier Westhrin.

Hun har lagt merke til at regjeringen satser på beredskap i Norge, men er samtidig skuffet over at regjeringen unnlater å satse på ressursene som gir mest beredskap for pengene, den frivillige beredskapen.

– De frivillige er en grunnpilar i lokal beredskap, men blir nok en gang oversett i statsbudsjettet. De bidrar med kompetanse, utstyr og mannskaper det offentlige ikke evner mobilisere selv. Å skulle satse på beredskap uten å løfte de frivillige beredskapsorganisasjonene er ufattelig naivt, sier Westhrin og lister opp stikkord som atomtrussel, klimaendringer, hyppigere ekstremvær, leirskredet i Gjerdrum, Viking Sky-hendelsen og pandemien som hendelser der den frivillige beredskapen var og vil fortsette å være uunnværlige.

Westhrin vil fortsette å synliggjøre det viktige arbeidet de frivillige gjør. Men først må hun hjelpe sine egne som fortsatt sitter i bomberommene i Kyiv.

Assisterende generalsekretær Per Nergaard, som har jobbet i organisasjonen i over 30 år, er også glad for at han skal fortsette å jobbe tett med Westhrin.

– Henriette er flink og det er bra med kontinuitet. Dette er første gang et åremål blir forlenget for vår organisasjon og det er vel ganske bra, sier han til FriFagbevegelse.

Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp ble stiftet i 1939 som fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon.

Folkehjelpa har om lag 100 lokallag over hele Norge og jobber i mer enn 35 land.

I Norge jobber Norsk Folkehjelp på to områder: Førstehjelp og redningstjeneste og flyktnings- og inkluderingsarbeid.

Internasjonalt jobber Norsk Folkehjelp på tre områder: Humanitær mine- og eksplosivrydding, utviklingssamarbeid og humanitær respons ved konflikt og kriser.

Organisasjonens visjon er Solidaritet i praksis og de bygger på samarbeid mellom likeverdige partnere, ikke veldedighet.

14.10.2022
09:30
18.10.2022 13:41

Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp ble stiftet i 1939 som fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon.

Folkehjelpa har om lag 100 lokallag over hele Norge og jobber i mer enn 35 land.

I Norge jobber Norsk Folkehjelp på to områder: Førstehjelp og redningstjeneste og flyktnings- og inkluderingsarbeid.

Internasjonalt jobber Norsk Folkehjelp på tre områder: Humanitær mine- og eksplosivrydding, utviklingssamarbeid og humanitær respons ved konflikt og kriser.

Organisasjonens visjon er Solidaritet i praksis og de bygger på samarbeid mellom likeverdige partnere, ikke veldedighet.
Mest lest

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Anna Granqvist/Hanna Skotheim (Innfelt)

Snart øker trygdene. Se hele lista her

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Martin Guttormsen Slørdal

Bjørn (64) har aldri fått en så stor lønnsøkning

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

Martin Guttormsen Slørdal

Da Skatteetaten ringte, ble Morten positivt overrasket

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

Håvard Sæbø

Støtte til strømsparing går til de rikeste

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

Bjørn Leirvik

Gudmund kjempet alene og vant over Nav

TOPPSJEF: Peter Hebblethwaite, administrerende direktør i rederiet P&O Ferries, er kåret til verdens verste sjef av Den internasjonale faglige samorganisasjonen.

TOPPSJEF: Peter Hebblethwaite, administrerende direktør i rederiet P&O Ferries, er kåret til verdens verste sjef av Den internasjonale faglige samorganisasjonen.

House of Commons / Pa Photos / NTB

Sparket 800 ansatte via Zoom. Nå er han kåret til verdens verste sjef

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

Sissel M. Rasmussen

Jamals lønnsøkning på 15.000 blir spist opp av høye priser

Hanna Skotheim

Tusenvis risikerte dagpengekutt. Nå kan de puste lettet ut

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

Sissel M. Rasmussen

FHI-ansatte må si ja eller nei til sluttpakke innen lille julaften

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

Herman Bjørnson Hagen

Oljestans er uansvarlig, mener LO. – Et riktig skritt på veien, mener Fagforbundet

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Colourbox

Politimann kan havne i fengsel etter at han stjal fra jobben

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

Jan-Erik Østlie

Lærere skal ha blitt trakassert av kolleger på jobb. LO-lederen er rystet

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

NTB og privat

Kunder langer ut mot strømselskap: Jan Arve krever penger tilbake

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

Ole Palmstrøm

NRK varsler store kutt. Slik reagerer de tillitsvalgte

Knut Viggen

Strømstøtte til bedriftene minner mest om Lotto, mener NHO-organisasjon

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Erlend Angelo

Olje-lederne streiket. Nå har de fått ny lønn

POLITI: Politiets Utlendingsinternat på Trandum skal vurderes overført til Kriminalomsorgen.

POLITI: Politiets Utlendingsinternat på Trandum skal vurderes overført til Kriminalomsorgen.

Sissel M. Rasmussen

Kritikken har haglet: Slik er livet på innsiden av Trandum

Mimmi Kvisvik ber om at statens satser for økonomisk sosialhjelp heves.

Mimmi Kvisvik ber om at statens satser for økonomisk sosialhjelp heves.

Hanna Skotheim

FO-lederen vil gjøre det enklere å få sosialhjelp: – Ingen skal leve under fattigdomsgrensa


Flere saker