Statsbudsjettet 2024
NTL Ung er bekymret for studentene
Studiestøtten burde blitt økt mer, og tempoet i bygging av studentboliger er for lavt, mener NTL Ung.
STUDENTBEKYMRING: NTL Ung og leder John Magne Tangen mener studentene kommer dårlig ut av forslaget til statsbudsjett.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
NTL Ung og leder John Magne Tangen er ikke fornøyd med studentsatsingen i forslaget til statsbudsjett. I forslaget vil regjeringen prisjustere studiestøtten fra Lånekassen. Det er for lite, mener han.
– En prisjustering skulle da bare mangle, likevel er det ingen selvfølgelighet at man gjør dette, så det er jo selvfølgelig bra for studentøkonomien. Men det er på ingen måte nok, sier han.
Opptrapping
NTL Ung mener satsene til Lånekassen burde vært knyttet til folketrygdens grunnbeløp, for å bli automatisk justert hvert år.
– Stipendet burde tilsvare to ganger grunnbeløpet, sier Tangen.
Han er heller ikke fornøyd med hvor mange studentboliger som skal bygges i 2024. Regjeringen har foreslått 1650 nye studentboliger.
– Tempoet i bygging av nye studentboliger er ikke stort nok. Det reelle behovet krever langt flere studentboliger, NTL Ung mener derfor at det må bygges 3.000 nye studentboliger i året for å faktisk klare å møte behovet. Det er bra at regjeringen vil bygge flere studentboliger, men vi trenger et langt høyere tempo enn det regjeringen legger opp til, forteller Tangen.
– Samtidig må tilskuddssatsene per hybelenhet økes, slik at leieprisen faktisk kan holdes nede på et akseptabelt nivå, legger Tangen til.
Denne bekymringen deles av NTL Studensamskipnadene, og leder Synnøve Bakken.
– Tidligere utgjorde statstilskuddet for studentboliger cirka en tredjedel av den totale kostnaden. Når kostnadsrammen samskipnadene kan bygge innenfor i fjor økte med rundt 50 prosent, uten at statstilskuddet gjorde det samme, utgjør tilskuddet nå kun en fjerdedel. Det betyr at husleien for studentene blir vesentlig høyere.
Hun er også uenig i at bygging i sentrale strøk får mer støtte enn bygging i distriktene, og viser til at det ikke er billigere å bygge nytt der.
Velferdskutt
NTL Ung og NTL Studentsamskipnadene er heller ikke fornøyde med at velferdskuttene fra i fjor ikke blir reversert i år.
– Studentenes helse og trivselsundersøkelse (SHoT) viser at andelen som rapporterer om dårlig og svært dårlig livskvalitet øker dramatisk. Økningen i de rapporterte psykiske plagene har vært jevn de siste årene – dette er skremmende, og vi er helt avhengige av å ha et godt kunnskapsgrunnlag, men vi må og få på plass målretta tiltak som kan bedre situasjonen raskt, sier Tangen.
Bakken deler bekymringen:
– Det er sterkt beklagelig at regjeringen ikke anerkjenner dette arbeidet ved å reversere kuttene som ble gjort i fjor, og dermed risikere at viktige lavterskeltiltak rettet mot studentene forsvinner, sier hun.
Stipend for utenlandske studenter
Regjeringen har innført skolepenger for studenter fra land utenom EU og EØS, til store protester fra mange. Nå foreslår de en stipendordning for internasjonale studenter fra utviklingsland.
– Det er godt at regjeringen nå foreslår en stipendordning for internasjonale studenter fra utviklingsland. Men dette bekrefter for vår del at innføringen av skolepenger var et steg i feil retning, i tillegg ser vi at dette vil føre til økt byråkrati for å kunne administrere denne ordningen tilfredsstillende, sier Tangen.
NTL Ung understreker at de er godt fornøyde med at ungdomsgarantien er på plass. Samtidig er de bekymret for at kuttet i arbeidsavklaringspenger for de under 25 år fortsatt ikke er fjernet.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.