JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)

ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)

Per Flakstad

Broen til fremtiden-konferansen:

Koronakrisen er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli, mener forsker Jonathan Neale

Koronakrisen er veldig alvorlig, men det er dessverre bare en forsmak på det vi står ovenfor. Klimakrisen er enda verre, mener Jonathan Neale (72).11.02.2021
14:55
11.02.2021 15:17

nina.hanssen@lomedia.no

– Klimakamerater, vi trenger en grønn omstart etter stortingsvalget i år, sa NTLs forbundsleder Kjersti Barsok da hun åpnet Broen til fremtiden-konferansen torsdag.

Det er åttende gang konferansen – arrangert av miljø- og fagbevegelse, trossamfunn, forskere, bønder og andre – blir arrangert. I år over to dager og helt digitalt.

På årets konferansen har arrangørene fokus på mulighetene til å lykkes med å halvere utslippene våre innen 2030 og stanse tap av naturmangfold, samtidig som vi skaper grønne arbeidsplasser.

Politikerne skjønner at folk bli forbanna

Årets startforedrag var av forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72), som kalles bestefar til klimajobbkampanjen «One million Climate Jobs» i Sør-Afrika og Storbritannia.

Neale var en av dem som innledet på den første Broen-konferansen i 2014, men er stadig aktuell da han blant annet nylig publiserte boka «Fight The Fire – Green New Deals and Climate Jobs».

I denne boka har han også et kapittel som handler om hvordan vi kan lære av måten koronakrisen er taklet på.

– Jeg har selv mistet en god venn til korona og jeg har også en venn som er syk av korona. Den britiske regjeringen er en katastrofe, sa han.

Neale minner om at pandemien er en global krise som trenger globale løsninger, men at det er i hvert enkelt land at de politiske kampene pågår.

– Pandemien har vist at en del politikere tar krisen på alvor og handler raskt fordi de skjønner at hvis de mislykkes så vil folk bli forbanna, sa en alvorspreget Neale fra sitt hjemmekontor i London.

Mye lest: FHI-ledelsen brukte seks måneder på å oppbemanne under pandemien

Bare en forsmak på klimakrisa

– Koronakrisen er veldig alvorlig, men det er dessverre bare en forsmak på det vi står ovenfor. Klimakrisen er enda verre, sa han, men samtidig mener han vi kan fra lærdom fra det vi er midt inni.

– Noe vi i alle fall har lært er at når forskerne advarer oss om en krise, så må vi tro på dem med en gang. Vi må ikke vente med å handle til det verste allerede har skjedd. Vi må starte med en gang. En annen lærdom er at vi må gjøre alt samtidig. De land som har hatt få Korona-dødsfall har vært de som handlet raskt, isolerte seg og sørget for at innbyggerne hadde både mat og inntekt, testet mange, innførte rutiner for sporing og tilbød god helseomsorg og behandling for dem som ble rammet. Samtidig som de sørget for at helsepersonalet hadde beskyttelse og hadde en åpen dialog med folk via pressen. Dette må vi også lære av når vi skal løse klimakrisa, sa han.

Neale sa at hvis man bare gjør en av de tingene så vil man ikke løse krisa.

– Vi må tenke på helhet og handle på mange fronter om vi skal løse klimakrisen. Blant annet må vi redusere utslipp fra kull, olje, gass, elektrisitet, bolig, transport, luftfart, industri, avfall, klimaanlegg, avskoging, jord, gjødsel og kjøtt- og melkedyr. Vi må dekke verden med solenergi, vindkraft, bølgekraft, tidevannskraft, busser, tog, høyhastighetstog, elektriske kjøretøyer, nye risstammer, bevaringslandbruk og mye mer, sa han.

Pandemiforsker: – Det er alltid de som har minst fra før, som rammes hardest under kriser

Hva kan vi lære av koronakrisa?

Det var Andreas Ytterstad, leder av Concerned Scientists Norway, som ledet den digitale seansen med Neale der også byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) og stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (Høyre) deltok.

Johansen og Helle var enig i at Neale trakk opp en viktig diskusjon, nemlig hvordan vi kan lære av koronakrisa og ta den med videre.

