Guro Gulstuen Nordhagen" />
Duell: Aleksander Tanfi på Brandbu IF i duell mot Ibrahim Nasser på Palestina Peace Hope under finalen på Norway Cup i 2006.

Duell: Aleksander Tanfi på Brandbu IF i duell mot Ibrahim Nasser på Palestina Peace Hope under finalen på Norway Cup i 2006.

Benjamin Ward / Hadeland

Hjelper Palestina fra Norge

Norway Cup viste Ibrahim at det fins muligheter i verden. Nå vil han gi tilbake til Palestina

Ibrahim Nasser vokste opp i Palestina på 90-tallet, midt under det som har blitt omtalt som verdens vanskeligste konflikt. Reisen til Ekebergsletta sommeren 2006 ble en øyeåpner.08.01.2023
07:00
10.01.2023 13:34

guro@lomedia.no

ole@lomedia.no

Hva hadde du følt om du kun ble møtt med fordommer og negative assosiasjoner om hvor du kommer fra? Ville du ha gjort noe for å endre på det? Det vil Ibrahim Nasser.

Lykkelig uvitende

Som barn likte han å klatre som en ape i trærne med kameratene sine. De plukket valnøtter, mandler og søte fersken fra greinene og løp opp til fjellet for å nyte fangsten.

I gatene spilte de fotball og lekte med drømmen om å bli like gode som Ronaldo.

På veg hjem fra skolen var det spennende å protestere ved å kaste stein på de israelske militærbilene.

Ibrahim vokste opp i Palestina på 90-tallet, midt under det som har blitt omtalt som verdens vanskeligste konflikt. To år etter at han ble født, førte Oslo-avtalen i 1994 til at De palestinske selvstyremyndighetene ble opprettet i byen han vokste opp i.

Oppveksten i Ramallah var god. Så lenge han ikke visste om noe bedre.

Norway Cup 2022: Nå er fotballspillerne tilbake i Gaza – ingen vet om de har noen bane å spille på

Bar tungt

De moderne kontorlokalene i den gamle flyplassen på Fornebu kunne Ibrahim aldri turt å drømme om som barn.

Ikledd en grønn blazer og med svart hår gredd pent bakover, smiler han beskjedent. Salgssjefen i Keystone Education Group forteller ydmykt om oppveksten og sitt første møte med Norge i 2006.

Konflikten om territorier mellom Israel og det palestinske folk hadde da vart i mange år. I Gaza vant Hamas valget dette året og har i praksis styrt der siden. Den vestlige verden omtaler det politiske partiet som en terrororganisasjon og har boikottet dem fra de kom til makten.

Samme år ble Ibrahim og en gruppe gutter fra Vestbredden plukket ut til å få være med på Norway Cup. En lang og spennende reise for 14-åringer som aldri hadde vært utenfor landegrensene.

Siden 1990 har Støttegruppa for palestinsk fotball tatt med ungdommer fra konfliktfylte Palestina til en av verdens største fotballturneringer for ungdom på Ekebergsletta i Oslo.

Natta før de skulle dra, ble det lite søvn. Dette kunne være en kjempemulighet for noen som ville spille i utlandet.

Den tilsynelatende selvsikre mannen føler seg ikke helt trygg på å snakke norsk enda. Men med god engelskuttale forteller han gladelig om sitt første møte med Norge.

– Jeg var også veldig nervøs. Vi skulle jo representere Palestina og bære hele den politiske konflikten på skuldrene våre. Det var kanskje litt mye for noen på vår alder, sier han og tenker tilbake.

ENGASJERT: Ibrahim Nasser ble kjent med Norge gjennom Norway Cup i 2006. Nå bor og jobbar han i Norge, og hjelper hjemlandet sitt herifra.

ENGASJERT: Ibrahim Nasser ble kjent med Norge gjennom Norway Cup i 2006. Nå bor og jobbar han i Norge, og hjelper hjemlandet sitt herifra.

Ole Palmstrøm

Men mest av alt husker han hvor fint det var, hvor gøy de hadde det og alle vennene de fikk.

– Førsteinntrykket mitt var at alt var så grønt. En helt annen farge enn på den tørre bakken i Ramallah. Sola var oppe mye lenger om kvelden, også var det rart med regn om sommeren. Vi ble møtt med stor åpenhet, og mange heiet og sang med på palestinske sanger, forteller han.

I røde, hvite, grønne og svarte drakter vant de finalen i gruppen sin mot Brandbu IF. Ibrahim har fortsatt avisutklippet fra motstanderlagets lokalavis. En dobbeltside med et stort bilde fra kampen.

Uka i Norge ble sittende i ham som et fint minne. Det hadde også stor påvirkning på hvor han valgte å jobbe. Men at det var i Oslo han skulle ende opp, var ikke gitt i 2006.

Når drømmen brister

Tilbake i Palestina fortsatte livet som før. Moren var tydelig på at han skulle gjøre det bra på skolen, selv om han selv egentlig ville spille fotball.

– Jeg hadde store drømmer, men fikk ikke spille med mindre jeg gjorde det bra på skolen. Derfor var jeg A-student fra jeg var barn. Helst ville jeg bli fotballspiller og komme meg ut i verden.

Han spilte på det Palestinske landslaget og mistet noen uker av siste året på videregående under landslagssamlinger. Karakterene ble dårligere, så farens ønske om å få en lege eller ingeniør i familien glapp. Det samme gjorde fotballdrømmen.

Ibrahim valgte å studere business på Al-Quds University, snaue 30 kilometer fra Ramallah.

Likevel var det én drøm han fortsatt holdt fast ved: Å komme seg ut i verden.

Han tok dermed mastergraden i Leeds i England. Studentlivet bød på mye fest og moro, langt unna familien. Han fikk flere internasjonale venner, og ble en del av «de tre musketerer».

Ibrahim, engelske Kieran og italienske Riccardo var som uatskillelige. De gjorde alt i fellesskap og inviterte ofte til fest.

Han smiler når han forteller om de to kameratene, som fortsatt er gode venner av ham.

– Vi var også veldig forskjellige, men passet bra sammen. Jeg kom med en bakgrunn de ikke visste noen ting om, og den var de nysgjerrige på. De ble ikke overrasket over det jeg fortalte, men jeg følte ikke at de helt kunne forestille seg det, sier Ibrahim og fortsetter:

– Riccardo trodde vi bodde i telt og hadde langt skjegg. Da ble jeg frustrert. Ikke på ham, men på at det var sånn han tenkte. Jeg ville stoppe fordommene og fikk en sterk motivasjon til å endre dem.

Han begynte å lure på hvorfor det var sånn at så få visste om den palestinske historien og kulturen. At de bare visste om konflikten.

Det tente en gnist i ham. Han måtte formidle historien om landet sitt og om den lokale kulturen. Han vil gi palestinerne noe å være stolt av, noe å identifisere seg med og si «dette er oss!»

– Alt i livet mitt er basert på konflikten. Jeg vil egentlig ikke kalle det en konflikt, men en okkupasjon. Alt; hva mor og far har jobbet med, hvor jeg spilte fotball, og måten jeg ble oppdratt på. Nyhetene, tradisjonene og sangene handler om det. Det er helt essensielt, man kommer seg ikke utenom, sier han.

Men lidenskapen hans er å dele historien om menneskene, et fantastisk folk med dyp historie og en rik kultur.

Fra håp til hat

Etter fullført master, søkte han seg jobber rundt omkring i verden. Da tilbudene kom, var det lett å velge Norge.

30-åringen leier en leilighet på Majorstua i Oslo. Der føler han seg hjemme, mens han investerer ved å kjøpe land i Palestina.

Planen er å fylle områdene med oliventrær. Resten av planene vil han holde for seg selv, men klarer ikke holde helt igjen.

– Jeg vil lage olivenolje av trærne jeg planter. Og om flere får smake den, hadde ikke det vært så dumt, glipper det ut av ham.

Men han har enda en agenda. Landet han kjøper, blir registrert som palestinsk land og er dermed vanskeligere å okkupere.

Olivenproduksjon har i lange tider vært hovednæringen for palestinske bønder. Oliventreet var selve symbolet på håp og tilhørighet til sted og jord, og et bindeledd til slekters kultur og historie.

Nå er også oliventrærne blitt en del av konflikten og symboliserer hat framfor håp. I flere år har angrep på palestinske olivenlunder vært et økende problem. Angrepene kommer fra jødiske bosettere.

Ibrahim forteller likevel opprømt om den store olivenhøsten fra oppveksten. Han sammenligner det med 17. mai, men det høres mer ut som den gode gamle potetferien her hjemme i Norge.

– Hele familien samlet seg, og venner og naboer hjalp hverandre med å plukke oliven i flere dager. Vi tok pauser, spiste god mat og drakk te under trærne før vi startet arbeidet igjen.

Familien hadde åtte store trær i hagen og fikk omtrent femti liter olje av fruktene. Han får vann i munnen bare av tanken på den ferske olivenoljen.

Gir muligheten videre

Andre minner fra barndommen er ikke like idylliske.

Han husker tilbake til portforbud og at de flere ganger måtte sette sandsekker foran vinduene for å beskytte seg mot skudd. Nede på gulvet samlet hele familien seg til stormen la seg.

Huset ved siden av ble på et tidspunkt brukt av palestinsk politi. En dag kom det israelske militæret for å konfiskere huset.

Flere titalls tankser og jeeper kom kjørende, men det var et tomt hus som møtte dem. Det var da militæret hentet ut Ibrahims far.

Ibrahim forteller at faren ble brukt som et menneskelig skjold for å se om det var noe der inne som kunne skade dem.

– Plutselig hørte vi et smell. I sekundene etter var både moren min, lillebroren min og jeg sikre på at far var død. Det er vanskelig å beskrive frykten, men det var en helt forferdelig følelse. Det har nok ført til et salgs traume, sier han rolig.

De vet ikke hva smellet var, men faren kom uskadd fra det hele, og både han og moren og lillebroren bor fortsatt i Ramallah.

Ibrahim har et nært forhold til familien og besøker både dem, forloveden sin og landet han eier når han kan. Likevel er det Oslo som er hjemmet hans nå.

Her har han fått gode venner både på jobb og på fotballaget han spiller på. I helgene liker han å gå tur i skogen og på fjellet.

Da han fylte 30 år i sommer, ville han gjøre noe meningsfylt og gi tilbake som en gave til seg selv.

Derfor hjalp han et palestinsk jentelag å få delta på Norway Cup i sommer. Da fikk han se jentene oppleve det han selv fikk som ungdom og ga dem muligheten til å se at det nettopp er flere muligheter også for dem.

Les også: Halvparten av Ikea-ansatte får ikke bonus: – Et hån, sier tillitsvalgt

1. Hva har du ennå ikke gjort i livet?

Jeg har enda ikke fått en familie, men jeg ønsker meg to barn, og helst en datter. Også har jeg enda ikke hatt foreldrene mine på besøk her.

2. Hva gjør du når du skal unne deg noe godt?

Jeg er liker å teste ut nye restauranter og kose meg med mat jeg ikke har smakt.

3. Hva er ditt første ­barndomsminne?

Deilig mat som blir laget på kjøkkenet så det ­lukter i hele huset. Det er fredag og jeg leker ute mens jeg venter på at middagen blir klar. En trygg følelse.

4. Hva er du lei av?

Jeg er lei av hvordan folk ser på palestinere og hvordan vår historie er gjemt. Det må endres, og det skal jeg jobbe for.

5. Hva gjør deg bekymret?

At folk skal miste håpet, og at situasjonen i Palestina skal forverre seg.

6. Hvem har imponert deg mest?

Moren min, definitivt! Jeg er dypt imponert over måten hun har klart å kombinere jobb og å følge opp lillebroren min på en så god måte. Han trengte ekstra hjelp for å komme seg gjennom skolen. Hun sørget for at jeg aldri kom for sent til trening eller gjorde det dårlig på skolen. Hun støttet meg alltid.

7. Hva vil du ­anbefale?

I stedet for å tenke på ­hvordan du blir oppfattet, legg heller fokuset på den andre personen. Vær åpen
og nysgjerrig. Og lytt! Du kan lære så mye av andre mennesker.

08.01.2023
07:00
10.01.2023 13:34

1. Hva har du ennå ikke gjort i livet?

Jeg har enda ikke fått en familie, men jeg ønsker meg to barn, og helst en datter. Også har jeg enda ikke hatt foreldrene mine på besøk her.

2. Hva gjør du når du skal unne deg noe godt?

Jeg er liker å teste ut nye restauranter og kose meg med mat jeg ikke har smakt.

3. Hva er ditt første ­barndomsminne?

Deilig mat som blir laget på kjøkkenet så det ­lukter i hele huset. Det er fredag og jeg leker ute mens jeg venter på at middagen blir klar. En trygg følelse.

4. Hva er du lei av?

Jeg er lei av hvordan folk ser på palestinere og hvordan vår historie er gjemt. Det må endres, og det skal jeg jobbe for.

5. Hva gjør deg bekymret?

At folk skal miste håpet, og at situasjonen i Palestina skal forverre seg.

6. Hvem har imponert deg mest?

Moren min, definitivt! Jeg er dypt imponert over måten hun har klart å kombinere jobb og å følge opp lillebroren min på en så god måte. Han trengte ekstra hjelp for å komme seg gjennom skolen. Hun sørget for at jeg aldri kom for sent til trening eller gjorde det dårlig på skolen. Hun støttet meg alltid.

7. Hva vil du ­anbefale?

I stedet for å tenke på ­hvordan du blir oppfattet, legg heller fokuset på den andre personen. Vær åpen
og nysgjerrig. Og lytt! Du kan lære så mye av andre mennesker.
Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Anne Marthe Vestre Berge

Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

Omar Sejnæs

Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

Tri Nguyen Dinh

Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene


Flere saker