NTL forventer at arbeidsgivere skal ta mer ansvar for seniorene
NTL-nestleder Pål Kjærstad forventer at arbeidsgiverne legger mer til rette for at eldre arbeidstakere skal stå lenger i jobben – og ikke blir presset ut
SENIORPOLITIKK: NTL-nestleder Pål Kjærstad mener arbeidsgiverne må ta ansvar for å få eldre arbeidstakere til å stå lenger i jobb.
Leif Martin Kirknes
nina.hanssen@lomedia.no
En lederundersøkelse i Norsk seniorpolitisk barometer, som nylig ble presentert, viser at arbeidslivet skriker etter folk, men eldre arbeidstakere forsvinner ut i stort monn. Undersøkelsen viser at få virksomhetene har en plan for å beholde e arbeidstakere over 55. Noe direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk synes er trist.
Hun tror mange eldre arbeidstakere over 55 år føler seg oversett og ignorert. Hun etterlyste mer engasjement fra både arbeidsgivere og de faglige tillitsvalgte på dette. SSP samarbeider med både NHO og LO men hun tror tillitsvalgte kan komme mer på banen.
Til FriFagbevegelse utdypet hun at tillitsvalgte, som allerede som ofte er inkludert i rekrutterings- og intervjurunder, vet hva som skjer. Og de burde komme mer på banen for å hindre at det skjer aldersdiskriminering.
LO er veldig opptatt av Seniorene
2. nestleder Pål Kjærstad i NTL reagerer på at det kan oppfattes at de tillitsvalgte i LO ikke er opptatt av seniorpolitikk.
– Dette stemmer ikke. Vi er veldig opptatt av seniorpolitikk, sier han.
Han viser til erfaringene de har med virksomheter utenfor det statlige avtaleverket, men Kjærstad legger til at det er høyst relevant for staten også.
– NTLs tillitsvalgte er så absolutt på banen i forhold til eldre arbeidstakere, understreker han.
– Tidligere var det mange virksomheter som hadde seniorpolitikk, med det er det nå svært få som har. Min påstand er at dette er fordi dette var rettigheter, noe arbeidsgivere ikke vil ha, sier han.
Kjærstad sier det er en klar trend i nedbemanningsprosesser, der svært mange arbeidsgivere velger å «kjøpe ut» og/eller si opp eldre ansatte i dag. Det gir store konsekvenser med potensielt tap av privat AFP og de strenge og urimelige kvalifikasjonskravene.
Han trekker fram blant annet saken om nedbemanningen i Norce, det er medlem holdt på å miste sin AFP-opptjeninga si.
Arbeidsgiverne må ta mer ansvar
Kjærstad sier at saker der ansatte risikerer å miste pensjon viser at både arbeidsgiverne og deres arbeidsgiverforeninger må ta mer ansvar.
– Det holder ikke med fine festtaler om at de eldste skal motiveres til å stå lengre i jobb når denne gruppen ofte blir «presset» ut i nedbemanningsprosesser, slår han fast, og legger til at LOs tillitsvalgte er svært oppmerksomme på denne problemstillingen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.