JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er detaljene i tilbudet fra staten, som fikk LO Stat til å bryte

– Med statens forslag, er det eneste som er igjen individuell lønn. Systemet er borte, sier LO Stats leder Egil André Aas.
UENIGHET: Personaldirektør Gisle Norheim i Staten (t.v) og LO Stats leder Egil André Aas står langt fra hverandre i inngangen til meklinga i lønnsoppgjøret i staten.

UENIGHET: Personaldirektør Gisle Norheim i Staten (t.v) og LO Stats leder Egil André Aas står langt fra hverandre i inngangen til meklinga i lønnsoppgjøret i staten.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Natt til søndag kollapset forhandlingene i statsoppgjøret da LO Stat, Unio og YS forlot forhandlingsbordet. Dermed skal oppgjøret bli forsøkt løst hos Riksmekleren innen 23. mai.

LO Stat kritiserte staten for å gi for lite i sentralt tillegg, for ikke å komme med tiltak på likelønn og lavlønn og ikke sikre reallønnsutvikling for alle.

Nå har partene i staten tre uker på seg til å unngå streik

Utraderer lønnssystemet

I bruddprotokollen fra denne natta er også statens siste tilbud lagt ved. Her er detaljene i statens siste forslag:

Staten ville gi sentralt og lokalt tillegg. Disse tilsvarte 0,5 prosent økning sentralt, og 1,32 prosent i lokale tillegg på årsbasis. Dermed skulle nesten tre fjerdedeler av potten gå til lokale tillegg.

LO Stat hadde krevd at alle tillegg skulle gis som generelt tillegg på lønnstabellen i staten.

Det andre momentet i statens tilbud, var å fjerne denne lønnstabellen og lønnstrinn. Dermed skulle staten ha gått over til individuelt avtalt lønn, og tilleggene skulle gis som prosent av denne.

Samtidig frafalt staten sitt krav fra det andre tilbudet, som vi omtalte tidligere, om å innføre en automatisk ansiennitetsstige. I dag blir ansiennitetsopprykk styrt av lønnsrammer, som forholder seg til lønnstabellen og lønnstrinnene. Disse fjernet staten i sitt siste forslag.

Staten vil fjerne lønnstrinn og tabeller for de ansatte. Resultatet kan bli større lønnsforskjeller

Mange innstramminger

Samtidig opprettholdt staten en rekke av kravene som Frifagbevegelse tidligere har omtalt. Dette inkluderer:

• Utvide normalarbeidsdagen fra dagens 07-17 til arbeidsmiljølovens minimumsbestemmelser.

• Kuttet kveldstillegg

• Innstramminger på antall seniordager.

• Fjerner regler for hva som skal godskrives av ansienniteten, for eksempel at tidligere yrkespraksis og omsorgsarbeid ikke skal gi ansiennitet lenger.

• Beredskapsvakter skulle betales dårligere.

Et annet viktig krav for LO Stat har vært at alle variable tillegg skulle bli pensjonsgivende.

I dag har statsansatte et tak på hvor mye av tilleggene som gir pensjonsuttelling på 56.000 kroner. Men de betaler like fullt inn 2 prosent av disse tilleggene til Statens pensjonskasse. I kommunene får de ansatte pensjonsuttelling for alt. I statens tilbud ble dette kravet svart opp med en formulering om at de skulle forhandle om dette etter at en ny pensjonsordning eventuelt er vedtatt.

– Gir bare smuler

LO Stat-leder Egil André Aas er nå i mekling med dette tilbudet som utgangspunkt. I et intervju før meklinga startet onsdag, lot han det skinne igjennom at han tror det blir en tøff mekling.

– Når vi ser på forskjellen fra statens første tilbud til det fjerde, fra å ha alt lokalt til rett under tre fjerdedeler lokalt, så ser vi hvor langt de var villige til å bevege seg. Du kan trygt si at det er smuler de vil gi i sentralt tillegg, sier Aas.

Å fjerne lønnstabeller og lønnstrinn, er nok like vanskelig å svelge for LO Stat. De mener statens tilbud innebærer at det ikke lenger vil være noe automatisk lønnsopprykk for ansiennitet for de statsansatte på avtalen til LO, Unio og YS.

– Med dette forslaget er det eneste som er igjen individuell lønn. Systemet er borte. Og de ansatte vil stå på stedet hvil, uten ansiennitetsopprykk, sier Aas, og legger til at det er et vidåpent spørsmål hvilken lønn nyansatte skal starte på.

LO Stat har ikke noe ønske om å kaste om på dagens lønnssystem, men krever at det vedlikeholdes. Det betyr å bruke noe av de tilgjengelige pengene på å oppjustere lønna for ulike stillingsgrupper som har sakket akterut.

Statens respons på kravet om at faste og variable tillegg skal telles med i pensjonsgrunnlaget, mener Aas er umulig å tolke.

– De sier det skal forhandles neste år. Men vi vet ikke hva de mener med det. Vi har i en lang periode sponset staten på dette området. Og det blir helt feil om de kommunalt ansatte skal få pensjon for alt, mens vi har innskrenkinger, sier han.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet ønsker ikke å gi kommentarer til denne saken.

NTL: – Helt uakseptabelt med økte lønnsforskjeller mellom menn og kvinner
LO Stat vil ha slutt på at lederne karrer til seg mest
Statsoppgjøret: LO Stat skal slåss for reallønnsvekst og retten til å streike

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse