NTL NAV vil gjøre mer selv på bekostning av kommersielle
Torgeir Homme håper politikerne gir mer penger til Nav framfor å kjøpe like mye tjenester fra kommersielle.
VRIDNING: Leder Torgeir Homme i NTL NAV mener politikerne må flytte penger fra kjøp av kommersielle tjenester til å styrke Nav-kontorene, slik at de kan utføre flere tjenester selv.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Avkommersialiseringsutvalget la fram sin rapport torsdag, og flertallet i utvalget har flere overordnede betraktninger:
• Avkommersialisering er mulig, og innslag av kommersielle i offentlig finansierte velferdstjenester øker faren for en todelt velferdsstat.
• Det er tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag for å utfase kommersielle velferdstilbydere, og det er også fullt mulig hvis det er politisk vilje til det.
• Markedstenkning og konkurranse er ikke egnet i offentlig velferd, særlig for tjenester til de mest utsatte og sårbare brukerne.
NTL NAV håper på retningsskifte
Leder Torgeir Homme i NTL NAV synes utvalget har mye rett:
– Vi deler utvalgets oppfatning om at det spiller en rolle om en aktør har et profittmål eller et ideelt og sosialt mål. Dette gjelder særlig for de mest sårbare brukerne, sier han.
Han mener det er gode muligheter i egen etat for å vri pengestrømmen fra private aktører til å gjøre flere tjenester i egen regi.
– I dag går mange hundre millioner skattekroner til kommersielle aktører gjennom arbeidsmarkedstiltak. Vi vet nå at vi kan bruke noe av de pengene mer effektivt på å styrke Nav-kontorene, sier Homme.
Han viser til en fersk rapport utarbeidet for Arbeids- og inkluderingsdepartementet:
– Den viser at oppfølging som Nav står for selv gjennom «Arbeid med støtte» gir større positiv samfunnsøkonomisk effekt enn oppfølgingstiltak Nav kjøper fra kommersielle aktører, påpeker han.
– Bort med skylappene
Homme håper det er vilje fra politisk hold til å satse på Navs egne tjenester.
– Nav trenger nå å få ressurser til å gjøre mer av jobben selv. Politikerne bør gå inn for å bygge opp kapasiteten på Nav-kontorene, slik at flere kan få tilbud om tiltak i egenregi og flere kan følges opp tettere.
Han mener fordelene er åpenbare:
– Dette vil gi positive gevinster for samfunnet gjennom effektene av mer arbeidsinkludering, men aller viktigst for den enkelte som trenger effektiv bistand til å komme i arbeid.
Homme har forhåpninger til at dette kan bli fulgt opp av regjeringen allerede i stortingsmeldinga om arbeidsmarkedstiltak som ikke er så langt unna.
Den store oppmerksomheten på å inkludere flere, og spesielt unge, i arbeidslivet, bør føre til gode tiltak, mener han.
– Da må partiene på begge sider legge sine ideologiske skylapper bort, og gå inn for at det gjøres mer av det vi vet fungerer best, sier Homme.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.