ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
Broen til fremtiden-konferansen:
Koronakrisen er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli, mener forsker Jonathan Neale
Koronakrisen er veldig alvorlig, men det er dessverre bare en forsmak på det vi står ovenfor. Klimakrisen er enda verre, mener Jonathan Neale (72).
nina.hanssen@lomedia.no
– Klimakamerater, vi trenger en grønn omstart etter stortingsvalget i år, sa NTLs forbundsleder Kjersti Barsok da hun åpnet Broen til fremtiden-konferansen torsdag.
Det er åttende gang konferansen – arrangert av miljø- og fagbevegelse, trossamfunn, forskere, bønder og andre – blir arrangert. I år over to dager og helt digitalt.
På årets konferansen har arrangørene fokus på mulighetene til å lykkes med å halvere utslippene våre innen 2030 og stanse tap av naturmangfold, samtidig som vi skaper grønne arbeidsplasser.
Politikerne skjønner at folk bli forbanna
Årets startforedrag var av forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72), som kalles bestefar til klimajobbkampanjen «One million Climate Jobs» i Sør-Afrika og Storbritannia.
Neale var en av dem som innledet på den første Broen-konferansen i 2014, men er stadig aktuell da han blant annet nylig publiserte boka «Fight The Fire – Green New Deals and Climate Jobs».
I denne boka har han også et kapittel som handler om hvordan vi kan lære av måten koronakrisen er taklet på.
– Jeg har selv mistet en god venn til korona og jeg har også en venn som er syk av korona. Den britiske regjeringen er en katastrofe, sa han.
Neale minner om at pandemien er en global krise som trenger globale løsninger, men at det er i hvert enkelt land at de politiske kampene pågår.
– Pandemien har vist at en del politikere tar krisen på alvor og handler raskt fordi de skjønner at hvis de mislykkes så vil folk bli forbanna, sa en alvorspreget Neale fra sitt hjemmekontor i London.
Mye lest: FHI-ledelsen brukte seks måneder på å oppbemanne under pandemien
Bare en forsmak på klimakrisa
– Koronakrisen er veldig alvorlig, men det er dessverre bare en forsmak på det vi står ovenfor. Klimakrisen er enda verre, sa han, men samtidig mener han vi kan fra lærdom fra det vi er midt inni.
– Noe vi i alle fall har lært er at når forskerne advarer oss om en krise, så må vi tro på dem med en gang. Vi må ikke vente med å handle til det verste allerede har skjedd. Vi må starte med en gang. En annen lærdom er at vi må gjøre alt samtidig. De land som har hatt få Korona-dødsfall har vært de som handlet raskt, isolerte seg og sørget for at innbyggerne hadde både mat og inntekt, testet mange, innførte rutiner for sporing og tilbød god helseomsorg og behandling for dem som ble rammet. Samtidig som de sørget for at helsepersonalet hadde beskyttelse og hadde en åpen dialog med folk via pressen. Dette må vi også lære av når vi skal løse klimakrisa, sa han.
Neale sa at hvis man bare gjør en av de tingene så vil man ikke løse krisa.
– Vi må tenke på helhet og handle på mange fronter om vi skal løse klimakrisen. Blant annet må vi redusere utslipp fra kull, olje, gass, elektrisitet, bolig, transport, luftfart, industri, avfall, klimaanlegg, avskoging, jord, gjødsel og kjøtt- og melkedyr. Vi må dekke verden med solenergi, vindkraft, bølgekraft, tidevannskraft, busser, tog, høyhastighetstog, elektriske kjøretøyer, nye risstammer, bevaringslandbruk og mye mer, sa han.
Pandemiforsker: – Det er alltid de som har minst fra før, som rammes hardest under kriser
Hva kan vi lære av koronakrisa?
Det var Andreas Ytterstad, leder av Concerned Scientists Norway, som ledet den digitale seansen med Neale der også byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) og stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (Høyre) deltok.
Johansen og Helle var enig i at Neale trakk opp en viktig diskusjon, nemlig hvordan vi kan lære av koronakrisa og ta den med videre.
– Særlig synes jeg det var viktig at han trakk fram at dette også er en generasjonsutfordring. Min aldersgruppe, og også kjønn, har en tendens til ikke å lytte godt nok til den yngre generasjonen som er bekymret for sin fremtid, sa han.
Etter denne seansen ble publikum oppfordret på om det er nødvendig å si at vi har en klimakrise. Hele 89 prosent av deltakerne synes dette var viktig. Deretter fikk Ådne Cappelen, forsker ved SSB, og tidligere statsråd Kristin Halvorsen utfordringen til å dele noen tanker om hva de økonomiske konsekvensene av en styrt oljeutfasing vil bety.
(Saken fortsetter under bildet)
FELLES MÅL: Cicero-direktør Kristin Halvorsen mener vi er avhengig av omstillingslederskap og et felles mål om å nå nullutslipp i 2050. Her fra konferansen i 2019.
Jan-Erik Østlie
Halvorsen, som i dag er direktør i Cicero og sitter i Omstillingsutvalget, kom med følgende råd om mulighetene Norge har for å få til en raskere og rettferdig omstilling for å nå klimamålene i Parisavtalen: Hun mener vi trenger omstillingslederskap og et tydelig omforent mål om å nå netto-null utslipp i 2050.
– Vi trenger strategier i alle samfunnssektorer for å nå målet, forpliktende nasjonale omstillingsstrategier, offentlig eierskap, offentlige innkjøp og en aksept og forankring i befolkningen, sa hun.
Mye lest: Ulikhet er farlig, sier Harald Eia. Og forskjellene er større enn vi har trodd
Omstillingsutvalgets forslag
Omstillingsutvalget kom nylig ut med en rapport der de har følgende forslag til politikkendringer i oljepolitikken:
• Utvalget anbefaler å begrense utdeling av nye lisenser
• Utvalget anbefaler stresstesting av klimarisiko for plan og bygging og drift.
• Utvalget vil ha nøytral petroleumsskatt.
I tillegg mener Halvorsen og utvalget at en klimaomstilling vil gi Norge nye muligheter hvis man systematisk satser på elektrifisering, bioøkonomi og karbonfangst og lagring. I tillegg mener hun Norge også har muligheter innenfor hydrogen, sirkulærøkonomi og ved å bruke finansielle virkemidler.
Også tidligere SV-statsråd Henki Holmås holdt et flammende innlegg fra sitt hjemmekontor der han minnet om Greta Thunberg ord om at det er handling som faktisk gir håp for fremtiden. Selv har Holmås nå nylig har skrevet boka «kloden brenner» og brukte sin tilmålte tid til å minne forsamling på:
• Klimakrisen er alvorlig, og vi må takle den like alvorlig som vi nå takler koronakrisen.
• Verden må gjøre alt vi kan for å nå klimamålet om 1,5 grad.
• Skal verden nå målet før 2030 må Norge bidra med sitt.
• Teknologisk kompetanse finnes allerede og vi må ta den i bruk
• Hvis vi skal lykkes med en grønn rettferdig omstilling, så må fagbevegelsen være en pådriver og ta lederskap i denne kampen og ikke være en bremser.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen