Rekruttering
NTL satser på unge for å møte eldrebølgen
NTL Ung går hardt inn for å rekruttere flere unge medlemmer og har vervet rekordmange. Likevel er det ikke nok, mener leder Martin Kvalvik.
Marte Granlund og Astrid Helene Olsen har en idé om hva som skal til for å få unge til å melde seg inn i NTL
Guro Gulstuen Nordhagen
guro@lomedia.no
– Vi hadde forventet at det kanskje kom fem stykker, så vi er veldig fornøyde!
Det sier Marte Granlund og Astrid Helene Olsen i det nye Ung-utvalget i Norsk Tjenestemannslag (NTL) på OsloMet. Ti unge ansatte møtte opp da de inviterte til oppstartsmøte.
Store planer
Det nye utvalget er en del av NTLs satsing på de unge medlemmene.
På OsloMet har de allerede planene klare.
– Vi vil at dette skal være en møteplass for de unge medlemmene ved universitetet, med både faglig og sosialt formål. Om vi får til et par ting i løpet av høsten, så er jeg fornøyd, sier Olsen.
Hun sitter også i sentralstyret i NTL Ung, ved siden av jobben som rådgiver.
De har allerede planer om et foredrag og så er julebord høyt på ønskelisten.
På OsloMet er det omtrent 80 unge medlemmer, men potensialet er stort. Forskerforbundet er større ved universitetet, og med utvalget håper NTL å bli mer synlig.
Utdanning: Silje og Aleksander kjemper om å møte studentene først
Også for de midlertidige
Granlund og Olsen har allerede fått en idé om hva de unge der er opptatt av.
På oppstartsmøtet har både faste og midlertidige ansatte møtt opp. Fortsatt er det en høy andel midlertidige universitetsansatte.
Flere forteller at de ikke meldte seg inn før de fikk fast kontrakt.
– Jeg tenkte at fagforening ikke var for meg som midlertidig. Det var signalene jeg følte at jeg fikk, at i en stilling med utløpsdato har man ingen spillerom, sier en av de fremmøtte.
Flere av de andre er av samme oppfatning.
De to tillitsvalgte håper de kan bidra til at flere blir møtt av foreningen når de starter i jobben.
Navneforslag: NTL Ung foreslår nytt navn på forbundet sitt
Ser langt fram i tid
Leder i NTL Ung, Martin Kvalvik forteller at ung-satsingen i forbundet er en langsiktig investering for å møte eldrebølgen.
Guro Gulstuen Nordhagen
– Selv om vi verver mange nå, ser vi at flere pensjonerer seg på andre siden. Derfor er vi avhengig av at det verves mer enn det har blitt gjort til nå. Det gjelder jo ikke bare oss, men i samfunnet generelt, sier han.
Og med færre medlemmer, påpeker Kvalvik at de vil tape kampkraft og at medlemmene får dårligere arbeidsvilkår på sikt.
Samtidig har forbundet aldri hatt flere studentmedlemmer enn noen gang.
– Det har blitt vervet mange nye studenter etter studiestart, og vi ligger på et nivå vi aldri har gjort før. Det er en langsiktig plan, for de gir ikke inntekter så lenge de studerer. Men de blir en investering om fortsetter medlemskapet når de begynner å jobbe.
Pangstart i Brussel
Ute på de store arbeidsplassene satser derfor NTL å sette ned Ung-utvalg som skal samle de unge medlemmene.
Allerede har flere gjort det bra. Både NTL Nav og NTL Skatt har i en tid hatt aktive ung-utvalg der de har gjennomført flere arrangementer.
Fredag kom 52 unge ansatte i Skatteetaten og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring hjem fra studietur i Brüssel.
– Det er den største ung-konferansen i NTL skatt på mange år. Turen var veldig vellykket, så jeg håper enda flere engasjerer seg etter dette, sier Alexander Egeli i NTL Skatt.
Som mange andre har også arbeidet ligget brakk under pandemien. Derfor er han glad for at de fikk sparket skikkelig i gang med utenlandstur fullstappet med faglig innhold.
Brüssel huser nemlig et LO-kontor som jobber med EU og Europa sett fra norske arbeidstakeres synspunkt. På programmet stod blant annet besøk hos LO og Europaparlamentet.
– Bare turen i seg selv ble et trekkplaster for å melde seg inn. Det er noe med det å vite at NTL er mer enn bare en innboforsikring, sier Egeli.
Han kan skimte med 270 unge medlemmer på arbeidsplassen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.