Guro Gulstuen Nordhagen" />
John Magne Pedersen Tangen kjenner på et sterkt ansvar for å snakke høyt om det som er ugreit og vil ikke la terror og onde tanker kue ham.

John Magne Pedersen Tangen kjenner på et sterkt ansvar for å snakke høyt om det som er ugreit og vil ikke la terror og onde tanker kue ham.

Ole Palmstrøm

22. juli

John Magne overlevde terroren på Utøya, og har blitt hetset for legningen sin

Men i stedet for å ta offerrollen, fortsetter lederen av NTL Ung å engasjere seg mot urett.22.07.2023
06:59
19.07.2023 10:29

guro@lomedia.no

Gro Harlem Brundtland var bekymret for at han skulle fryse. John Magne Pedersen Tangen hadde bare på seg badeshorts og regnjakke da han som matros fikk være med på å frakte den tidligere statsministeren over til øya i Tyrifjorden.

Fredagen hadde startet ulikt de andre dagene. Sommerleiren som til nå hadde vært solskinn, is, bading og fotballkamper, var byttet ut med gummistøvler, regn og mørke skyer.

– Man kunne kjenne på kroppen at dette var en annerledes dag allerede fra morgenen. Været la en trykkende stemning på hele gjengen. Lite visste man hvor trykkende dagen kom til å bli, sier den nyvalgte lederen av NTL Ung.

Overlevde marerittet

Han hadde nettopp sett Gro reise tilbake til fastlandet da beskjeden fra Oslo kom. En bombe hadde gått av i Regjeringskvartalet.

De skulle være trygge ute på øya, var beskjeden de fikk.

John Magne var sliten, gjennomvåt og kald. Gro hadde rett. Han burde ha kledd seg bedre. Alt han ville var å legge seg under dyna og få igjen varmen i senga på låven.

Han hadde så vidt rukket å sovne da det smalt.

Hørte han det han trodde han hadde hørt? Det var en lyd uten mening. Og så kom det flere smell. Og enda flere.

Ut av vinduet kunne han se livredde ungdommer komme løpende. De skrek, og noen ga beskjed om at det var en politimann som skjøt.

Sammen med en annen fylkessekretær i AUF, bunkret John Magne seg inne på det lille rommet i første etasje på låven. Døra ble sperret og vinduene dekket de for med madrasser.

Skytingen varte i litt over en time. De ble der inne i fire og en halv.

– Det var helt mørkt der. Vi hadde skrudd av alle lys og mobilene var tomme for strøm. Da vi omsider bestemte oss for å gå ut, ble vi møtt av et så sterkt lys at vi ikke kunne se noen ting. Jeg visste ikke om det ville bli mine siste steg, sier han.

Ute var det sånn som det kan være på helt vanlige sommerdager. Det har regnet og så titter sola fram og viser sine helt egne farger. Egne lukter.

Luktene slet han med lenge. Det tok mange år før han kunne vaske sitt eget ulltøy. Det sved i nesa av å kjenne eimen av våt ull, akkurat som klærne som hang til tørk på låven.

Høye lyder kan også fortsatt være ubehagelige. Og synet av en skadd jente er et bilde som har vært som limt til netthinnen.

Selv om han har fortalt om opplevelsen mange ganger, blir han fortsatt sliten av å snakke om det.

– Det har heldigvis blitt lettere etter flere runder med god hjelp og behandling. Men jeg kjenner at kroppen forbereder seg og at noen traumer blir sterkere når årsdagen for 22. juli nærmer seg. Spesielt nå, ett år etter hendelsen utenfor London pub i fjor. Pride er kanskje enda mer sårt enn 22. juli. Det er mer personlig.

Lederskifte i NTL Ung: John Magne Pedersen Tangen vant over eget traume og tok tilbake Sundvolden hotell

«EG ER HOMOFIL»

John Magne Pedersen Tangen vokste opp på Løten, et lite sted utenfor Hamar i Hedmark. På grendeskolen gikk han i den største klassen på 18 elever.

Han beskriver oppveksten som idyllisk og nærmest problemfri. Han hadde mange venner, kort vei til skolen og gode familierelasjoner.

Likevel, som 13-åring, var det noe som begynte å gnage. Han følte seg plutselig annerledes i samtalen med gutta. Hvorfor var ikke han interessert i å snakke om de samme tingene som de andre?

Han liker ikke uttrykket «å komme ut av skapet», men John Magne Pedersen Tangen brukte caps lock da han proklamerte det på Facebook. Da følte han seg ikke lenger som Harry Potter som bodde i et skap under trappa.

Han liker ikke uttrykket «å komme ut av skapet», men John Magne Pedersen Tangen brukte caps lock da han proklamerte det på Facebook. Da følte han seg ikke lenger som Harry Potter som bodde i et skap under trappa.

Ole Palmstrøm

Det hendte også han hørte «jævla homse» bli slengt ut som ord han ikke ville vedkjenne seg. Det var ikke ham ordene skulle treffe, men de stakk likevel.

Tre år senere nærmest stormet han ut av skapet.

«EG ER HOMOFIL»

Hvorfor han skrev det på nynorsk, husker han ikke. Men etter å ha skrevet ordene i caps lock i en statusoppdatering på Facebook, kunne han endelig være seg selv fullt ut.

Egentlig mener han det burde være helt unødvendig å måtte fortelle at man er homofil. Ingen heterofile er forventet å stå fram med legningen sin.

Både venner og familie møtte ham med aksept og kjærlighet. Han vil nødig sette seg selv i noen offerrolle.

Likevel har han opplevd å bli skikkelig redd.

– Jeg opplevde å bli spyttet mot da jeg kysset en annen mann. Det føltes så truende og ubehagelig, og jeg var sikker på at vi skulle få bank, sier han og fortsetter:

– Det er egentlig et før og nå etter den hendelsen. Jeg tror det bidro sterkt til at jeg nå ofte velger å streite meg opp når jeg ikke orker å sette meg i en situasjon jeg ikke vil være i.

På vei hjem fra byen en sen kveld kan han kjenne på blikk og føle seg liten. Men så kommer han på at han er nesten to meter høy og bred over skuldrene.

Det er ikke ham de tar først.

Som et slag i ansiktet

25. juni 2022 ble nok et bevis på at en lang kamp for homofiles rettigheter og plass i samfunnet enda ikke er over. Den dagen gikk en som hater dem til angrep utenfor et homopositivt utested i Oslo.

I juni i år kom en rapport som tilsier at Politiets sikkerhetstjeneste hadde informasjon de kunne brukt til å avverge angrepet. To menn ble skutt og drept.

– Jeg blir forbannet og kjenner på en enorm skuffelse. Vi har ytringsfrihet, og jeg vil heller at de med meninger jeg ikke liker, skal si det høyt framfor at det ligger og ulmer i en undergrunn man ikke kjenner til. Hele tiden har jeg hatt tillit til at om angrepet kunne ha vært stoppet, så hadde det blitt det. Dette kommer som et slag i ansiktet.

– Det er utrolig skuffende og sårt. Jeg har forståelse for at noen kjenner seg litt som annenrangs borgere. Jeg vil ikke at det skal være sånn, sier han og slår i bordet.

Den tilsynelatende beherskede og litt forsiktige mannen blir tydelig engasjert av å snakke om dette.

For ham kom angrepet i fjor sommer som en bekreftelse på noe han allerede fryktet at skulle skje. Det er ikke første gangen noen har vist sitt hat mot Pride-markeringer, regnbueflagg eller andre støtteerklæringer.

Da paraden ble avlyst etter angrepet, møtte han på tross av advarsler fra politiet opp foran Rådhuset i Oslo mandagen etter. Det er han glad for at han gjorde.

I år gikk han sammen med LO i paraden.

– Det er viktig at vi er ute, spesielt etter avlysningen av paraden i fjor. Jeg har ikke lyst til å la meg kue av noen og kommer til å skrike til jeg er hes, sa den ellers stillferdige 30-åringen i forkant av markeringen.