– Særlig synes jeg det var viktig at han trakk fram at dette også er en generasjonsutfordring. Min aldersgruppe, og også kjønn, har en tendens til ikke å lytte godt nok til den yngre generasjonen som er bekymret for sin fremtid, sa han.

Etter denne seansen ble publikum oppfordret på om det er nødvendig å si at vi har en klimakrise. Hele 89 prosent av deltakerne synes dette var viktig. Deretter fikk Ådne Cappelen, forsker ved SSB, og tidligere statsråd Kristin Halvorsen utfordringen til å dele noen tanker om hva de økonomiske konsekvensene av en styrt oljeutfasing vil bety.

(Saken fortsetter under bildet)

FELLES MÅL: Cicero-direktør Kristin Halvorsen mener vi er avhengig av omstillingslederskap og et felles mål om å nå nullutslipp i 2050. Her fra konferansen i 2019.

FELLES MÅL: Cicero-direktør Kristin Halvorsen mener vi er avhengig av omstillingslederskap og et felles mål om å nå nullutslipp i 2050. Her fra konferansen i 2019.

Jan-Erik Østlie

Halvorsen, som i dag er direktør i Cicero og sitter i Omstillingsutvalget, kom med følgende råd om mulighetene Norge har for å få til en raskere og rettferdig omstilling for å nå klimamålene i Parisavtalen: Hun mener vi trenger omstillingslederskap og et tydelig omforent mål om å nå netto-null utslipp i 2050.

– Vi trenger strategier i alle samfunnssektorer for å nå målet, forpliktende nasjonale omstillingsstrategier, offentlig eierskap, offentlige innkjøp og en aksept og forankring i befolkningen, sa hun.

Mye lest: Ulikhet er farlig, sier Harald Eia. Og forskjellene er større enn vi har trodd

Omstillingsutvalgets forslag

Omstillingsutvalget kom nylig ut med en rapport der de har følgende forslag til politikkendringer i oljepolitikken:

• Utvalget anbefaler å begrense utdeling av nye lisenser

• Utvalget anbefaler stresstesting av klimarisiko for plan og bygging og drift.

• Utvalget vil ha nøytral petroleumsskatt.

I tillegg mener Halvorsen og utvalget at en klimaomstilling vil gi Norge nye muligheter hvis man systematisk satser på elektrifisering, bioøkonomi og karbonfangst og lagring. I tillegg mener hun Norge også har muligheter innenfor hydrogen, sirkulærøkonomi og ved å bruke finansielle virkemidler.

Også tidligere SV-statsråd Henki Holmås holdt et flammende innlegg fra sitt hjemmekontor der han minnet om Greta Thunberg ord om at det er handling som faktisk gir håp for fremtiden. Selv har Holmås nå nylig har skrevet boka «kloden brenner» og brukte sin tilmålte tid til å minne forsamling på:

• Klimakrisen er alvorlig, og vi må takle den like alvorlig som vi nå takler koronakrisen.

• Verden må gjøre alt vi kan for å nå klimamålet om 1,5 grad.

• Skal verden nå målet før 2030 må Norge bidra med sitt.

• Teknologisk kompetanse finnes allerede og vi må ta den i bruk

• Hvis vi skal lykkes med en grønn rettferdig omstilling, så må fagbevegelsen være en pådriver og ta lederskap i denne kampen og ikke være en bremser.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.02.2021
14:55
11.02.2021 15:17Mest lest

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

Martin Guttormsen Slørdal

Barnehageansatte bør defineres som samfunnskritisk personell, mener tillitsvalgte

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Martin Guttormsen Slørdal

– Borgerlige politikere er hyggelige, men det skjer liksom ikke noe

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

MÅ KONKURRERE OM JOBBENE: Spordrift er et av selskapene som nå rigger seg til for konkurransen om drift og vedlikehold av Sørlandsbanen.

MÅ KONKURRERE OM JOBBENE: Spordrift er et av selskapene som nå rigger seg til for konkurransen om drift og vedlikehold av Sørlandsbanen.

Morten Hansen

Blir det billigere å drive jernbane om jobbene settes ut på anbud? Her er svarene DeFacto fant

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

illustrasjonsfoto

illustrasjonsfoto

Jan-Erik Østlie

Tillitsvalgte i fiskeindustrien frykter for arbeidsplassene etter ny stortingsdebatt om slaktebåten Norwegian Gannet


Flere saker