JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen

NTL vokser for sakte: – Må få tak i de unge

Forbundet passerte 56.000 medlemmer i 2023, men sliter i konkurransen om de statsansatte. Flere tiltak skal prøves framover.
NTL Ung og studentsekretær Snorre Rein har hatt god vekst i rekrutteringsarbeidet.

NTL Ung og studentsekretær Snorre Rein har hatt god vekst i rekrutteringsarbeidet.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Norsk Tjenestemannslag hadde 56.166 medlemmer ved utgangen av 2023, høyere enn noen gang.

Siden 2019 har forbundet vokst med over 4000 medlemmer. Men det er ikke nok, fastslo hovedkasserer Elisabeth Steen overfor NTLs landsstyre.

Tallet på yrkesaktive medlemmer har ikke økt like mye, og andelen ligger ganske stabilt på rundt 60 prosent av medlemsmassen.

– Det er de yrkesaktive medlemmene vi lever av, og det er de som gir oss forhandlingsmakt. Veksten i tallet på medlemmer totalt sett har vært større enn veksten for yrkesaktive medlemmer, sa Steen.

Må mobilisere

Steen gikk nærmere inn på statistikken for 2023. Dette året vervet NTL 4724 nye medlemmer. Men antallet yrkesaktive økte bare med 723, i hovedsak på grunn av at mange medlemmer blir pensjonister eller skifter jobb.

– Vi må altså verve 4000 nye medlemmer bare for å opprettholde antallet yrkesaktive. Det sier sitt om medlemsmassen, konstaterer hun.

I tillegg spiller de konkurrerende forbundenes rekruttering inn. Steen påpekte at fra 2021 til 2022 ble det 4000 flere statsansatte. NTL økte tallet på yrkesaktive medlemmer med 673 det året.

– Vi henger ikke med i det store bildet – når det blir flere ansatte i staten. Den utviklinga har vart over flere år, sier hun.

Steen understreker at forbundet prøver mye for å få tak i potensielle medlemmer, som vedtektsendringer, studentkontingent og kontingentfritak.

– Det ser litt mørkt ut, men det er ikke umulig å gjøre noe med det. Det handler om å få tak i de unge medlemmene som kan være medlemmer hos oss lenge, sier hun.

NTL har aldri vært større, men hovedkasserer Elisabeth Steen undersreker at de må vokse mer for å holde tritt.

NTL har aldri vært større, men hovedkasserer Elisabeth Steen undersreker at de må vokse mer for å holde tritt.

Ole Palmstrøm

– Unge er fagforeningas gull

Snorre Rein, nasjonal studentsekretær i NTL Ung, gikk inn på hvordan de jobber for å rekruttere. Han kaller unge for «fagforeningenes gull», og peker på to grunner til dét:

– Det ene er at vi skal jobbe veldig lenge, og gjerne blir i organisasjonen hele yrkeslivet. Det andre er om vi ikke rekrutterer de i dag, kan det godt være at vi aldri får de tilbake, sa Rein.

Han viste til at ungdomsorganisasjonene til forbund i Akademikerne og Unio har tre ganger så mange studentmedlemmer som LO-forbundene. Når 80 prosent av de nyansatte i staten har høyere utdanning, påpeker Rein at dette er viktig for NTLs medlemsutvikling.

– Vi mister potensielt hver dag en stor andel av framtidens arbeidstakere. Dette vil bety mye for oss, og i 2063 vil man merke konsekvensene av det som skjer i dag, sier han.

Rein pekte på stor vekst i rekruttering av studentmedlemmer, og unge yrkesaktive medlemmer i NTL generelt. Det gleder han, og han lover det bare er starten. Han er ikke i tvil om at det er viktig å ha målrettede tilbud til de unge:

– For at våre unge medlemmer skal trives i organisasjonen, må vi ha arenaer hvor man kan møtes. Dynamikken på et NTL Ung-kurs er helt annerledes enn på et «NTL Voksen-kurs», sa han.

Snorre Rein fastslår at unge medlemmer er fagforeningenes gull.

Snorre Rein fastslår at unge medlemmer er fagforeningenes gull.

Ole Palmstrøm

Synliggjør resultater

Tillitsvalgt Malin Elisabeth Tvedt Hogstad fra Direktoratet for økonomiforvaltning (DFØ) delte sine erfaringer fra organisasjonsbyggingen deres.

Der er rundt 40 prosent uorganiserte, og turnoveren er stor. De har hatt god vekst i medlemstallet. Hun tror en fagforening tjener på synlighet og åpenhet, og ga et eksempel fra egen etat:

– Det skal ikke være noen ulempe å være medlem i NTL, og vi har synliggjort de områdene der våre medlemmer har lik eller bedre lønnsutvikling enn Akademikerne. For oss er seniorrådgivere et eksempel. Og alle stillingskoder hos oss har hatt en lønnsøkning på 100.000 kroner over de siste tre årene, sier hun.

Satser i Nav

Tarjei Aamodt Haga i NTL NAV, en av de to største landsforeningene i NTL, fortalte litt om situasjonen i etaten. De gikk ned med 153 medlemmer i 2023, men økte likevel organisasjonsgraden.

De merker godt at det har blitt 800 færre ansatte i Nav denne perioden.

– Vi verva 575 medlemmer, som er ganske bra i et historisk perspektiv. Organisasjonsgraden vår i Nav er nå 38 prosent, opp fra 36 prosent, sier han.

Målet er nå å nå 40 prosent innen 1. mai – som er siste frist for å melde seg inn i et nytt forbund og være med på tariffoppgjøret i vår.

– Foreløpig har vi vervet 140 medlemmer i år, og med gavekort i vervepremier blir jeg som kasserer litt spent på hva det vil koste, smilte han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse