JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Henriette Westhrin er den første generalsekretæren i Norsk Folkehjelp som får fornyet tillit.

Henriette Westhrin er den første generalsekretæren i Norsk Folkehjelp som får fornyet tillit.

Ylva Seiff Berge

Nytt om navn

Henriette Westhrin fortsetter som leder av Norsk Folkehjelp

Fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon, mer kjent som Folkehjelpa, har hendene fulle.14.10.2022
09:30
18.10.2022 13:41

nina.hanssen@lomedia.no

– Diskuterer evaluering av Kyiv, kommer snart tilbake til deg. Det er mye som skjer. Og Folkehjelpas arbeid er viktigere enn noen gang, er beskjeden fra generalsekretær Henriette Westhrin, før vi møter henne mandag morgen.

Kragerøjenta Henriette Westhrin er den første generalsekretæren i Norsk Folkehjelp som får fornyet tillit. Hun går på med ivrig pågangsmot og vilje.

Hun har nok å henge fingrene i da vi treffer henne. Og hun er stolt av arbeidet Norsk Folkehjelp gjør hjemme som ute i den store verden.

Westhrin er glad for at hun får fortsette i jobben som generalsekretær i fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon, mer kjent som Folkehjelpa.

Ekstreme år

– I en verden der ulikheten øker, det demokratiske handlingsrommet minsker, og stadig flere lever i krig og konflikt trenger vi et sterkt Norsk Folkehjelp, sier Westhrin og roser forbundene i LO for at de støtter opp under dette arbeidet.

De fleste LO-forbund bevilger eller støtter prosjektene året rundt og gir gjerne en ekstra slump i forbindelse med sine landsmøter.

Lime-saken: To brødre kjøper en butikk i 1997. 17 år senere blir de siktet for menneskehandel i Norge

Kamp for rettferdighet

– En av våre styrker er at vi er en demokratisk organisasjon som både jobber i Norge og i verden. Innenlands med førstehjelp og redningstjeneste og flyktninger og antirasisme og ute, der vi støtter våre partnerne i deres kamp for en mer rettferdig fordeling av makt og ressurser. Vi er faktisk verdens største innenfor humanitær minerydding, forteller hun.

Perioden hun har lagt bak seg har vært ekstremt tøff, men samtidig har organisasjonene stått på og mange frivillige har strømmet til Folkehjelpa.

Westhrin er også stolt at de i 2020 og i 2021 har ryddet akkurat så mange miner de hadde planlagt, til tross for nedstigning i forbindelse med Pandemi.

– Det humanitære behovet har økt både som følge av pandemien men selvsagt også i forbindelse med krigen i Ukraina. Vi har stått på og fått til mye til tross for at vi ikke har fått reist og jobbet hjemmefra mye av tiden, sier hun.

To store prosjekter i Ukraina

Når vi treffer henne har hun akkurat vært i møte om hva de skal gjøre med folkehjelpere som befinner seg i bomberom i Ukraina.

I denne organisasjonen skjer det noe hele tiden, så jobben er krevende til tider. Men for Westhrin føles det meningsfylt å bidra til å gjøre en forskjell i verden og hjemme.

Hun minner om at krigen også er et alvorlig angrep på demokrati og demokratiske prosesser.

Sammen med State Emergency Services Ukraine har Folkehjelpa etablert mobile mineryddingsteam og jobber med å støtte og styrke det ukrainske sivilsamfunnets humanitære respons, inkludert utdeling av grunnleggende varer, kontanthjelp, sikre tilgang til mat og beskyttelse

– Akkurat nå har vi to internasjonale programmer i Ukraina der vi har et stort mineryddingsprogram og støtter lokale organisasjoner i deres humanitære innsats.

Dette er et arbeid som kommer på toppen av tiltak i andre land der Folkehjelpa allerede er til stede.

Midtøsten: – Norge må erkjenne at Israel er et apartheidregime, mener israelsk menneskerettsleder

Vår beredskap er ettertraktet

– Krigen i Ukraina viser at vår beredskap er ettertraktet og nødvendig, både i Norge og internasjonalt, sier Westhrin til FriFagbevegelse.

Hun har jobbet i organisasjonen siden 2016 og har tidligere blant annet jobbet som sekretariatsleder for SVs stortingsgruppe, vært statssekretær i flere departementer og forbundssekretær i Fellesorganisasjonen.

Westhrin sier at de også hjemme har vært mange frivillige som har jobbet for å bistå flyktninger eller andre under pandemien.

