JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Ukraina

Maryna og Valeriia fant hverandre ved pianoet på flyktningmottaket. Det ble starten på et eventyr

Frivillig Yngvild trodde det skulle bli en vanlig dag i flyktningmottaket. Så traff de vakre tonene fra «The show must go on» henne midt i hjertet.
SPILLER SAMMEN: Maryna Hadzinska (t.v.) og Valeriia Burdukova møttes ved pianoet på flyktningmottaket. Nå reiser de rundt og spiller sammen.

SPILLER SAMMEN: Maryna Hadzinska (t.v.) og Valeriia Burdukova møttes ved pianoet på flyktningmottaket. Nå reiser de rundt og spiller sammen.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

De unge ukrainske flyktningene Maryna Hadzinska og Valeriia Burdukova satt bak pianoet midt i kaoset av barn som lekte, og fremførte sangen med full konsentrasjon.

Frivillig Yngvild Kristensen fra Norsk Folkehjelp, ble mektig imponert. Hun tok fram mobilen og gjorde opptak.

Ble duo

Kristensen har sittet i Spellemannsjuryen for rock og drevet kulturverksted i Kongsberg. Hun merket med en gang at musikken kom fra hjertet.

De ektefølte tonene spredte glede i en ellers vanskelig situasjonen for mange som har flyktet fra krigen.

– Jeg ble trollbundet, smiler Kristensen og viser at hun fortsatt har det første opptaket på mobilen, der Hadzinska spiller piano og Burdukova synger med innlevelse. 

Siden har det blitt mange offentlige opptredener. Blant annet fylte de en hel kirke på Kongsberg på den ukrainske frigjøringsdagen og i august opptrådte de på landsmøtet til Norsk Folkehjelp i Oslo.

Instrumentet samlet oss

– Vi var litt nervøse denne gangen, siden vi sang sanger som betyr mye for oss personlig. Det er mange følelser som går gjennom oss når vi synger ukrainske sanger mens krigen fortsatt herjer, sier Burdukova.

Selv studerte hun jus i Ukraina og var bare en amatørsanger som aldri hadde tatt i et piano før hun kom til Norge.

– Ja, det kunne jeg høre, bryter Hadzinska inn og ler.

Begge ler av det første møte deres.

– Jeg fant henne ved pianoet og tilbød meg å hjelpe. Kan ikke du synge og jeg traktere pianoet? spurte jeg.

Og det var sånn det ble, sier Hadzinska – som har musikkutdannelse fra hjemlandet og nå jobber som pianolærer i Norge.  

– Vi synger om vanskelige liv og det er godt å gjøre det sammen. Da får vi ut mange følelser gjennom musikken. Det motiver oss masse, sier vokalisten, som kom helt alene til Norge.

Nå snakker begge flytende norsk og kombinerer musikken med studier.

Kristensen lytter og nikker. Hun har drevet kulturverksted og vet hvor betydningsfullt kultur er for å skape fellesskap og engasjement.

– Musikk sier mer enn ord. Jeg vet også at disse jentene inspirerer mange med sin musikk. De er gode ambassadører for Ukraina, og også for unge jenter. Det motiverer andre å se at de lykkes og de støtter hverandre, sier hun.

Også gjennom sitt arbeid med EnergiMølla så hun hvordan musikken skapte nye vennskap og gode relasjoner.

– Når vi som frivillige jobber med flyktninger, blir vi ikke bare kjent; Vi danner ekte og meningsfulle relasjoner, forteller hun.

SAMKLANG: Yngvild Kristensen (t.h.) oppdaget de to unge musikerne på mottaket, og dermed var veien kort til spilleoppdrag på Norsk Folkehjelps landsmøte.

SAMKLANG: Yngvild Kristensen (t.h.) oppdaget de to unge musikerne på mottaket, og dermed var veien kort til spilleoppdrag på Norsk Folkehjelps landsmøte.

Nina Hanssen

Flere konserter

Det beste er å se potensial og ressurser i alle menneskene som kommer – og få de til å blomstre og gro, slik denne duoen har gjort.

– Dette blir ikke siste konsert, lover hun.

Kristensen oppfordrer flere til å melde seg som frivillig, da det alltid er behov for noen hender og flere varme hjerter.

– Jeg ser at disse jentene har en lysende fremtid og er sikker på at de vil ta med seg musikken videre, sier hun. 

På spørsmål om fremtiden, er begge jentene tydelige.

– Det må først bli fred i Ukraina. Og så skal vi bidra med det vi kan, sier de og smiler før de starter på reisen tilbake til mottaket.

Kristensen har i mange år jobbet som frivillig for Norsk Folkehjelp i Kongsberg. Her driver de både med sanitet og solidaritet og har etter hvert fått med seg mange frivillige hjelpere.

Viktige støttespillere har også vært LO, Fagforbundet og Fellesforbundet.

Fikk kommunens mangfoldspris

For jobben de gjør med å sørge for mange møtesteder mellom lokalbefolkningen og de ukrainske flyktningene, har de også fått kommunens inkluderingspris.

For henne var det en selvfølge å brette opp ermene og gjør en ekstra innsats da flyktningene fra den pågående krigen dukket opp.

Med kapasitet på 700 flyktninger, ble mottaket på Kongsberg raskt ett av landets største.

Kristensen ble mangfoldsansvarlig i lokallaget og av aktiviteter de arrangerte, var engelsk språktrening, språkkafeer, turgrupper, håndverksgrupper – i tillegg til utflukter i helgene.

De sendte et eget ungdomslag – Ukraina United – til Norway Cup, og fikk blant annet møte statsminister Jonas Gahr Støre.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse