Forsvarssjefens årsrapport:
NTL og NOF frykter mer privatisering i Forsvaret
NTL Forsvaret er redd vedlikeholdsbehovet i Forsvaret vil føre til et press for mer outsourcing. NOF frykter personell-flukt.
BEKYMRA: Selv om forsvarssjefen melder om "gode leveranser" i fjoråret, er leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret og forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF bekymra.
Øyvind Aukrust
anders@lomedia.no
Forsvarssjefen la fram sin årsrapport denne uka, og hovedbudskapet er at Forsvaret er i en krevende periode men at de leverer bra.
Leder Tom-Rune Klemetsen i NTL Forsvaret er enig i at det er vanskelig for Forsvaret å håndtere nye trusselbilder og krav til sparing.
Med innsparingskravene som ligger i Langtidsplanen for Forsvaret, er han redd det blir mer privatisering og outsourcing.
• Forsvarsansatte forbereder seg på fire år med omstilling og oppsigelser
Etterslep
I rapporten skriver forsvarssjefen at en betydelig del av Forsvarets avdelinger preges av gammelt materiell, mangel på reservedeler og etterslep på vedlikehold. Gammelt materiell blir også stående lenge på verksted. Mangler på reservedeler og vedlikeholdsetterslep har også gjort det «utfordrende» å gjennomføre trening på enkeltområder, ettersom utstyret ikke har tilfredsstilt kravene.
Forsvarssjefen skriver også at langtidsplanen forutsetter at «Forsvaret frigjør økonomiske ressurser gjennom forbedring og effektivisering, nedbemanning, utdanningsreform og strukturelle grep.»
– Jeg er redd dette skaper grobunn for et ønske om ytterligere bortsetting og privatisering, som igjen gjør at kontroll og styring på kostnadene, materiellet og personellet blir enda mer fraværende, sier Klemetsen.
• Forsvaret greide ikke å spare så mye som de trodde
Omdømmefall
Omdømmet til Forsvaret gikk også ned i 2016. I 2015 hadde litt over 60 prosent av innbyggerne et godt inntrykk av Forsvaret, mens denne andelen var rett over 50 prosent i 2016. Andelen som hadde et dårlig inntrykk steg også noen prosentpoeng, fra litt over 10 prosent i 2015.
Dette bekymrer Klemetsen:
– Jeg tror mer bortsetting og privatisering, som jeg mener gir mindre kontroll, til sist ikke vil bidra til å bedre Forsvarets omdømme heller, sier han.
Bekymra for kompetansen
Forbundsleder Torbjørn Bongo sier i en pressemelding at han er bekymra for om Forsvaret klarer å beholde kompetansen det trenger.
– Stadige endringer i trusselbildet, interneffektivisering og uforutsigbarhet som går utover personellet i sitt daglige virke, medvirker til en potensiell personellflukt. Forsvaret går en tøff tid i møte, og jeg frykter at betydelig kritisk kompetanse går tapt om det ikke gjøres umiddelbare grep, sier Bongo til egne nettsider.
Les mer:
• – Sivile leverandører til Forsvaret kan bli naturlige mål for en fiende i en krigssituasjon
• Forsvarssjefen varsler økt privatisering i Forsvaret
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.