Et ekte ja-menneske

John Magne har alltid engasjert seg når han mener noe er urettferdig.

I andre klasse på barneskolen reagerte han på at de eldste elevene hadde tatt enerett på deler av skolegården.

Fra å sitte i elevrådet i flere år gikk veien videre til barn og unges kommunestyre i Løten i Hedmark, der han som 16-åring fikk tittelen ordfører. Deretter var han folkevalgt i ulike styrer i hjemkommunen Løten i mange år og ble fylkessekretær i AUF like etter videregående.

Etter å ha fullført en mastergrad i statsvitenskap, fikk han i 2019 jobb i Naturvernforbundet. Da meldte han overgang fra Handel og Kontor til Norsk Tjenestemannslag (NTL).

På arbeidsplassen ble han raskt kontaktet av tillitsvalgte, og våren 2020 var han innstilt som styremedlem i NTL Ung.

– Jeg har nok vært litt for flink til å si ja i løpet av livet. Alt fra tjenester for venner til verv. Samtidig har jeg fått oppleve utrolig mye på grunn av at jeg er et ja-menneske.

Ja, sa han også til sin forgjenger i NTL Ung, Martin Kvalvik.

Etter en lang pandemi med møter gjennom skjerm både på jobb og i NTL, sa han først nei til gjenvalg i styret. Men så åpnet verden litt etter litt opp igjen.

Det gikk ikke lang tid før han kjente det begynne å krible da han så at det nye styret møttes fysisk. Angret han?

– Jeg vet ikke hvem av meg og Martin som foreslo at jeg skulle stille til valg som leder, men etter at det var gjort, kjente jeg for første gang på mange år at jeg hadde politiske sommerfugler i magen, ler han.

Sommerfuglene flyr nå mot en sommer med markeringer av stygge hendelser. Vonde sår som markeres som tradisjoner. John Magne ser likevel framover og skal fortsette å kjempe så lenge han må.

7 spørsmål

1. Hva har du ennå ikke gjort i livet?

Sett så mye av verden jeg skulle ønske.

2. Hva gjør du når du skal unne deg noe godt?

Pakker sekken, kobler fra mobilen og kommer meg langt opp i marka.

3. Hva er ditt første barndomsminne?

Jeg tror det må være familieferie til noe familie i Nord-Norge.

4. Hva er du lei av?

«Nettrollene» – de som ødelegger for at unge både tør og orker å ­engasjere seg.

5. Hva gjør deg bekymret?

At vi ikke skal lykkes med å verve unge til fagbevegelsen. Vi er helt avhengige av at unge også organiserer seg.

6. Hvem har imponert deg mest?

Vanskelig, men hva alle tillitsvalgte i NTL får til både imponerer meg og inspirerer meg.

7. Hva vil du anbefale?

Husk å stoppe opp og nyte livet her og nå.

22.07.2023
06:59
19.07.2023 10:29

7 spørsmål

1. Hva har du ennå ikke gjort i livet?

Sett så mye av verden jeg skulle ønske.

2. Hva gjør du når du skal unne deg noe godt?

Pakker sekken, kobler fra mobilen og kommer meg langt opp i marka.

3. Hva er ditt første barndomsminne?

Jeg tror det må være familieferie til noe familie i Nord-Norge.

4. Hva er du lei av?

«Nettrollene» – de som ødelegger for at unge både tør og orker å ­engasjere seg.

5. Hva gjør deg bekymret?

At vi ikke skal lykkes med å verve unge til fagbevegelsen. Vi er helt avhengige av at unge også organiserer seg.

6. Hvem har imponert deg mest?

Vanskelig, men hva alle tillitsvalgte i NTL får til både imponerer meg og inspirerer meg.

7. Hva vil du anbefale?

Husk å stoppe opp og nyte livet her og nå.
Mest lest

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

Tormod Ytrehus

Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Jonas Fagereng Jacobsen

Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Håvard Sæbø

Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Hanna Skotheim

Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet

Jan-Erik Østlie

Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum

Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her

KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)

KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel


Flere saker