Jubel på ubåtbasen: – Endelig blir innleien strammet inn
Ansatte ved Forsvarets ubåtbase i Bergen har protestert mot det store omfanget av innleid arbeidskraft i mange år. Nå kommer reglene som kan endre på praksisen.
Ansatte som jobber med ubåtene i Forsvaret har vært frustrert over omfanget av innleie. Nå kommer det nye regler.
Forsvaret
anders@lomedia.no
Regjeringen strammer inn på adgangen til innleie, noe som har fått Erna Solberg til å se rødt og love reversering.
En av dem som har kjempet mot innleie i mange år, er Roar Lokøy, leder for Fellesforbundet, avdeling 100, Marinestasjonens Fagforening i Bergen.
Ansatte som jobber med ubåtene i Forsvaret har vært frustrert over omfanget av innleie.
– Vi har hatt veldig stor innleie opp igjennom årene, og vi har protestert overfor Forsvaret, siden vi har ment dette ikke har vært lovlig innleie, sier han.
Denne uka fikk han besøk av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap), og de diskuterte både innleie og renhold i Forsvaret.
Fikk ryddet opp
På avdelingen hans var det på det meste rundt 90 innleide i perioder. Etter hvert fikk klubben gehør hos arbeidsgiver.
– I fjor landet vi denne saken, og vi fikk ansatt et 30-talls personer som har vært innleid i lengre tid, forteller han.
I dag er det rundt 370 fagarbeidere og lærlinger på avdelingen hans.
Lokøy mener innstrammingene er viktige:
– Det var på tide, det har vært en uting lenge. Byggebransjen har vært mest utsatt, men vi ser også at offentlige etater ikke er så veldig gode på dette.
At Erna Solberg varsler reversering kommenterer han slik:
– Ja, det skulle ikke forundre meg.
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) møtte klubbleder Roar Lokøy og andre Fellesforbundmedlemmer som er fornøyde med innstrammingene i innleie og at Forsvaret skal ta tilbake renholdet i egen regi.
Anders Hauge-Eltvik
Innleie: LO-lederen hevder at Erna Solberg bevisst sprer feilinformasjon om innleie
– Offentlig sektor vil merke det
Statsråd Marte Mjøs Persen (Ap) tror også at offentlig sektor vil merke innstrammingene som er kommet for innleie.
– Det offentlige er ikke best i klassen, så endringene vil også ha noe å si for hvordan det offentlige rekrutterer, konstaterer hun.
Hun syns det har vært nyttig å snakke med Fellesforbundet om endringene regjeringen har gjort i arbeidslivspolitikken.
– De har hatt mange innleide her, som nå er fast ansatte. Endringene er viktige for den enkelte, blant annet for å få forutsigbarhet. Men også for de fast ansatte, som får kollegaer på samme vilkår som dem selv, sier hun.
Solidaritet med renholderne
I tillegg til innleieproblematikken, har Lokøy vært opptatt av renholdet i Forsvaret som har vært privatisert i flere år.
Nå starter arbeidet med å ta det tilbake i egen regi, noe klubblederen ser veldig fram til.
– Vi registrerer at det de siste årene bare har blitt mer og mer travelt for de renholderne vi har her. Det de må rekke over hver dag, er ikke realistisk.
De har i flere år kritisert privatiseringen, og han er glad det nå blir tatt tilbake.
Men han hadde en klar oppfordring til statsråden:
– Jeg sa til ministeren at de ikke må gjøre det slik at de ansetter akkurat det antallet som er satt bot i dag. De har arbeidsforhold som ikke er til å leve med, så de må nok ansette flere enn de som er der i dag, sier han.
Klubblederen sier det var nyttig å få besøk av en statsråd.
– Det er fint at ministrene tar seg tid til å komme ut og snakke med vanlige folk, utenom rett før valgene. Det var veldig positivt, sier han.
Statsråden synes også det er viktig å ta renholdet i Forsvaret tilbake i egen regi. Også for sikkerheten i Forsvaret og dermed den totale evnen til å forsvare landet.
Til anbefalingen om å ansette flere renholdere enn i dag, svarer Mjøs Persen slik:
– Vi skal ikke tilbake til den gamle modellen, men sikre et bedre renhold. Vi er klar over at det for eksempel blir noe dyrere pensjon. Pensjonene til renholderne skal ikke belastes Forsvarsdepartementets budsjett, sier hun.
Arbeidsministeren synes det er fint å se engasjementet Fellesforbund-klubben har hatt for renholderne:
– Det er interessant at verkstedklubben har vært så opptatt av dette. Det er solidaritet på tvers, men det er også interessant at de peker på konsekvensene privatisert renhold har hatt for deres drift, sier hun.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.