– Vi har hatt en medlemsvekst og det skyldes også at vi har hatt en intensiv vervekampanje, sier hun.  

Aksjon på 1. mai: Folkehjelpa bruker arbeidernes dag til å samle støtte til minerydding i Ukraina

Skal bli større og sterkere

Nylig samlet Norsk Folkehjelp alle landdirektørene i Oslo en hel uke for et intensivt møte, der de sammen la strategier for hvordan de skal posisjonere seg framover.

– Etter så lang tid med digitale møter var det superviktig å se våre ansatte fysisk igjen. Det er i møte mellom mennesker at det skjer mye spennende og bra, sier hun.

– Hva er det morsomste med denne jobben for deg?

– Den unike kombinasjonen av frivillig innsats her hjemme, et klart politisk budskap for rettferdighet og vår sterke internasjonale tilstedeværelse, både operasjonelt og politisk. Det er ikke mange organisasjoner som favner så bredt, sier hun.

– Hva er den største utfordringen for dere nå?

– De er mange. Vi har ambisjoner om å bli større, sterkere og en mer synlig aktør, både i Norge og internasjonalt. Kampen om pengene er tøff, og manglende politiske vilje til å prioritere solidaritet i krisetid gir oss lite handlingsrom, sier Westhrin og fortsetter:

– Vi står midt i ekstremt dramatiske tider, både hjemme og internasjonalt, men jeg synes ikke erkjennelsen av det i stor nok grad preger verken samfunnet eller politikerne. Vi må skape en kriseforståelse, hvor svarene må være mer rettferdighet, solidaritet, nedrustning og fellesskap.

– Hva betyr støtten fra LO og forbundene?

– Det betyr ekstremt mye. Det å høre til et fellesskap, med samme verdigrunnlag og kjernebudskap gjør oss større og sterkere enn vi hadde vært uten, sier Westhrin og utdyper:

– De langsiktige avtalene vi har med en rekke forbund om internasjonalt samarbeid, prosjektene for inkludering og mot rasisme og det politiske samarbeidet vårt er en del av DNA et i vår organisasjon, og noe vi både er stolte av og er opptatt av å styrke og videreføre.

Støtte fra Industri Energi: Folkehjelpa får støtte til å starte minerydding i Ukraina: – Kommer til å redde liv

Skuffet over statsbudsjettet

Selv var hun ikke like glad for å lese regjeringens forslag til bistandsbudsjett – som hun mener er blottet for ambisjoner.

– Det er dypt problematisk og overraskende at regjeringen totalt avviker fra ambisjonen om 1 prosent til bistand. Dette i en tid hvor Norge har astronomiske inntekter fra en krigsdrevet prisvekst på olje og gass. I tillegg har man i bistandsbudsjettet gjort Norge til den store budsjettvinneren, sier Westhrin.

Hun har lagt merke til at regjeringen satser på beredskap i Norge, men er samtidig skuffet over at regjeringen unnlater å satse på ressursene som gir mest beredskap for pengene, den frivillige beredskapen.

– De frivillige er en grunnpilar i lokal beredskap, men blir nok en gang oversett i statsbudsjettet. De bidrar med kompetanse, utstyr og mannskaper det offentlige ikke evner mobilisere selv. Å skulle satse på beredskap uten å løfte de frivillige beredskapsorganisasjonene er ufattelig naivt, sier Westhrin og lister opp stikkord som atomtrussel, klimaendringer, hyppigere ekstremvær, leirskredet i Gjerdrum, Viking Sky-hendelsen og pandemien som hendelser der den frivillige beredskapen var og vil fortsette å være uunnværlige.

Westhrin vil fortsette å synliggjøre det viktige arbeidet de frivillige gjør. Men først må hun hjelpe sine egne som fortsatt sitter i bomberommene i Kyiv.

Assisterende generalsekretær Per Nergaard, som har jobbet i organisasjonen i over 30 år, er også glad for at han skal fortsette å jobbe tett med Westhrin.

– Henriette er flink og det er bra med kontinuitet. Dette er første gang et åremål blir forlenget for vår organisasjon og det er vel ganske bra, sier han til FriFagbevegelse.

Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp ble stiftet i 1939 som fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon.

Folkehjelpa har om lag 100 lokallag over hele Norge og jobber i mer enn 35 land.

I Norge jobber Norsk Folkehjelp på to områder: Førstehjelp og redningstjeneste og flyktnings- og inkluderingsarbeid.

Internasjonalt jobber Norsk Folkehjelp på tre områder: Humanitær mine- og eksplosivrydding, utviklingssamarbeid og humanitær respons ved konflikt og kriser.

Organisasjonens visjon er Solidaritet i praksis og de bygger på samarbeid mellom likeverdige partnere, ikke veldedighet.

14.10.2022
09:30
18.10.2022 13:41

Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp ble stiftet i 1939 som fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon.

Folkehjelpa har om lag 100 lokallag over hele Norge og jobber i mer enn 35 land.

I Norge jobber Norsk Folkehjelp på to områder: Førstehjelp og redningstjeneste og flyktnings- og inkluderingsarbeid.

Internasjonalt jobber Norsk Folkehjelp på tre områder: Humanitær mine- og eksplosivrydding, utviklingssamarbeid og humanitær respons ved konflikt og kriser.

Organisasjonens visjon er Solidaritet i praksis og de bygger på samarbeid mellom likeverdige partnere, ikke veldedighet.
Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Fagbevegelsen har hatt oppmerksomhet mot AFP og lønn, men vi må ikke glemme pensjonen gjennom folketrygden, mener Tor Rønning (til venstre) og nestleder Roger Olsen i Fellesforbundets klubb på grossistlageret til Astrup AS i Oslo.

Roy Ervin Solstad

Lagerarbeidere advarer: – Mange kommer til å få pensjonssjokk

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

500 Ringnes-arbeidere sto klare til å streike. Da satte LO foten ned

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Arne fikk et tips av en kollega. Det var verdt over en million kroner i pensjon

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får han jobben tilbake

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

To oljearbeidere jobbet store deler av arbeidstiden sin som innleid på et flerbruksfartøy, men fikk ikke like vilkår som de fast ansatte. Nå har de fått medhold i retten om at de skulle fått det. Bildet er av flerbruksfartøyet «North Sea Gigant» og er kun ment som illustrasjon.

Arkivfoto: Vigdis Askjem (Illustrasjon)

To oljearbeidere fikk lavere lønn enn kollegaene. Nå får de flere hundre tusen i erstatning

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

– Sosialarbeidere kan godt være en litt stoltere profesjon, sier Hilma Nikolaisen.

Fartein Rudjord

«Systemet» har ikke gjort det lett for alenemor Hilma

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Hjelpepleier May Brit Bang (f.v.), helsefagarbeider Silje Eike og lærling Madelen Mæland henter ut medisin. Det er tre ansatte på vakt på natta. I dag får de hjelp av en lærling i tillegg.

Jan Kåre Næss

På dette sykehjemmet må alle ansatte jobbe nattevakt

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

Brian Cliff Olguin

20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet

Kommentar

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Her er vi vitne til en prosess hvor det er svært vanskelig å reversere arven etter Erna Solberg, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Erna splittet fagbevegelsen

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Drytech er best kjent gjennom produktet Real Turmat: Frysetørkede middagsmåltider til å ha i tursekken. Nå varsler bedriften permitteringer. – Surt, sier tillitsvalgt i den lokale NNN-klubben, Patrik Solberg.

Erlend Angelo

Turmat-produsent må permittere når Forsvaret ikke fornyer kontrakten

Erling Slyngstad-Hægeland

Badeklubb på jobb: – Gøy at vi kan møtes uten klær

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Rune Mjelde (t.v.), og Svein Jonny Albrigtsen har kjempet for å bevare kullarbeidsplasser på Svalbard i årevis. Mjelde etterlyser en plan for hva som vil skje når Gruve 7 etter planen skal stenges neste år. (Arkivfoto)

Katharina Dale Håkonsen

Gruvearbeidere: – Regjeringen tar bort livsgrunnlaget til 70 ansatte

Erlend Angelo

LO fortsetter å vokse: – Dette er gledelige tall

Illustrasjonsbilde: Marianne Hjertstedt på Sunnaas sykehus erfarer at det ikke er noen sosionomtjeneste i kommunene å henvise pasientene til når de reiser hjem.

Illustrasjonsbilde: Marianne Hjertstedt på Sunnaas sykehus erfarer at det ikke er noen sosionomtjeneste i kommunene å henvise pasientene til når de reiser hjem.

Frøydis Falch Urbye

Når pasientene skrives ut fra sykehuset, har Marianne sjelden noen å henvise dem til

Viktoriia Berezovchuk vasker håret til en kunde i Ellas Salong.

Viktoriia Berezovchuk vasker håret til en kunde i Ellas Salong.

Helge Rønning Birkelund

Slik kommer ukrainske Viktoriia (32) seg ut i det norske arbeidslivet


Flere saker